Banner
Sabor u petak o izmjeni Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
Demografski plus najveći na Jadranu i sjeveru Hrvatske
Fuchs: Ne razmišlja se o zatvaranju škola i sveučilišta
Umro najstariji stanovnik Irana u dobi od 138 godina
Mogu li prva cjepiva protiv koronavirusa stvoriti imunitet krda? Stručnjaci dvoje
Istraživanje: Do 2050. 4 milijarde ljudi imat će prekomjernu tjelesnu težinu
Krajem listopada ovršeno 247 tisuća potrošača s dugom od 17,4 mlrd kn

  Priroda društva

Karakter ličnosti - definicija i doživljaj

  Davor Suhan/Moja Rijeka           14.07.2017.         1271 pogleda
Karakter ličnosti - definicija i doživljaj

Znanje je primarna vrijednost obrazovanja. Spoznaja je suštinska vrijednost odgoja. Prvo se temelji na učenju, drugo na doživljaju. Za stjecanje znanja potrebno je vrijeme, za spoznaju je dovoljan trenutak. No, to je samo mrtva psihologija. Da bismo je shvatili, potrebno ju je oživjeti – udahnuti znanje i spoznaju.

Ako u početku bijaše Riječ, onda na kraju ostaje Tišina. Između toga se nalazi život vrijedan Istine – poštovanja i divljenja. Tada smisao života postaje punina iz koje se može crpiti snaga i vjera u dobro.  Malo je takvih, no njihova je aura dovoljno velika da prekrije cijelu planetu, čineći svijet bojim mjestom za život – barem na jednu minutu, koliko traje šutnja u njihovu spomen.  

TEORIJA I PRAKSA BIVANJA I POSTOJANJA

Znanje

„Ličnost - jedan je od temeljnih pojmova psihologije koji se odnosi na neponovljiv, relativno čvrsto integriran, stabilan i kompleksan psihički sklop osobina, koji određuje karakteristično i dosljedno ponašanje individue. U te karakteristike spadaju intelektualne sposobnosti, sustav vrijednosti, motivi, emocije, ciljevi i namjere, način ponašanja. … Ličnost je dinamička struktura koju čini sustav međusobno povezanih crta (sposobnosti, temperamenta, karaktera), motiva, vrijednosti, stavova i dr. Općenito označava organizaciju individualnih karakteristika čovjeka ili živog bića na temelju koje se svaki pojedinac razlikuje od svih ostalih.“ (Wikipedija).

Spoznaja

„Tog dana kada je veliki Krešo otišao bio sam u hali Pionir u Beogradu na prvoj utakmici posle sankcija koju su odigrali srpski košarkaši protiv Njemačke. Pun Pionir je prvo izviždao Njemačku himnu, a zatim je izviždao i himnu Hej Slaveni, nakon čega je Dragan Kapičić uzeo mikrofon i zamolio prisutne da minutom šutnje odaju počast velikom Krešimiru Ćosiću. Više od 7.000 gledalaca je ustalo i odalo počast velikanu, s tim da se nijedan šum nije čuo. Bio sam ponosan što sam tome prisustvovao.“ (Komentar na facebooku).

Ako su i vas prošli lagani  trnci,  shvatili ste u trenutku što je to karakter,  a onda ga je lako prepoznati u crtama ličnosti. To je spoznaja koju ne možemo pronaći u školskim knjigama – samo u ljudima čije ime na kraju života postaje duga minuta tišine.

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja rijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društvaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.