Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Malo soli

Kao pomirbeni seks

  Željko Bošnjak           28.02.2012.         3889 pogleda
Kao pomirbeni seks

Tadić se ispričao za Ovčaru, Josipović za Paulin Dvor. Kao kad u šahu žrtvujete lovca, ali ne i kraljicu. Igra traje i ima nade. Prije neki dan Angela Merkel se ispričala rodbini desetak žrtava neo-nacističkog terora koji su počinili njeni sugrađani. Barack Obama se javno ispričao što su njegovi vojnici spaljivali Kur'an u Afganistanu. Neki "sveci posljednjih dana", mormoni, krstili su poznatu žrtvu Holokausta, Anu Frank, posthumno, a onda su se njihovi svećenici ispričali za kršenje dogme o krštenju - kaznit će počinitelje disciplnskim mjerama! Sportska zvijezda u usponu, golf igrač Keegan Bradley, ispričao se za psovanje u javnosti. Da bar Goran Ivanišević padne u nekakvu krizu, čuli bismo i njegove isprike što je psovkama nakon Wimbledona bio "uzor" našoj djeci.

I budali je jasno da je isprika, u svakom slučaju, odličan potez, bilo da se javno glumi ili iskreno izgovara "u četiri oka". Lauren Bloom, koja je stručnjak za poslovnu etiku i odvjetnica, tvrdi da je bolja ikakva isprika nego nikakva, u svome djelu "Umijeće ispričavanja". Kad nakon svađe nema dijaloga, agonija tiho ubija svakoga. Ali kada dijalog krene, makar i lošom isprikom, stvari se poboljšavaju za obje strane u sukobu. To je kao kad nečija ruka otvori vrata koja razdvajaju. Kroz malo odškrinuta vrata bolje se čuje nego kroz zatvorena. I nešto se nazire.

Iako javne osobe nose stigmu da se ispričavaju samo zbog vlastite karijere, mi se ispričavamo da popravimo stvari. Želimo mir u sebi, mir s bogom, mir s ljudima. To je iskreno. A iskrenost je najbolji dio isprike, drugi najbolji je eventualni pomirbeni seks, često najvatrenije proslavljanje zajedništva (osim kada je u pitanju političko ispričavanje ili ono među prijateljima). Ostali poželjni elementi dobre isprike su:

1) pogodan trenutak - vrijeme u kojemu netko razmisli za što se ispričava, ne duže ni kraće od toga
2) priznanje - iskreno ili ne, to treba biti prepoznavanje problema
3) izražavanje žaljenja - opet, iskreno ili ne, to je preuzimanje dijela odgovornosti
4) obećanje - najbolja izjava o namjeri da se greška ne ponovi
5) osjećaji - priznati da je bol druge strane potaknula i našu bol
7) slušanje - uvažavanje boli žrtve zbog naše greške

Isprika ne vrijedi kada se branimo, poričemo ili uvjetujemo. Tu političari ponekad griješe - "ispričavam se ako sam nekoga povrijedio". Takva je iskrenost odmah sumnjiva - ili ste svjesni da se trebate ispričati ili uopće ne načinjete tu temu.

Tadić i Josipović znaju nešto malo bolje od ratovanja. Angela Merkel je svjesna socijalnog problema. Obama mora priznati otkud mu krv na rukama. Čak i mormoni, premda u svom religioznom košmaru, nisu toliko pijani od religije da ne znaju kako se ispričati. Bitno je da uhvatite kvaku(!) i otvarate vrata. To vam može kupiti par političkih bodova, poboljšati zdravlje ili produžiti život, te čak i osigurati dobar pomirbeni seks. Isprika može biti novi početak, može uslijediti dijalog pun priznavanja, obećavanja, slušanja i osjećaja - osim ako tamo iza nema nikog. Onda je pogrešan trenutak. Ili je rano ili kasno. Zato učenje umijeća ispričavanja treba početi s prvim njegovim pravilom - najlošija je isprika bolja od šutnje.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

branitelji
1.3.2012. 18:17
I ne mora se Josipović ispričavati u moje ime,jer ni ne znam gdje je bio kad su nam ovi razarali Domovinu,a Tadiča nek si ljubi privatno.
Mikeš09
1.3.2012. 15:59
Ali što ćemo sa isprikom a držimo figu u džepu...pitanje je sad...


Još iz kategorije Malo soli