Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  SDP

Kandidat za predsjednika SDP-a Peđa Grbin u Virovitici: Malo smo se pogubili, vrijeme je da se dignemo iz ponora

  Goran Gazdek           02.09.2020.         2498 pogleda
Kandidat za predsjednika SDP-a Peđa Grbin u Virovitici: Malo smo se pogubili, vrijeme je da se dignemo iz ponora

Kandidat za predsjednika SDP-a na skorim unutarstranačkim izborima, saborski zastupnik Peđa Grbin, razgovarao je u ponedjeljak u Virovitici sa SDP-ovcima Virovitičko-podravske županije o razlozima zbog kojih želi postati čelni čovjek te stranke. U vrijeme dok je u ponedjeljak navečer odgovarao na brojna pitanja zainteresiranih članova, samo nekoliko sati prije isteka roka za kandidature, bilo je četiri pretendenta na tu dužnost.

Grbin je prvi, odmah nakon katastrofalnog poraza SDP-a na parlamentarnim izborima u srpnju ove godine i ostavke predsjednika Davora Bernardića, istakao kandidaturu. Prije dvije godine, zbog traženja da Bernardić odstupi, suspendiran je zajedno s nekolicinom kolega iz predsjedništva stranke. Na ovogodišnjim izborima dobio je zadnje u 8. izbornoj jedinici, ali i 15.509 glasova. Evo što je uvodno rekao svojim kolegicama i kolegama, potencijalnim biračima

MALO SMO SE POGUBILI
Zašto želim postati predsjednik SDP-a? Činim to zato što smo se malo pogubili i zaboravili govoriti o stvarnim problemima naših sugrađanki i sugrađana, o ljudima s kojima živimo i koje kao političari trebamo zastupati.

TO JE MOJA DUŽNOST
Sada kada je SDP-u  možda najteže od 1992. godine do danas smatram svojom dužnošću da sve ono što imam, svo ono znanje koje sam godinama stjecao u politici, iskustvo, energiju pa i prepoznatljivost među biračima, a što je vidljivo u činjenici da sam od svih naših kandidata na ovim izborima dobio najviše glasova, ustupitim stranci da se pokušamo dignuti iz ponora u koji smo došli.

PRILIKA ZA NOVI POČETAK
SDP je sada u dubokoj krizi, a svaka kriza je prilika za novi početak. Moramo se, na novom početku, ugledati u ono što smo bili nekada, ali ne smijemo biti isti već učiti na svojim greškama. Isto tako trebamo biti spremni da društvo u kojem danas živimo nije isto kao ono iz 2000. ili 2010. kad smo dolazili na vlast. Neki problemi su ostali isti, neke probleme nitko nije riješio pa ni mi, i zato se građanima moramo ispričati. A nastali su neki novi izazovi.

KOMUNIKACIJA, PRVO ŠTO MORAMO PROMIJENITI
Danas s ponosom moramo gledati na ono što smo radili i na timtemeljima zidati našu kuću za budućnost moramo. Ali ne smijemo tražiti da se ta vremena vrate jer uvijek moramo gledati dalje i biti korak ispred ostalih. SDP, na žalost, nekoliko proteklih godina to nije bio. Nismo stvarali programe, nismo dovoljno komunicirali, nismo bili aktivni. Od najmanje organizacije do Iblerovog trga nismo bili prepoznatljivi. Građanima nije bilo jasno što je to novo što SDP nudi. Potpuno smo zanemarili komunikaciju s članovima i članicama. Informacije o radu stranke dobivali smo iz medija. Danas, u doba interneta i mobitela, komuniciramo manje nego ikada i to je prvo što moramo promijeniti.

SOLIDARNOST, OSNOVNA SMJERNICA
Osnovan smjernica je solidarnost, to je ono na čemu moramo bazirati društvo i što nas treba voditi. Kroz nekoliko tjedana u Saboru ćemo raspravljati o zakonu koji odnositi na izmjene poreza na dohodak. Ova Vlada planira smanjiti porezne stope sa 24 na 20 i sa 36 na 30 posto. Na prvi pogled odlična ideja: Pa tko ne bi želio plaćati manji porez?

Ali, ljudima koji imaju plaći 5000 kuna ostavit će jedva 50, a onima koji imaju 15.000 kuna ostavit će preko tisuću kuna. Onima koji imaju 20 i više tisuća kuna ostavit će preko dvije tisuće kuna.

To nije solidarnost, to nije smjer kojim želimo razvijati državu.

Ako već smanjujemo poreze to moramo učiniti solidarno. Smanjiti porez tako da će 20 tisuća ljudi ili jedan posto onih koji primaju plaću dobiti puno, a 99 posto dobiti ništa nije solidarnost nego lopovluk. Solidarnost će kod nas značiti da ako smanjujemo porez, onda će od toga korist imati svi.

Međutim, i o smanjenju valja ozbiljno razgovarati jer je u državi koja ne može sagraditi vrtiće, osigurati adekvatnu školu za svu djecu ili opremati bolnice upitno smanjivanje poreza. Puno je važnije novac od poreza adekvatno potrošiti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije SDP