Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Turizam

KAMO ZA VIKEND: Na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama u petak počinje 12. Aquafest

  vn           30.05.2019.         2739 pogleda
KAMO ZA VIKEND: Na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae u Varaždinskim Toplicama u petak počinje 12. Aquafest

Varaždinske Toplice i ove godine domaćini popularnog festivala posvećenog rimskoj povijesti varaždinskih termi popularnog Aquafesta koja se 31.svibnja i 1.lipnja, dvanaestu godinu za redom, održava na topličkim ulicama. Za duh antike pobrinula se Turistička zajednica Grada Varaždinskih Toplica te poziva sve zainteresirane da se pridruže i uživaju u programu.

Za posjetitelje su pripremljeni brojni sadržaji. Gradom će prolaziti rimske povorke, a u večernjem terminu i pod bakljama. Održat će se gladijatorske borbe, prinositi žrtve božicama, a za dobro raspoloženje pobrinut će se ulični zabavljači. Bit će tu i razne radionice i natjecanja, te gastronomijau znaku staroga Rima.

Aquafest na neki način nastoji oživjeti vrijeme nastanka termi i običaje njihovih graditelja - Rimljana. Zato svake godine na mjestu arheološkog nalazišta – starih rimskih termi sve vrvi od kostimiranih skupina koje dolaze iz Ptuja, nekadašnje Petovie, Dalmacije i nekih drugih nekadašnjih rimskih provincija.…Danas, to je zanimljiva igra za domaćine i uzbudljivo događanje za turiste.

Naime, na području današnjih Varaždinskih Toplica, uz termalni izvor ljekovite vode, nalazilo se od 1.- 4. stoljeća rimsko naselje Aquae Iasae. Javni dio rimskog naselja nalazio se na najgornjoj terasi topličkog brežuljka (današnji park), stambeni dio na terasama koje se spuštaju prema podnožju brijega, a u samom podnožju ustanovljeni su obrtničko-trgovački i sajamski objekti. Kompleks do danas vidljivih ostataka rimske javne arhitekture sastoji se od kupališnog dijela koji čine zgrade kupališta s bazenima i bazilikom, foruma s trijemovima smještenog oko glavnog termalnog izvora, te kapitolija s hramovima Jupitera, Junone i Minerve. Specifični uvjeti tla oko izvora termalne vode, odnosno sedrene naslage, uvjetovali su dobru sačuvanost rimske arhitekture, tako da je ovaj kompleks jedan od najbolje očuvanih lokaliteta u Hrvatskoj. Termalna sumporna voda koja izvire na prostoru današnjeg parka iznimno je ljekovita, temperature 58 ostupnjeva Celzijusa, a dosadašnja saznanja ukazuju na korištenje istog izvora više od 2.000 godina. Ostatke starih termi može se vidjeti u Zavičajnom muzeju Varaždinskih Toplica i na arheološkom nalazištu in situ.

Program 12. Aquafesta započinje u petak, 31. svibnja u 10 sati otvorenjem drugog Međunarodnog stručnog skupa ‘Aquae Iasae – Termalna voda jučer, danas, sutra’, koji se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma. Večer je rezervirana za koncenrt haristice Doris Karamatić u prekrasnom ambijentu rimske bazilike, a odmah potom gradskim ulicama proći će rimska povorka pod bakljama, a večernji program završit će scenskim prikazom žrtve božici Dijani Luni ‘Lux in tenebris’ i borbu gladijatora.

Subotnji program započinje u 10,30 sati rimskom povorkom uz pratnju bubnjeva. Posjetitelji će dočekati cara Konstantina Velikog ispred kojeg će se predstaviti rimske gemine. U 13 sati slijedi natjecanje u kuhanju rimskog kotlića, ocjenjivanje te proglašenje pobjednika koji će primiti posebnu nagradu – rimsku kuhaču.Također, birat će se i najljepše Nimfe i najatraktivniji Rimljanin koji će dobiti prigodne nagrade. Uz to u subotu će se održavati i niz radionica, u vremenu od 10 do 13 i od 15 do 19 sati. Posjetitelji će moći naučiti kako se izrađuju antički nakit, prirodna kozmetika, te upoznati rad lončara i kovača…Ovogodišnji Aquafest završit će spektakularnim vatrometom.

Pročitajte više

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Turizam