Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Kamioni puni bola

        22.11.2009.         2215 pogleda
Kamioni puni bola

Na hrvatskim granicama kamioni stoje i preko deset sati unatoč zakonom propisana maksimalna dva sata. Mučna putovanja životinja koje se prevoze iz Europske unije traju nerijetko i nekoliko dana. Transport živih životinja potpuno je nepotreban, neetičan i okrutan, te bi kao takav trebao biti u potpunosti zabranjen.

Kako bi se javnosti prikazala svakodnevna patnja životinja prilikom transporta, u subotu 21. studenoga 2009. s Trga maršala Tita na Trg bana Jelačića u Zagrebu u 12 sati stigla je duga prosvjedna povorka protiv transporta životinja koja je u sklopu performansa sa sobom dovela i 'transportni kamion' pun aktivista.

Europska unija i Republika Hrvatska trebaju bez odlaganja pooštriti postojeće zakonske regulative. Prije svega treba ograničiti maksimalno dozvoljeno trajanje putovanja životinja na ne više od osam sati te nakon toga u potpunosti zabraniti transport životinja. S time se slažu i brojne udruge i ustanove okupljene u međunarodnoj kampanji 'Handle with Care', pokrenute od strane World Society for the Protection of Animals (WSPA).

Prijatelji životinja naglašavaju povezanost sadržaja tanjura s okrutnošću prema živim bićima pretvorenim u artikle i pozivaju građane da razmisle o promjeni svoje prehrane kako bi smanjili patnju životinja u kamionima.

Posljednjih godina znanstvenici postižu konsenzus u stavu i mišljenju o iznimno visokoj razini psihičkog i fizičkog stresa kod životinja u transportu. Posljedično, mnoge zemlje uvode različite stupnjeve regulacije uvjeta transporta životinja u svoja zakonodavstva.

Međutim, sama praksa pokazuje poražavajuću istinu o mnogim neodređenim terminima unutar zakonskih odredbi i njihovu neučinkovitost. Poradi toga nužne su daljnje zakonodavne promjene i puno bolje kontrole provođenja zakona, ali i bolja osviještenost građana o tome da se konzumacijom mesa i mesnih prerađevina postaje naručitelj patnje te da svaki pojedinac može odbiti sudjelovati u tome.

Stravične i poražavajuće statistike o transportu živih životinja:

Lomovi kostiju, krvarenja i hematomi najčešće su ozljede kod ptica (procjena višestrukih lomova kostiju kod pilića 'brojlera' iznosi čak i do 95%) a nastaju kao posljedica izuzetno grubog rukovanja i pretrpavanja u prljave i uske sanduke ili kaveze za transport.

Fizički i psihički stres kod svinja osobito se povećava zbog činjenice da svinje trpe tzv. ‘bolest kretanja' (one pokazuju visoku razinu osjetljivosti nabuku, kretanje, promjene u okolini i sl.), koja se očituje kroz izlučivanje sline, povraćanje, proljev, povećanje tjelesne temperature i apatiju.

Pretrpanost i ostali čimbenici stresa kojima su goveda izložena tijekom transporta djeluju na znatno narušavanje njihova imunološkog sustava. Osobito zastupljeno obolijevanje tijekom transporta goveda je upala pluća izazivana virusom goveđeg herpesa ili bakterijom pasteurelle.

Istraživanja su pokazala da nakon 24 sata ovce i janjad gube i do 8% tjelesne težine, što je posljedica učestalog izbacivanja izmeta. Takva reakcija je posljedica iznimnog psihičkog stresa. I nakon dužih razdoblja žeđi, ovce u većini slučajeva ne piju vodu iz nepoznatog izvora. Česti uzroci smrti su dehidracija, gušenje i gaženje do smrti.

Više fotografija na www.prijatelji-zivotinja.hr.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti