Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  Poljoprivreda

Kamilica je na poljima Virovitičko-podravske trenutno u dobrom stanju, za dvadesetak dana prve berbe

  gg           29.03.2017.         1915 pogleda
Kamilica je na poljima Virovitičko-podravske trenutno u dobrom stanju, za dvadesetak dana prve berbe

Kamilica je na poljima Virovitičko-podravske trenutno u dobrom stanju i već za dvadesetak dana , ovisno o vremenskim prilikama,mogle bi započeti prve berbe, a optimalne krajem travnja. Josip Ivanec, direktor proizvodnje u pitomačkoj Spider Grupe koja kamilicu ekološki uzgaja 140 hektara na vlastitim površinama i tisuću hektara u kooperantskoj proizvodnji, na skali između jedan i pet, dao bi joj ocjenu 3,5 do 4. „Samo jedna kiša ili suša u travnju tu ocjenu može promijeniti na više ili niže“, kaže Ivanec.

Tvrtka Dam iz Lozana bavi se proizvodnjom kamilice na 450 hektara vlastitih površina i 700 hektara ugovorene proizvodnje kod kooperanata, a Megalis iz Starina kod Čađavice na ukupno 300 hektara od kojih je 45 vlastitih površina. „Na 170 hektara kamilicu proizvodimo pod posebnim propisima od pripreme i sadnje do skidanja i isporuke. Na 40 hektara smo imali kasniju sadnju, krajem studenoga i početkom prosinca. Taj dio površina je malo rjeđi jer je bilo malo smrzavanja i tu će berba malo kasniti“, kaže voditelj proizvodnje u Megalisu, Željko Juren.

U tvrtkama za preradu kamilice trenutno se rade remonti strojeva i kombajna i pripremaju sušare. Pod pripremom proizvodnje podrazumijeva se i edukacija o rukovanju pesticidima koju provodi Grupacija za proizvodnju ljekovitog bilja. Veliki problem kod proizvodnje kamilice su što se bere u vrijeme kada proizvođači ostalih kultura špricaju svoja površine. U posljednje tri godine što zbog edukacija što zbog kišnih razdoblja početkom svibnju proizvođači kamilice su imali sreće jer nisu zabilježena zagađenja kakva su nekada bila.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda