Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekologija

Kako zaštititi obalu Drave, ali i bregunice

  Petar Žarković/glasslavonije.hr           20.02.2018.         2103 pogleda
Kako zaštititi obalu Drave, ali i bregunice

Hrvatske vode, World Wide Fund Adria, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek i javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Varaždinske, Koprivničko-križevačke i Virovitičko-podravske županije, provode na rijeci Dravi projekt “Drava Life – integrirano upravljanje rijekom”, kojim žele poboljšati stanje riječnog ekosustava na području hrvatskog dijela rijeke Drave u duljini od 300 kilometara. Jedna od aktivnosti provodila bi se i na području općine Čađavica, a riječ je o obnovi, odnosno revitalizaciji dijela obale rukavca Stare Drave.

U povodu toga u Čađavici je održan radni sastanak na kome su, osim načelnika Mirka Rončevića, bili predstavnici ustanova uključenih u realizaciju projekta, ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije Tatjana Arnold Sabo, Antun Damjan iz iste ustanove, predstavnici Hrvatskih voda VGO Osijek Ljiljana Šapina, Marko Blagus i Silvija Sitar, predstavnik Akcije Zeleni Osijek Jasmin Sadiković, predstavnica WWF Adria Branka Španiček i vlasnik zemljišta Slobodan Cvetičanin.

Ulazak vode u spomenuti rukavac Stare Drave zapriječen je kamenom pa voda ulazi u rukavac samo kad je veliki vodostaj, ali kako na tom području nema zaštitnog nasipa, voda prilikom većeg vodostaja odnosi oranični dio zemljišta. Projektom “Drava Life” predviđeno je uklanjanje kamene barijere, tako da rijeka nesmetano teče i starim i novim koritom oko ade. U tom slučaju, međutim, prijeti opasnost odronjavanja obale i odnošenja poljoprivrednih površina u vlasništvu države i privatnog vlasnika Slobodana Cvetičanina. Da bi se to spriječilo, potrebni su određeni zaštitni zahvati ukopavanja kamena, za koje je bila potrebna studija utjecaja na okoliš. Na tom području, naime, gnijezdi se zaštićena bregunica, ptica koja svoje stanište ukopava u obali, pa je takvu obalu potrebno sačuvati. Ali za bilo kakve zahvate potrebno je otkupiti gotovo 2,5 hektara zemljišta od vlasnika Cvetičanina i dobiti suglasnost za radove na državnom dijelu zemljišta. Kad se riješi problem vlasništva, na redu su geodetska snimanja, parcelacijski elaborati i sve aktivnosti u skladu s propisanom procedurom, do izvođenja radova.

Načelnik Rončević ističe da je konačni cilj cijelog projekta očuvanje obale, ali i zaštićenih prirodnih vrijednosti, u prvom redu bregunica.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija