Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Turizam

Kako upoznati posebne vinske otoke i uživati u prirodi svim čulima? Krstarenjem!

  vn           19.10.2021.         564 pogleda
Kako upoznati posebne vinske otoke i uživati u prirodi svim čulima?  Krstarenjem!

Jesen je doba kada na našim otocima, nakon berbe, aktivnosti oko vinograda kreću u svoju mirniju etapu, turista ima manje a priroda je prelijepa. Boje jeseni privlače, mirisi vrenja u bačvama nagovješćuju dobra vina. Pravo je vrijeme za vinsko istraživanje i hedonističko druženje. Jesensko „terroirsko krstarenje“ osmislila prof. Marija Vukelić, vinska promotorica i edukatorica, koja se zadnjih desetak godina bavi prezentacijama, radionicama i zanimljivim vinskim temama. Pilot projekt vinskoga krstarenja jahtom Freedom osiguran je uz podršku vinara i turističkih zajednica Visa, Korčule, Lumbarde i Jelse.

Ideja putovanja je pružiti vinskim ljubiteljima, znalcima i amaterima, vinarima, ugostiteljima i sommelierima  jedinstvenu terroir wine& dine yachting turu, u toplim bojama jeseni - na u vinogradima i na tanjurima, i ponoviti je sljedeće godine u predsezoni u svibnju i lipnju, te u posezoni (rujnu i listopadu) u proširenom obliku (do 7 dana). Na taj način najavio bi se početak sezone u proljeće i produljila sezona u jesen, za goste željne putovanja i vinske (osjetilne i doživljajne) edukacije na najhedonističkiji način.

Plan putovanja (23.-27.10.) obuhvaća upoznavanje bogatoga izbora vina lokalnih izvornih sorti juga, a počinje u subotu u Splitu, večerom „Zaboravljena Dalmacija“ u kojoj se vina srednje Dalmacije i zaleđa sljubljuju s jelima chefa jahte Freedom, uz nazočnost vinara. Naglasak je na sortama debit, babić, zlatarica, trnjak.

U nedjelju se plovi prema Visu, na jahti se u uz „pjenušavu marendu“ upoznaje bogatstvo juga, kroz priču o vinskoj povijesti i tradiciji Dalmacije koju priprema prof. Marija Vukelić. Na otoku se upoznaju vinari i vina (vugara, plavac mali, tribidrag), kroz ručak, obilazak vinograda i posebnih položaja na kojima raste loza. (Tihobraće, Dračevo Polje, Milna …). Večera je na brodu uz sljubljena otočka vina.

Sljedeći se dan plovi prema Korčuli, „crnom otoku bijelih vina“, domovini grka i pošipa. Na pjenušavoj marendi od sorte cetinke, gosti se upoznaju s korčulanskim vinogorjem. Uz podršku TZ Korčule organiziran je posjet gradu Korčuli, vinogradimana pijesku u Lumbardi, vinogradima u Čari. Na večeri i ručku sudjeluju vinari.

Dan poslije plovi se prema Hvaru, sidri se u Jelsi. Pjenušava marenda obuhvaća gutljaje pjenušca od lokalne sorte bogdanuše, a u suradnji s TZ Jelse organiziran je obilazak muzeja, vinograda u unutrašnjosti i na popularnoj južnoj strani.

Pri povratnoj plovidbi prema Splitu, zadnji dan, spomenut će se i druga vinogorja Dalmacije te najaviti nove plovidbe za 2022.godinu. Više detalja o krstarenju možete naći na facebook grupi i webu Savjetnik za putovanja, popularnoj stranici koju prati preko 115 tisuća putnika i ljubitelja putovanja te na stranici jahte Freedom. Ima još nekoliko mjesta, požurite u vinsku pustolovinu otocima ...

Info: marijavukeliczg@gmail.com 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Turizam