Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Palm

Kako to da bračni par Kirin i Vesna Grbac baš za ništa nisu odgovorni

  Goran Gazdek           22.04.2021.         3866 pogleda
Kako to da bračni par Kirin i Vesna Grbac baš za ništa nisu odgovorni

Pitanje iz naslova ovog članka nameće se nakon vijesti da je USKOK odbacio sve optužbe protiv gradonačelnika i dvije djelatnice virovitičke gradske uprave u aferi koja je prije točno 678 dana potresla cijelu Hrvatsku. USKOK je to obrazložio na 11 stranica formata A4, pisanih pravničkim jezikom bez proreda. Na jučerašjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Ivica Kirin izarzio je žaljenje zbog gubitka jednog maldog života i novinarima podijelio rješenje USKOKA koja njega, Sanju Kirin i Vesnu Grbac oslobađa svake odgovornosti. USKOK je zaključi da nema niti osnovane sumnje da bi oni  počinili kaznena djela za koja se terete, niti su u njihovim radnjama ostvarena obilježja drugih kaznenih djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti. Pa da vidomo što kaže USKOK.

ZA ŠTO IH SE TERETILO
Slobodarska stranka Hrvatske:
Vesna Grbac i Siniša Palm u dogovoru s Ivicom Kirinom izvlačili novac čiji je glavni koordinator i mozak ekipe bila Sanja Kirin. Siniša Palm je postupao po nalogu Ivice Kirina i neosnovano okarakteriziran kao strastveni kockar. Počinili su djela zlouporabe položaja i ovlasti i zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju počinjenih u sustavu zločinačkog udruženja.

Živi zid: Ivica Kirin je odgovoran za nestanak više milijuna kuna s računa Grada Virovitice i za nezakonite transfere na račun sportskog društva. Kao gradonačelnik je morao imati saznanja o opasnim nezakonitim radnjama. Radi izbjegavanja odgovornosti za sve nezakonite radnje optužio je pokojnog Sinišu Palma što još više baca sumnju na Ivicu Kirina.

Darko Lešković i Nikola Grmoja Ivica Kirin je znao ili morao znati za nezakonito prisvajanja novca od strane Siniše Palma. Bio je dužan provoditi nadzor, iz razloga nečinjena pomogao je u počinjenju kaznenih djela.

Gordana Mišić: Ivica Kirin je u medijskim istupima optužio pokojnog Sinišu Palma za nestanak novca i teško ga osramotio te protiv njega podnio kaznenu prijavu. Uzeo si je ovlasti sam istraživati nestanak novca. Siniša Palm je pronađen mrtav i pokopan bez obdukcije.

IZVORI PODATAKA
USKOK je pribavio podatke o službenim ovlastima službenih osoba Grada Virovitice, vanjski hard disk sa sadržajem računala kojim se koristio Siniša Palm, dokumentacija o prometu po računima Grada Virovitice i Košarkaškog kluba Virovitica, dva memorijska sticka i papir bijele boje formata A4 s rukom napisanim tekstom „Žao mi je zbog svega i slabosti“ pronađenih na njegovom stolu u službenim prostorijama, bankovni podaci o novčanim transakcijama Grada i Košarkaškog kluba, novcima na računima Siniše Palma i s njim povezanih osoba, podaci Državnog ureda za reviziju, policijski podaci o okolnostima pronalaska tijela i medicinska dokumentacija o utvrđenoj smrti.

Pribavljeni su telefonski izlisti za broj telefona kojim se koristio Siniša Palm. Putem Europskog istražnog naloga pribavljeni su podaci Republike Austrije od internetske kladionice te je provedena pretraga Palmovog službenog računala i pretraga mobitela pronađenog prilikom očevida i pronalaska njegovog tijela. Pretražena su dva memorijska stika i privatno računalo Siniše Palma. Pribavljeni su podaci kladionice Super sport o uplatama i isplatama Siniše Palma, dokumentacija Zajednice sportskih udruga Grada Virovitice o redovnom financiranju Košarkaškog kluba za razdoblje 2010—2019. godine.

Proveden je proračunski nadzor korištenja novaca Grada Virovitice i Košarkaškog kluba, pribavljeni su podaci o svim osobama ovlaštenim za uvid u stanje i promet po žiro računu Grada Virovitice i osobama koje su evidentirane i vršile u stanje računa. Obavljeni su razgovori sa Sinišinom majkom Jadrankom Palm i sestrom Marijom Palm Špehar, djelatnicima gradske uprave Mirelom Krmpotić, Zrinkom Klement i Daliborom Pocrnićem te Željkom Iharošem (Flora), Margaretom Ptiček (Virkom) i Zvonkom Kožnjakom (Plin VTC)

TKO JE IMAO PRAVA RASPOLAGANJA
Analizom pribavljenih podataka utvrđeno je da su u razdoblju od 2010. do 2019. godine pravo raspolaganja po žiro račinu Grada Virovitice imala 22 ovlaštenika - zaposlenika Grada i čelnika proračunskih korisnika s različitim ovlaštenjima (uvid u stanje računa, unos i slanje naloga za plaćanja, uplate-isplate na bankomatu). Ovlaštenje za uvid u stanje računa imali su Ivica Kirin i Vesna Grbac te Dalibor Pocrnić kao financijsko-planski referent glavne knjige sa ovlaštenjima i za izvadak o stanju i promjenama na računu.

Prema podacima Zagrebačke banke u razdoblju od 2014. do 2019. sa ukupno 2329 zasebnih logiranja vršio uvidi u stanje kunskog računa Grada Virovitice, a ta u tim razdoblju nitko drugi nije ušao. Izvodi o stanju na računu za 2010., 2011. i 2012. stizali su poštom. Tada nije bilo razlike stanja po računima u odnosu na izvode iz banke i izvode koji si urudžbirani u Gradu Virovitici dok se u narednom razdoblju razlika pojavila nakon preuzimanja izvoda putem internetske aplikacije.

NISU ODOVORNI
Iz pribavljenih podataka i podataka provedenog proračunskog nadzora te drugih pribavljenih podataka ne proizlazi da bi u novčanim transakcijama sudjelovala bilo koja druga osoba osim Siniše Palma kako u pogledu protupravnog transferiranja i podizanje novaca sa računa Grada Virovitice, tako niti u pogledu prisvajanja ili trošenja tako pribavljenog novca, niti da bi bilo tko sudjelovao u prikrivanju opasnih nezakonitosti.

OBRAZLOŽENJE
Kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, na koje se upire u kaznenoj prijavi, može se počiniti samo s namjerom, koja podrazumijeva svijest i znanje o nezakonitim radnjama te namjeru i cilj pribavljanja koristi za sebe ili drugoga i pričinjavanje štete drugome. U konkretnom slučaju, u radnjama Ivice Kirina, Sanje Kirin i Vene Grbac kao i drugih zaposlenika Grada Virovitice ne proizlazi postojanje svijesti o nezakonitim radnjama Siniše Palma, niti bilo kakve namjere da bi se bilo kome (Siniši Palmu ili drugim osobama) pribavi bilo kakva protupravna korist, niti svijest o nastupanju štete za Grad Viroviticu.

S tim u vezi, potpuno su paušalne i neutemeljene prijave o navodnom postojanju zločinačkog udruženja. Osim neosporne činjenice osobnog poznanstva Ivice, Sanje i Vesne sa Sinišom, bračne povezanosti Ivice i Sanje te njihovih međusobnih poslovnih kontakata kroz zajednički rad u gradskoj upravi, kao i odnosa nadređenosti niti jedna činjenica ili podatak ne ukazuje na bilo kakvo unaprijed planirano i ustrojeno zajedničko protupravno postupanje, njihov prethodi dogovor, niti bilo kakav zajednički cilj činjenja kaznenih djela, pa tako niti u odnosu na konkretno prisvajanje novca od strane Siniše Palma i prozročenje štete Gradu Virovitici.

 Sutra: Kako je Siniša Palm izvlačio novac i u kojim ga je kladionicama, kako i koliko trošio

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Dossier Palm