Plenković: Grbin kapitulirao, Milanović krši Ustav, Most politička sitnež
Udruga osoba s amputacijom poziva na uvođenje novog standarda proteza i kolica
Bulj: Koruptivnoj hobotnici i Plenkovićevoj vladi uskoro će doći kraj
HZJZ: Pojava hripavca u EU zemljama ne može se dovoditi u vezu s našom situacijom
Možemo: Zabranit ćemo prodaju dugova i uvesti zastaru za dugove do 3 prosječne plaće
WHO: Virus hepatitisa dnevno ubije 3500 ljudi
Zemlja ruši globalne toplinske rekorde deseti mjesec zaredom

  HDZ

Kako su se Đakić i Kirin u strahu od poraza riješili svojih protukandidata na unutarstranačkim izborima

  Goran Gazdek           24.11.2020.         7207 pogleda
Kako su se Đakić i Kirin u strahu od poraza riješili svojih protukandidata na unutarstranačkim izborima

U nedjelju, 22. studenoga održani su unutarstranački izbori na kojima se biralo vodstvo općinskih, gradskih i županijskih organizacija HDZ-a. U Virovitici predsjednik Gradskog odbora HDZ-a ostaje Ivica Kirin, dok su za njegove potpredsjednike izabrani Igor Andrović, Damir Marenić i Vlasta HonjekGolinac. Izabran je i novi Gradski odbor: Sanja Kirin, Dario Vranek, Tihana Harmund, Zvonko Kožnjak, Mirko Poljanac, Lahorka Weiss, Robert Cenger, Marko Zelenika, Franjo Knežević, Dalibor Per, Anđelko Ribić, Ivan Ćavarušić, Tomislav Kolec, Hrvoje Belobrk i Ivan Jezerčić.

Novi/stari predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Virovitica Ivica Kirin, uputio je zahvalu članovima stranke koji su u nedjelju izašli na unutarstranačke izbore u svoje osobno ime, ime novoizabranih potpredsjednika, kao i Gradskog odbora HDZ-a. „Hvala svim našim biračima koji su iskoristili svoje biračko pravo i u nedjelju izašli na unutarstranačke izbore. Izbori su protekli demokratski, korektno i uz poštivanje svih epidemioloških mjera i ovom prilikom ujedno zahvaljujem i članovima biračkih odbora na odlično odrađenom poslu u ovim specifičnim COVID okolnostima. Ispred nas je period u kojem se u prvom redu okrećemo građanima i realizaciji projekata na području našeg grada. Drago mi je da su naši članovi prepoznali naš dosadašnji rad i aktivnosti koje su nam u planu. Naš cilj je napredak naše Virovitice. Na kraju, hvala i dosadašnjim potpredsjednicima, kao i članovima Gradskog odbora na trudu i angažmanu tijekom protekle četiri godine“.

Rezultati Županijskog odbora: predsjednik Josip Đakić, potpredsjednici Igor Andrović, Sanja Kirin, Igor Fazekaš i Darko Žužak.

Novi/stari predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Virovitičko-podravske županije Josip Đakić, uputio je zahvalu članovima stranke koji su u nedjelju izašli na unutarstranačke izbore: „Hvala svim našim članicama i članovima koji su u nedjelju izašli na unutarstranačke izbore i ukazali povjerenje meni kao predsjedniku, novoizabranim potpredsjednicima, kao i članovima Županijskog odbora. Vaša podrška obvezuje nas da upremo i dodatne snage i radimo na boljitku svake općine i grada u našoj županiji. Želimo dokazati koliko snažno možemo uzdići našu županiju. Ovom prilikom želim zahvaliti i dosadašnjim potpredsjednicima na uloženom trudu i energiji proteklih godina“.

Podaci o izbornim rezultatima i zahvale onima koji su izašli na izbore objavljeni su na službenim stranačkim stranicama. Nema, međutim, podataka koliko je članova izašlo na biralište i koliko su Ivica Kirin, Josip Đakić i potpredsjednici dobili glasova.

Izbori su provedeni po sistemi, jedan član-jedan glas u demokratskoj atmosferi punoj neizvjesnosti. HDZ-ovci su, vidimo, imali težak zadatak izabrati nove predsjednike između više kandidata. Borba je bila neizvjesna, izlazne ankete davale su podjednake šanse svim kandidatima.

Šalimo se! Bilo bi možda tako da nije bilo manevara i da stranački moćnici u posljednji čas nisu spriječili kolege da se kandidiraju. I u gradskom, i u županijskom odboru. Tek tada, da su Kirin i Đakić u srazu sa svojim protukandidatima, tajnim glasovanjem, dobili ove izbore, njihova zahvala biračima imala bi smisla. Ovako je to farsa.

U stranci vri od nezadovoljstva. Toliko da su pojedinci odlučili progovoriti čak i za „mrski Virovitica.net“ pod uvjetom da ostanu anonimni.

Kad su Đakić i Kirin saznali da imaju protukandidate nastupila je nevjerica, a onda i bojazan da bi mogli biti poraženi jer i jedan i drugi zbog brojnih afera, što je kulminiralo nestankom 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna i smrću Siniše Palma, imaju sve manje ugleda u stranci.

„Unutar vrha lokalnog HDZ-a vodila se bespoštedna bitka za državne i lokalne pozicije od izbora za državno stranačko vodstvo do izbora za gradski i županijski odbor. Kirin i Đakić po prvi puta su dobili protukandidate što je kod njih izazvalo veliku ljutnju. Posebno je srdit bio Đakić kada je saznao da je njegov protukandidat Tomislav Tolušić jer je upravo on na neki način od neiskusnog mladog referenta stvorio župana pa ga izgurao do potpredsjednika Vlade. Njegovu kandidaturu smatrao je činim izdaje“, govore naši sugovornici.

Đakić je, dakle, već u startu uspio poraziti Tolušića. Na ruku mu je išao Tolušićev pogrešan odabir strane. Hineći pripadnost desnoj struji bivši potpredsjednik Vlade i smijenjeni ministar poljoprivrede, kao što je poznato, priklonio se skupini Mire Kovača. Đakić je bio mudriji pa je ostao uz Plenkovića, a time i u politici. Tolušić je završio u ropotarnici povijesti i posvetio se novim ljubavima: vinskom biznisu i tužbama medija i novinara.

No, kad se Đakić zarazio korona virusom i završio na dugotrajnom liječenju i oporavku župan Igor Andrović skupio je hrabrosti i otišao po potporu kod stranačkog šefa i premijera Andreja Plenkovića pa podnio kandidaturu za predsjednika Županijskog odbora.

„Saznavši za Androvićev potez“, pričaju nezadovoljni HDZ-ovci, „Đakić prekida oporavak na Malom Lošinju i hitno se vraća u Viroviticu pa opet počinje bespoštedna borba iz koje opet izlazi kao pobjednik. Andrović povlači kandidaturu, ali iz ove situacije ne izlazi kao gubitnik jer od Plenkovića dobiva jamstvo da će na predstojećim lokalnim izborima ponovno biti kandidat HDZ-a za župana. I još nešto prilično važno: uspijeva ishoditi Đakićevo obećanje da se na novim unutarstranačkim izborima na proljeće koji se trebaju održati nakon lokalnih, neće kandidirati za predsjednika Županijskog odbora. Time je propao Đakićev plan da za župana gurne Marija Klementa“.

Osokoljen Đakićevim uspjehom da ostane jedini kandidat za čelnu stranačku funkciju Kirin ulaže dodatni napor sa se riješi svog protukandidata – Hrvoja Belobrka. Uspjelo mu je to, tvrde naši izvori, uz veliku pomoć svojih poslušnika koji su se time još i javno hvalili po gradu.

Nemalom broju nezadovoljnih članova HDZ-a ostaje čekati lokalne i nove unutarstranačke izbore. Ako na lokalnim izborima dožive poraz, što je za Viroviticu vrlo realna mogućnost, u HDZ-u bi mogle nastupiti značajne promjene.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Pametni
28.11.2020. 7:43
Kada imate dvije struje unutar jedne političke stranke , tada je vjerojatno da će ta stranka nazadovati , a ne napredovati.
Tako da raskol u HDZ vpž , tek je početak nastanaka više frakcija , a sve u interesu pojedinaca ili grupa njih. Jedna i druga strana imaju dosta putra na glavi , tako da mi se čini , da HDZ slabi pozicija u županiji. Plenković je svjestan da nema pravog kandidata u vpž za vođenje HDZ.


Još iz kategorije HDZ