Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Aktualnosti

Kako sma sredio Sanadera

  Siniša Petrović/Geg i smijeh           14.05.2009.         1851 pogleda
Kako sma sredio Sanadera

Dolazimo do malo ozbiljnijih stvari, a to je portretna karikatura. Danas je to svedeno na razmišljanje kako je to igra i da se to može napraviti pomoću Photoshopa u par koraka. I ovo je rađeno digitalnom tehnikom, ali postupak je potpuno isti kao i kod klasičnog crtanja i oslikavanja osim što papir i olovku zamjenjuje softver i digitalni tablet. U ovom slučaju je premijer Sanader glavni protagonist i izabrao sam ga namjerno jer nam je njegov lik svima dobro poznat. Budući da sam skicu imao već ranije pripremljenu u sljedećim filmovima će biti prikazano kako radim iduću fazu, fazu određivanja nijansi. Za crtanje nam je potrebna fotografija na kojoj se dobro vide detalji i koja nije uništena s direktnim flashem. Kod takvih fotografija lice postaje ravna ploha i otežava pronalaženje detalja svojstvenih za tu osobu. Puno klijenata mi pošalje fotografije na kojima se dešava baš to i dolazim do problema da je isto lice drugačije na više fotki koje imam na raspolaganju. To kud i kamo više otežava posao i krajnji učinak nije takav kao kada je referenca kvalitetna fotografija. O tome ću još u slijedećim postovima.

Vraćamo se na Sanadera. Skica je još jedan od najvažnijih segmenata izrade karikature. U njoj je sadržano sve što mi treba za finiširanje. Sa dvije-tri linije naoko nabacane na skici ja si u biti bilježim intezitet svijetla ili sjene koje će kasnije doći na to mjesto. Ispada da je to u biti shema po kojoj se kasnije odradi posao. Ovisno o tome koliko vremena si odredim za skiciranje, utoliko mi kasnije bude lakše prilikom bojanja. Nijanse određujem tako da si pripremim paletu i krećem  od najtamnije nijanse prema najsvijetlijoj. Krećem ugrubo s nijansiranjem ploha i u početku to izgleda prilično zbunjujuće. U kombinaciji s fotografijom stalno pratim stanje na skici i korigiram nanošenje nijansi. Snimio sam tri filma koje sam ubrzao 3x da ne bi bili predugi pa možete vidjeti kako to otprilike izgleda. Slika je još u fazi izrade i u slijedećem postu će biti novi filmovi s dovršetkom.

 

Više na blogu Siniše Petrovića

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.