Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji
  Željko Bošnjak/Malo soli           22.03.2012.         3426 pogleda
Kako si?

"Dobro, kako si ti?", odgovaram ravnodušno. Koji bi bio najbolji odgovor na to ofucano pitanje? Ima dana kada se nešto iz grudi otima vrištati "Loše mi je, pomogni!", a naiđe i dan kada bih rado odgovorio "Super!", ali ne smijem. Ne znam s kime pričam. Dobrim ljudima oba odgovora imaju smisla za nastavak dijaloga. Međutim, ako se požališ, oni manje dobri vole čuti da ti je loše, jer je tada nekome gore nego njima, a oni sretniji sebičnjaci ne vole plačibabe. Ako kažeš da ti je super, poždere ih zavist, i opet ne valjaš, dok sretniji sebičnjaci nastave razgovor vrlo površno. Volio bih znati kako ti misliš da je najbolje odgovoriti.

Za početak sam sakupio nekoliko favorita kao odgovore na pitanje "Kako si?". To je istraživanje bitno zbog toga što se već duže vrijeme u društvenim znanostima vrti činjenica da jezik koji svakodnevno koristimo utiče na nas, kao učinak bumeranga. Dakle, mi jezik učimo i oblikujemo, ali u tom procesu i naša osobnost prolazi kroz promjene. Najčešći odgovor "Dobro, kako si ti?" nekako je zauzeo neutralan položaj u kulturi, kao jednolični čep na limenci gaziranog napitka. Izgovaramo ga ravnodušno, tonom koji skriva cijelu jednu životnu priču koja bi zapjenila, prsnula ili se samo blago izlila kad bi netko otvorio čep. Hoćemo li taj ravnodušni odgovor ostaviti tamo gdje se najviše rabi ili ćemo ga zamijeniti s nečim što nas može promijeniti? Evo nekih prijedloga:

"Kako si?"

- "Bolje nego što sam zaslužio." (moj osobni šampion)
- "Dobro, kad bih bio bolje vitamini bi uzimali mene."
- "Eto me, živim i učim."
- "Dobro, da sam bolje bio bih kao ti."
- "Ne tako dobro kao neki, ali bolje od većine."
- "Dobro, ali ni upola koliko bih mogao biti."
- "Psihijatar mi kaže da sam bolje."
- "Zavisi tko pita."

Volio bih znati kako ti misliš da je najbolje odgovoriti na ofucano pitanje. I zašto. Sjeti se da odgovorom vršiš utjecaj i na sebe i na nas koji usvojimo tvoj prijedlog. Svojim odgovorom možeš promijeniti boju i oblik čepa na limenci te tako pozvati sugovornika da otvori tvoju dušu. A ne znaš s kime pričaš. Jer dobrim ljudima uvijek ima smisla nastaviti dijalog, ali nismo svi dobri ljudi. No, možemo biti bolji ako promjenu počnemo svakodnevnim izražavanjem, ili bar solidnim odgovorom na pitanje "Kako si?".

fotke by FotoMachak

Blog Malo soli Željka Bošnjaka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Zeljko-B
23.3.2012. 22:59
Da, to je dobar sarkastičan kad nas pere depra :) znam, bio sam tu :)
Prosvjednik8
23.3.2012. 10:59
Psihijatar mi kaže da sam bolje.


Još iz kategorije Malo soliVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.