Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  SDP

Kako se kriza u SDP-u odražava na rad lokalnih organizacija: Napravljen je rez, to najvažnije. I dalje imamo isti cilj kao prije pet ili deset godina

  Goran Gazdek           11.10.2021.         1377 pogleda
Kako se kriza u SDP-u odražava na rad lokalnih organizacija: Napravljen je rez, to najvažnije. I dalje imamo isti cilj kao prije pet ili deset godina

Predsjednštvo SDP-a je prošlog  četvrtak iz stranke s 15 glasova 'za' i dva 'protiv' izbacilo sedmero saborskih zastupnika koje su detektirali kao 'kolovođe pobune', a među njima je i bivši predsjednik stranke Davor Bernardić.Istaknuo je da su razlozi za njihovo isključenje jasni - nisu htjeli poštovali odluke stranke i brojnim javnim istupima nanijeli su ogromnu štetu SDP-u. Dodao je da su donijeli odluku o upozorenju i za preostalih sedam članova koji su opstruirali provođenje odluka Glavnog odbora. Nakon toga iz stranke je istupilo još 11 esdepoeovaca. Kako to komentiraju članovi iz Virovitičko-podravske županije i kako će se kriza odrzati na lokalne organizacije za Virovitica.net govore predsjednik SDP Vrovitičko-podravske županije i potpredsjednik županijske skupštine Mate Vukušić i predsjednik SDP Orahovica i član Glavnog odbora SDP Rade Medenica. 

Napeta situacija u SDP-u proteklog tjedna za posljedicu imala isključenje sedam članica i članova, saborskih zastupnika i još 11 koji su nakon toga sami istupili iz SDP-a. Kako to komentirate?

Mate Vukušić: Rekao bih da je i jedno i drugo bilo za očekivati! Nikome u SDP-u nije bio cilj i namjera na ovakav način ovo završiti ali očito da obje „strane“ nisu imale namjeru odstupiti od svojih odluka. Teško je detektirati pravi početak ove sage ali ono što je sigurno-pravila igre se moraju poštovati. U ovom slučaju pravila igre su Statut SDPH. Svako daljnje rastezanje ovog neodrživog stanja samo bi još više radilo štetu stranci u cjelini. Dakle, najvažnije je da je napravljen rez, odluka je donesena ovakva kakva je, mogla je biti i nekakva drugačija ali bitno je da je ovo gotovo.
Rade Medenica: Došli smo do točke gdje smo ovu agoniju i unutarstranačke sukobe, kojima mjesecima zabavljamo javnost morali prekinuti. Osobno smatram da je ovo trebalo napraviti puno prije i našim bivšim drugovima omogućiti da se bave svojim privatnim politikama. Niti jedna stranka u demokratskom društvu ne bi ovoliko dugo ovo trpjela. Za mene osobno ovo nije ništa iznenađujuće, jer dobro poznajem ljude i odnose u SDP-u. Ovo je posljedica klijentelizma i privatne politike Davora Bernardića, gdje mu pojedinci moraju vraćati uslugu što ih je stavio na liste za sabor.

Prošle subote ste sudjelovali u radu Glavnog odbora. Kakve su reakcije bile na toj sjednici?

Mate Vukušić: Bilo je povišenih tonova, bilo je dosta različitih razmišljanja-ali to je socijaldemokracija, to je SDP. Za razliku od nekih stranaka, poput HDZ-a, koje bi na silu htjele imati predznak demokratska ali nemaju, kod nas je uvijek bilo dozvoljeno reći, kako god to kome izvana izgledalo. Ponoviti ću, bila je duga rasprava, što obzirom na tematiku nije ni čudno, a u mandatu prošlog predsjednika imali smo sjednice i po deset sati, vrlo žučne. Ali su, isto kao i ova prije tjedan dana, završavale odlukama koje je donijela većina članova Glavnog odbora. Nikada neće biti svima pravo ali to je smisao demokracije.

Rade Medenica: Sama sjednica je protekla bez ikakvih ispada i teških riječi. Atmosfera nije bila ni malo ugodna. Svi mi smo bili svjesni svoje odgovornosti i posljedica odluka koje trebamo donijeti. U svakom slučaju raduje me činjenica da su rasprave i reakcije svih sudionika bile na nivou koji priliči SDP-u, bez obzira što su tenzije bile visoke. Na kraju Glavni odbor je donio zaključke velikom većinom, što ste mogli vidjeti u medijima.

Kako će se ova događanja odraziti na SDP Virovitičko-podravske županije?

Mate Vukušić: Socijaldemokratska partija će u Virovitičko-podravskoj županiji i dalje imati isti cilj kao i prije godinu, pet ili deset godina. Aktivno sudjelovanje u svakodnevnom političkom životu općina i gradova naše županije kroz djelovanje u općinskim i gradskim vijećima te u županijskoj skupštini. Do slijedećih lokalnih izbora pripremiti se najbolje moguće za preuzimanje odgovornosti u više JLS, ne samo u Novoj Bukovici, za poboljšanje životnih uvjeta svakom građaninu u svim sferama života. Do sada smo, a uvjeren sam da će tako biti i ubuduće, poštovali sve odluke i zaključke tijela stranke uz naše nastojanje da se u stranačke politike utkaju i naši prijedlozi i ideje. Ono što smatram najvažnijim je da smo dosljedni u provođenju svega dogovorenog bez obzira što i na ovoj razini ne rijetko imamo različita promišljanja o načinu provedbe.

Rade Medenica: Duboko vjerujem da je velika većina članova u našoj županijskoj organizaciji svjesna činjenice, da su ovo posljedice klijentelizma i privatne politike, bivšeg predsjednika. Svi naši članovi dobro znaju da smo mi žrtve jedne takve politike, gdje već drugi put, nemamo svog saborskog zastupnika. Isto tako naši članovi znaju da su saborski zastupnici, koji su napustili stranku vraćali usluge bivšem predsjedniku, a ne iz solidarnosti kako što su to predstavili javnosti. Reći ću samo jednu činjenicu. Bivšem predsjedniku i koordinatoru za našu izbornu jedinicu vjerovali smo do zadnjeg dana, vjerovali da će uvažiti naše sugestije i prijedloge. Kada su objavljene liste za Sabor sve nam je bilo jasno. Osobno smatram da do ove krize ne bi ni došlo da je bivše predsjedništvo reagiralo kako je trebalo i zaustavilo ovu privatnu politiku. Ova situacija danas je samo posljedica loših odluka prijašnjeg rukovodstva.

Kako vi osobno vidite ove odluke Glavnog odbora i predsjedništva?

Mate Vukušić: Kako sam rekao i na početku ovog našeg razgovora, važno je biti svjestan potrebe poštovati temeljni akt stranke a to je Statut. Možda i neke odredbe tog Statuta nisu baš najbolje ali dok se ne promijeni poštovati se mora. Mislim da tu ne bi trebalo biti ništa sporno. Gore spomenuti kolegice i kolege nisu se ponašali u skladu s odlukama najvišeg tijela stranke i odlučeno je velikom većinom da se to ne može tolerirati. Osobno nisam sretan s ovakvim epilogom ali bojim se da, sada već bivši, članice i članovi nisu dali mogućnost za drugačiju odluku. Do neželjenog konflikta je došlo, sada je riješen i SDP mora usmjeriti sve svoje znanje i kadrove u sprječavanju daljnje devastacije Hrvatske koju radi ova, najgora do sada, Plenkovićeva vlada. Znam da će ovo , u ovom trenutku u kojem jesmo, zvučati pretenciozno ali SDP mora ponuditi ovoj zemlji život, sustav, državu i gospodarski oporavak…u protivnom smo suučesnici apsolutnog egzodusa. To je naša zadaća, narod to od nas očekuje. Ako tome ne težimo nije nam mjesto u politici.

Rade Medenica: Ove odluke vidim na način da sam svjestan činjenice da su se morale donijeti, kao i posljedice za samu stranku. Svatko tko misli da je to lako, grdno se vara. Na kraju, ove odluke su donesene velikom većinom članova Glavnog odbora. Odluke su jasne. Oni koji neće poštivati odluke stranačkih tijela više ne mogu biti dio ove stranke. Predsjedništvo na čelu s predsjednikom te odluke je morao provesti u djelo. Ovo je veliki udarac za stranku, ali mi smo velika stranka i znat ćemo izaći iz ove krize. Nadam se da su ovi problemi iza nas i da ćemo se okrenuti onome što naši građani od nas očekuju. To su politike i rad za dobrobit svih građana.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije SDP