Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Priroda društva

Kako objasniti svijest?

  Davor Suhan/Moja Rijeka           27.07.2017.         1342 pogleda
Kako objasniti svijest?

vimo u svijetu prepunom straha, stalno na granici nade i strepnje, uronjeni u vlastito neznanje o svojoj istini, svako u svome svijetu subjektivne stvarnosti. Jedni uz druge, ali potpuno sami. Jer ona je uvijek samo vlastito iskustvo koje se zrcali u našoj svijesti – o kojoj ne znamo ništa. Ni kako se pali ni kako se gasi; da li je uopće upaljiva ili ugasiva, ili je od uvijek tu bez početka i kraja.

Ako ste pomislili da se autor ove kolumne odvažio dati konačne odgovore na ovako teška  pitanja, ne trebate se brinuti. Nemam nikakvih osobnih spoznaja o tome tko sam i što sam, samo znam da u mome svijetu postoji tračak nade i vjere koji me čine nekako spokojnim pri pomisli da je ovaj bezdušni kapitalizam krajnji smisao života.

Vjerujem da negdje postoji mjesto gdje svatko radi prema svojim mogućnostima, a prima prema svojim potrebama, samo mi toga još nismo svjesni. I zato mislim da je pravi smisao života razotkriti tajnu svijesti.

Znanstveno i filozofski, metodički i psihološki, polazim od pretpostavke da sam misaono biće, što teoretski  povećava opasnost da nekamo zalutam, jer mislim, dakle jesam, a ne znam tko sam.  No sreća je u tome da sam toga potpuno svjestan, mada ne znam objasniti odakle mi dolazi ta svijest. Stoga se nimalo ne ustručavam pozivati u pomoć upućenije od mene da pomognu razjasniti ovu misteriju.  

Stephena Hawkinga odbacio sam već u samom startu, jer je njegov racionalni visoki IQ pretežak za moj romantični um. Uostalom, ne volim znanstvene pesimiste. U traganju za istinom radije preferiram on vrstu ideja koja mi ulijevaju trajni optimizam i moralno političko stanje moje nedefinirane svijesti čine stabilnim. Zato mi je ponajviše drag Nikola Tesla čija otkrića u svakom pogledu unose više fotona u život. Za njega nema znanstvene dileme: Čovjek je besmrtno biće, čija se svijest, nakon što podmiri svoje zemaljske poreze i prireze, pretvara u čistu Svjetlost.

Kemijska analiza mozga ne potvrđuje za sada ovu teoriju, ali ozbiljni kvanti fizičari imaju sasvim drugačije spoznaje. Jedan od njih je i dr. David Hamilton koji se pred vlastitim studentima i svekolikom javnošću ne ustručava iznijeti svoju veoma smjelu znanstvenu prognozu:  „Mainstream znanost kaže da je svijest sporedni efekt moždane kemije. No, ja vjerujem da mozak samo utiče na svijest, na isti način na koji kvaliteta instalacije u TV-u utiče na obradu signala, a tako i na kvalitetu slike koju dobivamo. Kako TV ne stvara program, tako ni mozak ne stvara svijest. Svijest je nešto što je fundamentalno za prirodu - ona je ugrađena u samu formu realnosti. Svijest nadilazi vrijeme i prostor. Ako krenete od pretpostavke da postojite kao čista svijest, onda je sigurno da ste postojali i prije nego što ste se rodili. Zaista, vi ste svuda!"

Lijepo zvuči, zar ne? No to je ipak još samo intuicijska teorija koju treba potvrditi racionalnim znanstvenim spoznajama. Ali kako i na koji način?

Ovim pitanjem bavi se i David Chalmers, profesor filozofije i direktor Centra for Consciousness pri Australskom nacionalnom sveučilištu, koji predlaže neka veoma radikalna rješenja u znanstvenom stavu i pristupu.

Držim da ga je doista vrijedno poslušati, zato predlažem da nađete malo vremena i sljedećih 18 minuta ostanete otvorena uma, sabrani i skoncentrirani. Molim režiju da pusti film.

 

 

Kolumna Priroda društva, Davora Suhana, na portalu Moja Rijeka.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Priroda društvaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.