Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Poezija

Kako me je spominjanjem Jure i Johnnyja pjesnikinja pridobila

  Dražen Bunjevac/foto Goran Gazdek           04.01.2023.         3223 pogleda
Kako me je spominjanjem Jure i Johnnyja pjesnikinja pridobila

Prošlo je dva tjedna otkako se u virovitičkoj Gradskoj knjižnici i čitaonici dogodila promocija koja je silno obradovala sve pohoditelje ali i one koji zbog nekih razloga nisu mogli prisustvovati dobro znajući o kome se radi. Takvih je ne mali broj jer je Anka Dorić u prvom redu rođena Virovitičanka koja se u rodnom gradu tijekom sedamdesetih i početkom osamdesetih godina obrazovala a onda postala svima poznata liječnica s transfuzije i autorica brojnih stručnih radove u raznim časopisima.

Ali, to nije sve. Ona je nama znana kao članica literarne, recitatorske i dramske grupe iz srednje škole a radeći na Radio Virovitici i u Velikoj Gorici slušalo se njen ugodan glas i gledalo na televiziji kao voditeljicu, urednicu ili gošću. Tu su još razne životne priče ispisane za ženske i zdravstvene časopise i portale kao i autorska suradnja s književnicom Julijanom Matanović na višestruko nagrađivanoj knjizi za mlade ''One misle da smo male'' da bi konačno objavila svoju prvu zbirku poezije pod nazivom Mijene ljubavi koju smo vrlo rado posjetili i na kojoj se tog dvadestprvog prosinca tražilo još desetak stolica pride.

Od prvog časa na njenoj je promociji sve štimalo i bilo zaista posebno. Glavna je akterica događaja već na stepenicama pružala ruku dobrodošlice s toplinom i osmjehom dočekujući ohrabrujuće i ležerno svoje poznate i nepoznate goste. Iza nje desno na prigodnom švedskom stolu su se već smiješile raznorazne slastice, sokovi, mineralne vode i kvalitetno vino koje je žudjelo da ga nakon poetike prostodušno probamo. A bome i jesmo…

Pa onda njeni gosti, poznata književnica i kritičarka Biserka Goleš - Glasnović te sjajni glazbenici; violinistica Renata Novoselec, osnivačica projekta ''Violinmusic4all'' i izumiteljica prve metode u svijetu za sviranje violine za gluhe i nagluhe osobe te Ozren K. Glaser, nagrađivani autor koji je odsvirao skladanu glavnu temu za Oscarom nagrađen film ''Žena kojoj sam čitao'' (The Reader) iz 2008. godine a komponira još glazbu za film, kazalište i sve ostale medije te također surađuje s brojnim umjetnicima širom svijeta, uključujući i dobitnike svjetski poznatih nagrada. Tu još treba istaći uvijek promišljenu i svakom gostu primjereno-prigodnu najavu domaćice programa Nele Krznarić koja nikog ne ostavlja ravnodušnim već dokazuje kakva osoba gost nam je.

Dakle, sve je bilo spremno i pomno posloženo zajedno s auditorijem koji je prema nazočnim osobama bio u rasponu od mlađih znatiželjnika do autoričinih srednjoškolskih profesora i još nekih starijih poklonika. Moglo bi se reći… iako je autorica davno otišla iz Virovitice, ovaj grad i njegovi građani te prijatelji i svi oni dragi ljudi nisu se od nje kao ni ona od njih odvojili i zbilja su je lijepo dočekali i, kako je na početku rekla, ugodno iznenadili odvojivši svojih sat vremena za njena lirska ostvarenja.

Slušajući i pažljivo upijajući te usput potanko secirajući i promišljajući svaku izrečenu misao koju nam se posve ostrašćeno i uvjerljivo, uhu ugodnim glasom donosilo, osjećali smo se vrlo ugodno, toplo i počašćeno jer ova draga, mudra i prpošna žena, kada su misli, stihovi i druženja u pitanju, plijeni svekoliku pažnju već na prvu loptu koju vam prijateljski za igru doda i ponudi pa ju vi, radoznali i za taj sport prijemčljivi i sposobni, prihvatite te prema golu opalite i ona odleti ravno u rašlje! Upravo takva je bila autoričina prezentacija u poetskoj utakmici koju je odigrala na razini naših vatrenih, brončanih, nogometaša iako ne znamo jel' je bila sportašica ili pak samo pratiteljica ili možda zaljubljenica?!

U svakom slučaju obostrana igra je bila zanimljiva, kvalitetna i vrlo živa zahvaljujući spontanosti i maestralnosti izričaja poput izvođenja penala kada odmah znaš kako i kuda pucaš bez kolebanja i straha taman da su na golu i dva golmana zahvaljujući pjesmama; ''Zagrljaj'', ''Sanjam'', ''Pjesnikinja'', ''Iznad oblaka'', ''Savjet'', ''Promjena'', ''Ne treba mi ništa'', ''Mijene ljubavi'' pa kad je autorica, inače u duši rokerica, kao sa stadionskog razglasa još pripomenula i spojila u istoj pjesmi Juru i Johnnyja – odmah me je pridobila!

Ali ne samo zbog toga, jer ona je jedna od rijetkih, naših predstavnica lako razumljivog poetskog izričaja kojega nije nimalo jednostavno u stih posložiti a da ne bude banalnosti ili već čujne predpostavljajuće i ponavljajuće fraze i rime. Da ne spominjem ove današnje naše vrlo popularne lirske vedete, koje svojim nabacivanjem otežale umne materije poput sadržaja u ruci majstora od zidarske fangle, koji se po golom zidu na sve strane razlije, posvuda curi a katkada i otpadne.

<<< Deset pjesama Anke Dorić
<<< Dijakrona poezija pasionirane rokerice
<<< Kolumne Anke Dorić: Najljepše je doma

U jednostavnosti izražaja je snaga i vrlina jer poslije takvih opisa milinom i slatkom jednostavnošću je sva duša ispunjena, oplemenjena i stoga bravo Anka!

Posebnost ove promocije je i odluka da sve knjige u nakladi ''Stajer grafa'' budu podijeljene sretnim dobitnicima ali i svima ostalima jer za neke lijepe stvari doživljene ne trebaju vam novci niti knjige, kada one ovako pobjedonosno u umu i srcu zauvijek ostanu upamćene i možda će trajati duže nego stvari kupljene, poklonjene ili ukoričene. Mnogi iz iskustva znamo da ono duhovno uvijek pobjeđuje ono materijalno…

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poezija