Capak: Zaraženo 17 djece do devet godina, ukupno 41 mlađi od 20
Vrdoljak: Vladin paket gospodarskih mjera u četvrtak
Agencija za elektroničke medije okupila radijske spotove za borbu protiv epidemije
Sindikat i Matica umirovljenika traže dostavu mirovina poštom
Nedostatak osnovne zaštitne opreme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti
Zavod Andrija Štampar uveo drive in dijagnostiku koronavirus
SDP predlaže jednogodišnji moratorij na otplatu kredita

  Poljoprivreda

Kako je zbog ptičje gripe propao početak obilježavanja četrdesete obljetnice rada Udruge uzgajivača malih životinja Golub

  Goran Gazdek           22.01.2017.         2207 pogleda
Kako je zbog ptičje gripe propao početak obilježavanja četrdesete obljetnice rada Udruge uzgajivača malih životinja Golub

Učinilo smo sve da ovo bude najbolja izložba malih životinja do sada. Ona po broju izložaka ne bi bila najveća, ali svakako bi bila najljepša jer nikada do sada, u četrdeset godina rada udruge, nismo imali primjereniji prostor – kazao nam je Željko Šerepac, predsjednik Udruge uzgajivača malih životinja Golub Virovitica jutro nakon što mu je veterinarski inspektor Ištvan Karacsony javio i nekoliko sati rije nego što je i službeno donojo rješenje da mora povući veterinarsko-zdravstvenu suglasnost za održavanje izložbe zbog opasnosti od širenja virusa ptičje gripe. Iako je do zadnjeg dana tinjala nada da se to neće dogoditi jer se uzgajivači svoje ptice drže u zatvorenim prostorima na "višem nivou" je odlučeno da se ipak zabrani održavanja sajmova, izložbi, sportskih natjecanja i drugih priredbi u kojima sudjeluje perad i druge ptice na području cijele Hrvatske.

Umjesto da ovaj vikend sve vrvi od izložaka i posjetitelja kako je to bilo svih godina do sada uredno složene krletke s ispisanim podacima o izloženoj životinji bile su sablasno prazne. Umjesto da u petak, subotu i nedjelju paze da sve prođe u najboljem redu članovi udruge morali iz Opeca iznositi sve ono što su prethodnih dana marljivo, strpljivo i s puno ljubavi slagali.

„Postavili smo i novu opremu koju smo u međuvremenu kupili kako bi smo svim našim posjetiteljima pružili priliku da uživaju u ljepotama malih životinja i kućnih ljubimaca. Osim truda imali smo i troška, ali na sreću dodatni gubitak nisu imali izlagači jer smo im na vrijeme javili da ne dolaze. Oni su to razmiljeli – viša sila je viša sila i tu nema pomoći“, kaže Šerepac.

Utučeni i razočarani mogu samo proklinjati zlu sudbinu, pomiriti se s činjenom da je u pitanju ozbiljna stvar i nadati se da će ptičja gripa brzo jenjavati i brzo proći. Tajnik udruge Miroslav Radović pokazuje i pehare koje su pripremili za šampione.

Izložba, kojom je trebalo početi obilježavanje četrdesete obljetnice rada odgođena za nagodinu.„Razočarani jesmo, ali izuzetno ponosni na kontinuitet u radu, na naše lijepe, dobre i posječene izložbe na koje dolaze uzgajivači iz cijele Hrvatske. Jedna smo od najuspješnijih udruga, nikada ne kažemo najboljih jer to je teško procijeniti, iako kao predsjednik Hrvatskog saveza mogu istaknuti neke komparativne prednosti u odnosu na druge udruge i tradiciju koju imamo. Prijatelji i uzgajivači iz drugih sredina nam govore o susretljivosti prema njima kada dođu u Viroviticu, odličnoj opremi u kojoj na četiri – pet dana smještamo njihove kućne ljubimce i dobrom odnosu prema drugim udrugama. Dobar i kvalitetan rad donosi i dobru posječenost pa izložbe godišnje obiđe između četiri i pet tisuća ljudi. Ove godine smo imali najave po dva autobusa iz Slovenije i Mađarske i jedan iz Srbije te puno individualnih dolazaka iz Bosne i Hercegovine“, govori Šerepac.

Udruga uzgajivača malih životinja osnovana je 17. siječnja 1977. godine. Početak proslave vrijedne obljetnice je propao, ali do kraja godine, ako to uvjetu budu dozvoljavali, planirano je nekoliko manifestacija na kojima bi članovi prezentirali rad i podsjetili na sve ono što je učinjeno tijek protekla četiri desetljeća.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.