Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Kako je udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti ovršena zbog računa koje, tvrde, nisu primili

  Rašeljka Zemunović, telegram.hr           05.01.2017.         1390 pogleda
Kako je udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti ovršena zbog računa koje, tvrde, nisu primili

Jedno prijepodne krajem 2015. godine, gospođa Sonja Kučinec, predsjednica udruge roditelja djece oboljele od malignih bolesti, primila je poziv svoje tajnice. Iz Odvjetničkog društva Hanžeković i partneri stigla im je obavijest o ovrsi. “Nisam imala pojma o čemu se radi”, prepričava za Telegram gospođa Kučinec. Ubrzo je shvatila kako je udruga Moje dijete ovršena zbog računa koje, tvrdi, nikada nisu primili.

Odvjetničko društvo koje zastupa Zagrebački Holding, odnosno njihovu podružnicu Čistoća, odlučilo je naplatiti nepodmirene obveze za stan u zagrebačkom Novom Brestju. U ovom trosobnom stanu, inače, udruga pruža smještaj roditeljima čija se djeca liječe u zagrebačkim bolnicama.

Voditelji udruge tvrde kako nisu negirali svoje obveze nego naprosto nikada nisu dobili račune. Svejedno, nekoliko mjeseci nakon prvog rješenja o ovrsi primili su još jedno. Na kraju se njihov dug za Čistoću od prvotnih 1738 popeo na oko 3200 kuna, u što su bili uključeni troškovi suda i odvjetničkog društva koje provodi ovrhe.

Uplatnice su dolazile na krivu adresu

“Problem se pojavio jer je naša Udruga u dva navrata promijenila sjedište”, objašnjava gospođa Kučinec. Ova osječka Udruga osnovana je 2004. godine. Prvih nekoliko godina djelovala je u sklopu osječkoga KBC-a, nakon toga je preselila u osječku Gajevu ulicu, a posljednje tri godine djeluje u Smičiklasovoj.

Na posljednju adresu, tvrdi, nikada nije stigao ni jedan račun Zagrebačkog Holdinga. “Na to smo ih u nekoliko navrata upozorili, ali su se oglušili. Kada su, međutim, odlučili poslati ovrhu, odjednom su nekim čudom konačno doznali gdje nam je sjedište”, govori predsjednica Udruge.

Presuda osječkog Općinskog suda

Račun za nepodmirene troškove iz 2014. godine, zajedno sa zateznim kamatama, iznosio je 1124,64 kune, a trošak ovrhe dodatnih 450 kuna. Udruga je platila dug, a predsjedništvo se dogovorilo kako će na ovrhu uložiti prigovor. U prigovoru su ovršitelju obrazložili kako smatraju da nisu dužni platiti dodatne troškove na dug za koji nikada nisu primili račune ni opomenu.

“Odvjetničkom društvu predložili smo da nam otpišu troškove. Apelirali smo pritom da na taj način pomognu udruzi koja skrbi o djeci oboljeloj od malignih bolesti, ne ostvaruje nikakve prihode, bavi se humanitarnim radom i, pritom, doista nije primila navedene račune. No, nisu imali sluha za naše molbe”, objašnjava gospođa Kučinec.

‘Nismo bili spremni za borbu s vjetrenjačama’

Osječki sud naposljetku je donio presudu prema kojoj Udruga Moje dijete mora platiti troškove ovrhe, ali i dodatnih 556,26 kuna sudskih pristojbi. Nekoliko mjeseci kasnije, od istog odvjetničkog ureda primili su novu ovrhu, ponovno zbog neplaćenih računa za Čistoću. Ovoga puta dugovanje je iznosilo 613,64 kuna, a odnosilo se na razdoblje od siječnja do srpnja 2015. godine. Račun je ponovno bio uvećan za troškove ovrhe u iznosu od 450 kuna.

“Više se nismo usudili ulaziti u borbu s vjetrenjačama. Htjeli smo izbjeći scenarij koji bi nam ponovno donio dodatne troškove. Uredno smo platili i račun i troškove koje je iskazalo odvjetničko društvo”, prepričava gospođa. Nakon toga su kontaktirali Zagrebački Holding i s njima dogovorili da preostala dugovanja, koja su također nastala zbog neprimitka uplatnica, a odnose se na zaštićenu najamninu i naknadu za uređenje voda, otplate u ratama.

Udruga okuplja 50 slavonskih obitelji

Udruga Moje dijete trenutno okuplja pedeset obitelji iz cijele Slavonije čija djeca boluju od malignih bolesti, leukemije ili limfoma. Osnovni cilj im je pružanje stručne psihološke pomoći djeci i njihovim roditeljima. Osim toga, svojim članovima pomažu u nabavci lijekova te u dogovoru hitnih termina specijalističkih pregleda.

Financiraju se od članarina, donacija i humanitarnih projekata, a Osječko-baranjska županija svake godine sa 50 tisuća kuna financira projekt ljetnog kampa u Orahovici. Svi članovi udruge Moje dijete su volonteri, uglavnom roditelji čija su djeca preboljela maligne bolesti, a u radu im pomaže još nekolicina vanjskih suradnika, većinom psihologa i liječnika.

Stan koriste devet godina

Grad Zagreb je 2007. godine Udruzi na korištenje dodijelio prazan gradski stan u Novom Brestju. “Do tada su se naši članovi morali snalaziti za smještaj. Većina ih je plaćala najam ili su boravili kod rodbine i prijatelja”, objašnjava Sonja Kučinec. Ona je, recimo, za vrijeme liječenja kćeri Latice živjela kod suprugove sestrične na zagrebačkoj Knežiji.

U dvosobnom stanu često je boravilo šestero ljudi. “Mojoj Latici je s 15 mjeseci dijagnosticiran karcinom u maloj zdjelici. Liječila se sljedećih deset godina”, kaže. Svako malo su putovali u Zagreb, a ponekad su, dok je Latica primala kemoterapije, tamo boravili i po tri mjeseca.

Kako izgleda život u tom stanu

“Nemoguće je ustanoviti koliko je ljudi prošlo kroz stan u Novom Brestju. Prošle godine bio je korišten 200 dana, a u njemu redovito istovremeno boravi nekoliko obitelji”, objašnjava. Stan ima 92 kvadrata, tri spavaće sobe, kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak. Ponekad je takva gužva da roditelji spavaju na kauču u dnevnom boravku.

Roditelji u stanu najčešće borave samo tijekom noći, ujutro eventualno nešto skuhaju. Ostatak dana provode u bolnici uz svoju djecu, najčešće na odjelima onkologije na Rebru ili u Klaićevoj. Navečer se vraćaju u stan, operu veš, podijele iskustva s drugim roditeljima, otuširaju se i odu u krevet. Zato su troškovi režija relativno niski.

Udruga je prije devet godina s Gradom Zagrebom potpisala ugovor o zaštićenoj najamnini, koja iznosi simboličnih 250 kuna mjesečno. Uz to Zagrebačkom Holdingu plaćaju i račune za vodu, odvoz smeća i naknadu za uređenje vode, što iznosi još 200 kuna na mjesec. “Ovim troškovima treba pridodati račune za struju i plin. Za naš zagrebački stan izdvajamo oko 800 kuna mjesečno, odnosno oko deset tisuća kuna godišnje”.

Kako su uspjeli pokriti dug za ovrhu

Predsjedništvo Udruge, njih sedmero roditelja, dogovorili su se kako korisnicima stana neće spominjati situaciju s ovrhama, kako ih ne bi dodatno uznemiravali. Javili su se donatorima i uspjeli prikupiti 3200 kuna, čime su namirili Čistoću i Odvjetničko društvo Hanžeković. “Svjesna sam, naravno, kako se dugovi moraju plaćati, ali ipak mislim da se novac od ovrhe, do koje nije došlo našom krivnjom, mogao preusmjeriti za neko bolesno dijete.

Recimo, za jednog našeg člana koji zbog tumora u oku svaka tri mjeseca putuje na liječenje u Švicarsku, a to njegovoj peteročlanoj obitelji predstavlja ozbiljan financijski problem”, zaključuje gospođa. Usput, Udruga Moje dijete i dalje ne prima uplatnice Zagrebačkog Holdinga. O iznosu svojih obveza svaki se mjesec moraju raspitivati.

Zamolili smo nadležne službe Grada Zagreba i Zagrebačkog Holdinga za komentar ovog slučaja, ali do objave teksta nismo dobili povratnu informaciju. Ukoliko se jave, njihov odgovor objavit ćemo bez odgode.

Udruga, kako smo naveli, prima donacije koje se mogu uplatiti na račun:

Udruga roditelja djece oboljele i liječene od
malignih bolesti “Moje dijete”

IBAN HR3925000091102143525

Adresa: Tadije Smičiklasa 2, 31000 Osijek

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti