Divjak: Ukidanje mature posljednja opcija, esej se neće pisati u svibnju
Zbog kršenja samoizolacije naplaćeno 130.000 kuna kazni
Sindikat policije pozvao građane da izbjegavaju konfrontacije s policajcima
Dijabetičari pozdravljaju odluku da se ortopedska pomagala propisuju elektronski
UNICEF dostavio četiri tone zaštitne i medicinske opreme u Hrvatsku
MZO: Raspisan natječaj za znanstvenike u borbi protiv koronavirusa
Snaga predlaže obustavu plaćanja i zabranu otpuštanja

  Aktualnosti

Kako je moguće da nitko od ravnatelja nije znao za osuđivanog profesora, a bio im je kolega po funkciji

  Goran Gazdek           18.05.2018.         8153 pogleda
Kako je moguće da nitko od ravnatelja nije znao za osuđivanog profesora, a bio im je kolega po funkciji

Sjećate li tekstova Očajni apel samohrane majke: Zaštitite moju djecu od lokalnog moćnika i obiteljskog nasilnika i Ana Saratlija optužuje policiju da pogoduje nasilniku iz 2015. godine kojima smo načeli sramotnu priču hrvatskog pravosuđa, socijalnih službi i društva koji štiti lokalnog HDZ-ovca na štetu malodobne djece, nezaštićene žene i obitelji? Uzaludni su bili vapaji žrtve, profesorice Ana Saratlije, nitko ih, osim dijela medija, nije htio saslušati do kraja, nitko ju nije želio zaštiti pa je iz Virovitice prvo presilila u Šibenik, a onda u Sarajevo gdje pokušava naći mir za sebe i svoju djecu.

A jeste li čitali/slušali/vidjeli u medijima ovih dana vijest da profesor optužen za pedofiliju nesmetano radi u četiri škole na području Bjelovarsko-bilogorske županije, i da je u trenutku zaposlenja imao potvrdu o nekažnjavanju? Priču je prvi, prije dva dana, objavio RTL, a onda je Index otkrio da se radi o istom čovjeku.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je novinarima da je njezino ministarstvo promptno zatražilo inspekcijski nadzor. "Čim sam zaprimila tu prijavu prije nekoliko dana, prijava je upućena inspekciji i zatražila sam da se provede inspekcijski nadzor kako bi se utvrdile te činjenice, a naravno škola jednako tako može postupiti suspenzijom ako je podignuta kaznena prijava".

Na upit kako je moguće da takva osoba uopće radi u školi, ministrica je ustvrdila kako se "očito dogodila situacija gdje se u nekom intervalu, s obzirom na dokumentaciju koja je trebala biti predana na sam natječajni postupak, dogodilo podizanje optužnice, ako je".

"Zbog tog pravnog vakuuma dokumenti koji su bili predani u školu očito su bili takvi da tu nije bilo problema, a sada ćemo reagirati promptno, Ministarstvo je, čim je zaprimilo tu prijavu zatražilo inspekcijski nadzor i odmah se krenulo", istaknula je.

Drugi dan je ministrica Divjak danas u razgovoru za Index rekla kako je obavila hitan razgovor s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem. "Obavila sam hitan razgovor s kolegom Bošnjakovićem oko toga da sustavno riješimo provjere učitelja kod novog zapošljavanja i pošaljemo upute svim ravnateljima u Hrvatskoj kako više ne bi bilo ovakvih događanja".

Index je razgovarao s ravnateljicom Romanom Herout, u čijoj je školi dotični profesor također zaposlen. "U trenutku dok smo ga zapošljavali, on je imao svu potrebnu dokumentaciju da se ne vodi kazneni postupak protiv njega i da nije pravomoćno osuđivan. Iz medija smo doznali za ovo i nakon toga poduzeli sve moguće mjere. Poslali smo dopise sudu, DORH-u, Županiji. Tražimo da nam dostave optužnicu i da nam odgovore kako dalje postupati. Mi ga zasad nismo mogli suspendirati dok ne dobijemo dokument od suda i DORH-a, međutim dotični je jučer otvorio bolovanje", rekla je za Index ravnateljica Romana Herout.

Nakon što dobije sve potrebne dokumente, kreće u suspenziju profesora i onda će vidjeti što dalje.

Na pitanje što bi napravila da dotični nije otvorio bolovanje, pošto ga službeno ne bi mogla suspendirati dok ne stignu svi dokumenti, rekla nam je da bi već pronašla način da isti ne bude u razredu s djecom.

Bjelovarsko-bilogorska županija, baš kao i Virovitičko-podravska i sve ostale županije u Hrvatskoj su malene, umjetno skrojene zajednice. Nema tu mnogo srednjih škola i srednjoškolskih profesora, više-manje svi se među sobom znaju, a ovaj osuđivani profesor je uz to bio i ravnatelj škole u Grubišnom Polju pa je gotovo nevjerojatno da ravnatelji škola u kojima je radio nisu čuli za aferu zbog koje vjerojatno nije ponovono izabran na tu funkciju, niti im je bilo čudno da nekad moćni i bahati čovjek željan vlasti i rukovođenja sad najednom želi predavati. Kako to da se nitko od ravnatelja nije sjetio da je njegov slučaj bio medijski eksponiran, da su o spolnom zlostavljanju vlastitog djeteta i nasilju prema supruzi pisali gotovi svi lokalni i nacionalni mediji pa da su išli provjeriti ono o čemu tek danas govori ministrica Divjak.

Tim prije što je žrtva također prosvjetni radnik, dakle njihova kolegica Ana Saratlija. „Dopustiti mu da radi u školi je sramota. Institucije ga i dalje štite i skrivaju i sada ga još zapošljavaju na zamjenama. Nisu u pitanju samo moja djeca već sva djeca koja su bila žrtve nasilnika a koje institucije pokrivaju i vrše daljnje sekundarno nasilje nad njima. Četiri godine mi prijete, ucjenjuju i zastrašuju kako bih odustala, kako bi me ušutkali“, izjavila nam danas Ana Saratlija.

Foto: Preslik članka iz Bjelovatskog lista

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije AktualnostiVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.