Banner
Amsterdam planira zabraniti pušenje trave u centru grada
Obilne oborine na području više županija
Grbin: ZOR se sveo na ideološki stav gdje treba provoditi nedjelju ujutro
Plenković: Hrvatsku svi gledaju kao nogometnog giganta
Grbin: Plenkovićeva godina isporuke je pomalo kićenje tuđim perjem
U Hrvatskoj 250.000 ovisnika o alkoholu; među prvih pet u EU po konzumaciji
Hrvatska: 373 nova slučaja koronavirusa

  Komentar Bojane Božanić/Lider

Kako je Kosor izbrisala pamćenje Đure Popijača

  Bojana Božanić/Lider           22.12.2009.         2098 pogleda
Kako je Kosor izbrisala pamćenje Đure Popijača

'Obliviate!' rekla je Jadranka Kosor i čarolijom u stilu Harryija Pottera u samo deset dana postigla da se Đuro Popijač ne sjeća više ničega prije imenovanja na mjesto ministra gospodarstva. Poznata je to već taktika premijerke koja je odlučila vladati u stilu 'sve pozivam da udružimo snage i zajedno spasimo zemlju iz ralja recesije', a kada joj se nestranački stručnjaci pridruže više ih baš nema u javnosti, a stavovi im se blago rečeno promijene za 180 stupnjeva.

Iako je bilo za očekivati da će novi ministar vrlo brzo promijeniti retoriku jer vlast je vlast, ovako brz zaokret ipak ne sluti na dobro.Ne tako davno bivši čelnik Hrvatske udruge poslodavaca zahtjevao je hitno smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi, smanjenje troškova te povećanje učinkovitosti javnih službi (intervjui od 29. lipnja, 4. kolovoza, 22. rujna....), da bi nekoliko dana nakon imenovanja, govorio kako su državni službenici sigurni dok kriza ne prođe. Drugim riječima, u najoptimističnijem scenariju, ništa od reforme javne uprave do 2012. Ako i tada. 

Ne priželjkujem otkaze radnika i jasno mi je da se ne može zadržati ista retorika kada si kritičar vlasti i kada si na  vlasti, no novopečenom ministru zamjeram jednu puno važniju stvar. Donedavni borac za zahtjeve poslodavaca izjavio je u intervju Jutarnjem listu kako je njegov posao puno teži nego privatni biznis. Da sam mu prijatelj iz HUP-a zbog te bi ga se izjave odrekla.  Nekoliko je stvari koje su mi u toj priči nejasne. Kao prvo, prije ministarske fotelje Popijač je vodio HUP, a prije toga Finu. Ne znam kako se te dvije funkcije mogu proglasiti privatnim biznisom.

S druge strane, još je gora poruka koju Popijač šalje gospodarstvenicima. Iako je kod nas država veliki subjekt u gospodarstvu (i kao vlasnik i kao naručitelj poslova) ministar gospodarstva osoba je koja bi trebala svojim prijedlozima, planovima, poticajima, strategijama itd. pomoći ne samo državnim tvrtkama već i privatnicima. A što privatnici mogu očekivati od čovjeka koji misli da je njegov posao najteži. Kako će uopće pronaći vremena i volje uhvatiti se u koštac s mukama privatnog sektora, ako je njemu najgore?

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tomislav
26.12.2009. 15:01
Ma da taj tip je nešto zino pa se zasro, pa onda ispričo, pa onda zašutjo i sad mu je to taj stil, popijač, napijač, zapijač, jbeš ga ... A onaj financ ministar, tko tog hrani, pa taj će eksplodirat od debljine, i taj je popjačio sve pa i tog popjača. Uh ko nas zavadi ....
sandra
26.12.2009. 10:23
Bojana Božanić - još jedna Virovitičanka u Zagrebu. Djevojke u Lideru izrastaju u vrsne komentatorice. Je li to zato što ih Mišo trenira ili zato što su dobar materijal?! Kako god, zamolila bih uredništvo da češće prenosi Bojanine komentare. Bit će nam svima zadovoljstvo pratiti njezin novinarski rad.
xxll
23.12.2009. 9:44
HUS: Hrvatsko gospodarstvo je totalno slomljeno

Hrvatsko gospodarstvo je totalno slomljeno, uz stalan pad zaposlenosti i pad proizvodnje od preko 10 posto, nelikvidnost koja doseže gotovo 20 milijardi kuna i rastući broj blokiranih poduzeća, što upućuje na nužnost hitnih i ozbiljnih zaokreta u hrvatskoj politici, upozorio je predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Ozren Matijašević na današnjoj konferenciji za novinare.
Nezaposlenost na razini Hrvatske dosegla je 15,5 posto, a u Osječko-baranjskoj županiji čak 23,1 posto, zbog čega je nužno ukidanje kriznog poreza, vraćanje stope PDV-a na 22 posto, te beskompromisni obračun s korupcijom i kriminalom uz oduzimanje protuzakonito stečene imovine.

Domaća javnost, ovisna o interesima vlasničke strukture medija i opterećena pomanjkanjem tradicije slobodnih medija, "pubertetski se opčinjava potezima nove premijerke pripisujući joj zasluge za borbu protiv korupcije koja se uglavnom razotkriva upravo u njezinom dvorištu", rekao je Matijašević.
OVO SVE GOVORI, KAKO MOŽE ZA GOSPODARSVO BITI DOBRO KADA JE U RH NACIONALNI INTERES TURIZAM I GOLF TERENI????


Još iz kategorije Komentar Bojane Božanić/Lider