Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Politika

Kako je brutalno spriječen projekt velikog vinskog biznisa u Slatini

        15.01.2013.         5742 pogleda
Kako je brutalno spriječen projekt velikog vinskog biznisa u Slatini

O rizicima stranih ulaganja u Hrvatsku, izgubljenom povjerenju u poslovne partnere i dugotrajnim sudskim procesima bilo je riječi na konferenciji za novinare koju je pod nazivom  „Može li hrvatsko pravosuđe biti učinkovitije ili Kako je ugrožen jedan od najvećih projekata u hrvatskoj vinskoj grani" organizirao portal Virovitica.net. Neposredni povod za obraćanje javnosti je presuda Općinskog suda u Virovitici kojom se novinar Ljubo Ruben Weiss oslobađa krivnje da je našem portalu u članku Cavallino -  misterije jedne investicije oklevetao slatinskog poduzetnika Damira Kufnera.

Na žalost, zbog obilnih snježnih padalina i prometnog kolapsa u Zagrebu u Viroviticu nije mogao doputovati hrvatsko-njemački poduzetnik Karl Schmidt pa je na konferenciji za novinare govorio njegov savjetnik Davor Vukmirić.

Karl Schmidt  je 2006. godine, zajedno s poznatom španjolskom tvrtkom  Freixenet, petom vinarijom u svijetu, uložio oko 7 milijuna kuna u projekt izgradnje vinarije u Lukavcu pored Slatine. Freixenet, obiteljska tvrtka osnovana prije 150 godina, je velika multinacionalna kompanija koja proizvodi najprodavanije pjenušce na svijetu, a u paleti proizvoda je i posebni pjenušac za španjolsku kraljevsku obitelj. Gotovo 150 milijuna boca pjenušca i 60 milijuna boca vina koliko iznosi ukupna godišnja proizvodnja plasiraju se u 150 zemalja svijeta. Posjedi i vinarije nalaze se u mnogim zemljama te u Kaliforniji, Meksiku i Australiji.

Na toj karti bila bi ucrtana i Virovitičko-podravska županija da je Karl pronašao pouzdane partnere. Umjesto podruma kapaciteta 2 milijuna litara, novih nasada vinograda, mogućnosti kooperantske proizvodnje, novih radnih mjesta i promocije Hrvatske u svijetu dobili smo kriminal, skandal, sramotu i pravosudne sporove upitne učinkovitosti.  

Pouzdani partneri trebali su biti domaći vinar Damir Kufner  koji je u zakupu imao vinograde i direktor vinarije Zlatko Lukačević, ali je već 2009 i 2010. internom revizijom utvrđen velik broj nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga.

„Nakon što je slučajno otkriveno da se vodi paralelno knjigovodstvo i nakon što je utvrđeno da nema povratka uloženog novca gospodin Schmidt je zatražio reviziju poslovanja koja je utvrdila da je poslovanje obavijeno nizom misterija, tajni i kriminala. Kada je to otkriveno Damir Kufner je odlučio izaći iz partnerstava i krenuti svojim putem. Ali, otišao je doslovce preko plota jer samo drvena ograda dijeli dvije vinarije. Novac koji je Karl Schmidt doznačivao Kufner je ulagao u svoju vinariju podignutu na državnom zemljištu", objasnio je Vukmirić.

Revizijom je utvrđeno da u vrijeme kada su vodili tvrtku nedostaje:

  • 47.500 butelja ili bar milijun kuna
  • 29.000 boca od litre ili bar 600.000 kuna
  • 4.900 boca od 5 litara ili bar 300.000 kuna
  • Ili 100.000 litara vina!
  • Također, nedostaje inox bačava zapremine 22.000 litara, drvenih barrigue bačava, laboratorij, traktor, dokumentacija...
  • Utrošeno je 46.000 l plavog dizela (dopuštena količina je 20 puta manja).
  • Avansno dizanje gotovine, nevjerojatne količine novca za putne naloge, lažirane bilance, narušeni odnosi sa velikim trgovačkim lancima...
  • Po njihovu nalogu Računovodstveno-financijski servis je radio fiktivne fakture u korist OPG Kufner za strojnu obradu zemljišta (iako su strojevi bili u vlasništvu Cavallino vinarije) i za fizički rad (iako su poslove radili zaposlenici vinarije). Ukupan iznos tih faktura je oko 730.000 kuna.

„Podatke je ustanovila Porezna uprava, a policijskom istragom je utvrđeno da su boce od pet litara prodavane bez markica i računa. Dobar dio dokumentacije je nestao vjerojatno da nebi ostavili tragove, a ono što je ostalo poslužilo je policiji da pokrene kaznenu prijavu..."; kaza je Vukmirić.

Na Trgovačkom sudu u Bjelovaru trenutno se vode tri procesa i još dva po osnovi kaznenih prijava na Općinskom sudu u Slatini. Državno odvjetništvo je Gradu Slatini dalo nalog da raskine ugovor o zakupu zemljišta zbog  nepravilnosti, ali sutkinja Općinskog suda u Slatini Danica Kaladić donosi presudu u prilog Damiru Kufneru. Drugostupanjski sud na čiju se odluku čekalo nešto više od godinu dana, potvrđuje tu presudu.

„Institucije ove države čiju ulogu u zadnje vrijeme itekako prepoznajemo utvrđuju nepravilnosti u  radu, ali gospođa sutkinja ne uzima u obzir sve dokaze koje joj se dostavljaju. Svjedoci smo da i ova Vlada govori o investicijama, potrebi zapošljavanja, otvaranju novih radnih mjesta, da nedostaje programa, projekata i investitora pa se pitamo zašto jedna sredina kakva je Slatina i Virovitičko-podravska županija ne prihvaća investicije svjetske razine, sa zajamčenim zaposlenjem i otkupom grožđa? Netko je mogao biti dijelom tog projekta, imati sigurnu budućnost, ali je netko drugi odlučio to sam napraviti i na brutalni način spriječiti projekt", ocjenjuje Vukmirić i pita: Zar je moguće da pravosuđe, umjesto da to sankcionira, daje legitimitet takvom ponašanju i investitorima šalje poruku: Ne trebamo vas, niste vi za nas, mi smo ti koji ćemo to riješiti na svoj način".

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

fitilj
20.1.2013. 21:20
Kolega nož pitanje svih pitanja glasi tko je u ovoj državi kome peti ortak.

Dali su pravosuđe, policija i Državno odvjetništvo peti ortaci interesnim lobijima i političkoj oligarhiji, ili dali su politička oligarhija, pravosuđe, policija i Državno odvjetništvo peti ortaci interesnim lobijima.

Sklon sam vjerovati da je u pitanju ovo drugo, jer je najbliže onoj narodnoj tko maže taj se i vozi, a kao što znamo para vrti gdje burgija neće!
nož
17.1.2013. 21:39
Sve je to mafija koja sama sebe štiti bez razlike na boju koju nose.Sve znadu tko je gdje i koliko pokrao ali šute jer imaju svi velikoga putra na glavi.Malo se javno prepucavaju ali uvjek sa dogovorom koliko će se napasti ali granicu nisi nikada prešli.Tako javnosti hoće poslati poruku da se razlikuju ali gospodo strašno je to što se uopće nerazlikuju.Sud je premrežen sa mitom i korupcijom tu im pomaže i d,tužioc nažalost?
tabakera
16.1.2013. 19:46
Fitilj, čemu ovaj copy/paste? Pročitah ja članak... Ali kad ste već ponovili, čisto se zapitam kako je moguće da jedan ozbiljan poslovni čovjek uloži gomilu novca u nešto i onda ne prati razvoj događaja te tako dopusti da ga se potkrada i prevari... nevjerojatno!!! Ukoliko je to istina naravno, u što čisto sumnjam. Ali, čak i da je sve navedeno istina i dalje mi ovo smrdi na nepošten pritisak na pravosuđe, osobito navođenje imena sudaca. Da to napravi neki običan građanin, trenutno bi završio u zatvoru. Para klade valja!
nadakon
16.1.2013. 11:03
Pa zar taj gospodin nije znao gdje ulaže svoje novce..zar nije znao da dolazi u državu zločina i korupcije..pa HDZ je izgradio ovu zemlju na pljački,korupciji,strahu pod okriljem domoljublja..pa koji je premjer u Europi u zatvoru osim našeg dragog ive..pa sve su opljačkali i ostavili opustošenu zemlju koja se nece oporaviti nikad a možda ni tad..zato mi toga poduzetnika nije žao iako je imao dobre namjere jer se trebao dobro raspitati prije nego je dao KOKOŠI LISICAMA U RUKE kao šta je Siniša rekao za kiru..
Drago25
16.1.2013. 9:45
Slatinskim ``glavešinama`` nije u interesu da bilo tko sa strane dođe i otvori svoj posao, uloži , investira, jer onda ti isti slatinski, pa i županijski `` drmatori`` ne bi mogli otimati i krasti.
Što se pravosuđa u Slatini i Virovitici tiče; mi smo kao županija izolirani od ostalog dijela svijeta, a presude se donose na osnovi ``dubokog džepa`` lil političke (HDZ) podobnosti.Ako si siromah i nemaš novca za banalne stvari biti ćeš kažnjen, proganjan, ali ako si sin kakvog tajkuna ili političkog podobnika ,ništa ti se neće dogoditi.
Strašne se stvari događaju u pravosuđu, policiji, soc. skrbi i ostalim sl. javnim službama na Virovitičko-podravskoj županiji.

Iskreno se nadam da će na predstojećim lokalnim izborima doći do promjene i da će se konačno provesti čistka i kaznit prava kriminalce, a ne samo ``kokošare``!!
fitilj
16.1.2013. 8:45
tabakeratvrdiš da druga strana koja nema političku i novinarsku zaleđinu nema pravo iznijeti svoju stranu priče, što mislim da nije točno i ne vjerujem da vlasnik portala nebi objavio demanti i priopćenje za javnost druge strane.

Pogotovo onda kada bi demanti opovrgao nalaz revizije kojom je utvrđeno da u vrijeme kada su vodili tvrtku nedostaje:

•47.500 butelja ili bar milijun kuna
•29.000 boca od litre ili bar 600.000 kuna
•4.900 boca od 5 litara ili bar 300.000 kuna
•Ili 100.000 litara vina!
•Također, nedostaje inox bačava zapremine 22.000 litara, drvenih barrigue bačava, laboratorij, traktor, dokumentacija...
•Utrošeno je 46.000 l plavog dizela (dopuštena količina je 20 puta manja).
•Avansno dizanje gotovine, nevjerojatne količine novca za putne naloge, lažirane bilance, narušeni odnosi sa velikim trgovačkim lancima...
•Po njihovu nalogu Računovodstveno-financijski servis je radio fiktivne fakture u korist OPG Kufner za strojnu obradu zemljišta (iako su strojevi bili u vlasništvu Cavallino vinarije) i za fizički rad (iako su poslove radili zaposlenici vinarije). Ukupan iznos tih faktura je oko 730.000 kuna..
Survive
16.1.2013. 7:59
NE IUDEX FUERIS, PARTES NI AUDIVERIS AMBAS!
Sulejman veliki
15.1.2013. 23:44
Tabakera, odakle ti sada Bauerfeind?
Nigdje u članku to ne vidim.
tabakera
15.1.2013. 22:12
Slažem se, treba pustiti da sudstvo odradi svoj posao, nisam ni na jednoj strani, ali ovo mi izgleda kao da netko suce u slučaju želi pogurati da donesu "pravu" odluku. Najbolje mi od svega ovo da se Schmidt vratio u Hrvatsku pomoći rodnom kraju. Ma dajte molim vas, danas gledaju kako će ovu našu zemlju samo još više ocijediti i osiromašiti, pa mi je smiješno uopće u takvo nešto i povjerovati. A ovo o suradnji s Freixenetom...opet patka, Španjolci nisu čuli ni za Schmidta, ni za partnere, ni za Cavallino. A nekako mi još previše zvoni ona afera o tvrtci Bauerfeind gosp. Schmidta koja je "potpomagala" raznoraznim putovanjima i seminarima one koji su kupovali velike količine njihove robe. A zašto onda dotični ne bi "počastio" i kojeg novinara i političara takvim odmorom. U svakom slučaju, zbog toga samo, ako ne zbog ičeg drugog, u ovoj priči potpuno gubi kredibilitet, bez obzira na drugi stranu...
Sulejman veliki
15.1.2013. 21:42
Draga tabakero,
zaista je teško paušalno pričati i lamentirati. Ako ćemo biti ozbiljni dok ne vidimo sve dokaze ne možemo donositi sudove, ali svi jako dobro znamo kakve su sve presude donošene u zadnjih dvadesetak godina, jako dobro znamo da su nam najbolje suce pomeli i poslali u odvjetnike, da je poglavlje pregovora za ulazak u EU o mpravosuđu još uvijek pod prismotrom.
Zato nekako vjerujem ovim ljudima.
Tko brani drugoj strani da sazove konferenciju za novinare pa da čujemo kako će se braniti, odnosno, što imaju za reći?
Samo ne znam o kakvoj političko-novinarskoj zaleđini pričaš.
Ovo su, koliko sam shvatio, egzaktni podaci reviziji, državnog odvjetništva i policije.
Nije vrag da su se svi urotili protiv Kufnera?
Gdje ima dima ima i vatre, kaže narod.
A što se tiče putra, možda ih i ovi imaju, ali to nije razlog da ih lupeži pljačkaju.
mastermind
15.1.2013. 21:14
Ne znam ništa o ovom slučaju, al mislim da smo se već navikli da većina presuda u HR u ljudima izazivaju osjećaj gađenja.. Pravosuđe nam je trulež, a samim tim i država. Valjda 90% svih problema je tu zbog neučinkovitog pravosuđa. Kad bi nekako bilo moguće da iznajmimo npr njemačke suce, vidjeli bi kako se brzo uvodi red...
tabakera
15.1.2013. 21:14
"Zar je moguće da pravosuđe, umjesto da to sankcionira, daje legitimitet takvom ponašanju i investitorima šalje poruku: Ne trebamo vas, niste vi za nas, mi smo ti koji ćemo to riješiti na svoj način"

Ovakav pokušaj pritiska na sudstvo od strane gosp. Schmidta i društva samo je znak da im gori pod nogama, jer i sami imaju putra na glavi. Žalosno je da onaj tko ima novac sazove konferenciju za novinare dok je slučaj na sudu još u tijeku (!!!), dok druga strana koja nema političku i novinarsku zaleđinu nema pravo iznijeti svoju stranu priče. Jadno, stvarno jadno...
Sulejman veliki
15.1.2013. 20:33
Ništa novo kada je su u pitanju lokalne badže i lokalo pravoduđe. Ta hobotnica još nije razriješena, raspetljana, presječena. Iz tog labirinta teško je izaći van jer kud god se okreneš naiđeš na zid ili ćorsokak.
Tko zna koliko je ovakvih poslovnih ljudi pokleknulo već na prvom koraku kada su razni hoštapleri prvo tražili sebi u džep - za kavu.
Povukli su se ne želeći afere i medije iako su trebali odmah reagirati.
Zato treba čestitati ovoj gospodi što su odlučili nešto javno kazati i podržati ih u nastojanjima da pravosuđe pošteno odradi posao.
Nemojte odustati -do Strazbura ako treba.
fitilj
15.1.2013. 11:16
Ništa novoga u pravosudnoj močvari u kojoj i vrapci na grani znaju da je hrvatsko pravosuđe septička jama s mnogo plutajućih govana.

Čast iznimkama koje se zbog poznate činjenice da pravosuđem kadrovira politika, a ne struka, ne usude dignuti glas i riješiti se korumpiranih kolegica, kolega i crnih ovaca struke.

Dok god je tako kukolj će i dalje nadvladati žito koje se u strahu od političkog žezla od kojeg im ovisi karijera i napredak u struci i koje im kroji sudbinu, ne usuđuje zatalasati!

Sjetimo se i upitajmo se što nam je donijela smjena Sanaderove zapisničarke i dolazak kukulele koalicije, osim da su se promijenile što narod kaže svinje na državnim valovima, a muka, jad i bijeda naroda iz dana u dan postaje sve očiglednija:

www.virovitica.net/tvrdnja-svaki-deseti-sudac-je-korumpiran-uljepsava-sliku-pravosuda/7269/

www.virovitica.net/tvrdnja-svaki-deseti-sudac-je-korumpiran-uljepsava-sliku-pravosuda/7269/

www.virovitica.net/kancerogena-korupcija/6609/

www.virovitica.net/kancerogena-korupcija/6609/

www.virovitica.net/bajic-policija-i-pravosude-losi-zastitnici-opceg-dobra-i-dobre-sluge-losih-gospodara/14524/


Još iz kategorije Politika