Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Olgine recenzije

Kako biti mali pa onda narasti?!

  Olga Vujović           26.02.2023.         1789 pogleda
Kako biti mali pa onda narasti?!

Slikovnica „Igra, slovo, školica!“ autorice koncepta i teksta Kristine Gverić i ilustratora Mateja Raiča (Hrvatski školski muzej, 2021.) zgodna je priča o odrastanju kroz razvoj govora od trenutka rođenja do kraja prvog razreda osnovne škole. Počinje s „gugutanjem“ koje postupno prelazi u formiranje slogova i jednostavnih riječi – nisu slučajno to imena osoba od kojih se očekuje pomoć (ali i zabava) poput „mama“, „tata“, baka“, „seka“…

Iako se tekst „obraća“ djetetu (onome koje je već savladalo slova) pisan je tako da podsjeća roditelje na djetetove faze ukazujući na dob kada se očekuje pojedina govorna akcija (pa roditelji mogu „potajno“ slikovnicu i sami čitati). Kroz ovu knjižicu postaje vidljiv „zastrašujući“ tempo kojim raste dječja zaliha riječi: s tri godine zna 500, a do polaska u školu 6000 riječi. Dakako, nije dovoljno znati riječi već ih valja i točno izgovarati u čemu pomaže mala škola, a onda i prava škola!

Ilustracije su vrlo dopadljive i jednostavne, a tekst je prošaran riječima koje su napisane različitim boja-ma, što se doimlje razigrano pa tekst ne djeluje (iako jest) pretjerano ozbiljno. Slikovnica završava stranicama na kojima su vježbe za govor i pisanje, ali ni to nije nešto dosadno i teško nego predstavlja poziv: „Igrajmo se za kraj!“. Iako je nisam čitala s nekim malenim, mislim da je ova slikovnica vrlo dobro smišljena za zajedničko čitanje velikih i malih!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Olgine recenzije