Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Poljoprivreda

Kako bi predstavnicima Vlade bilo da dobiju samo 26 % plaće

  Marija Lovrenc/VLM           28.10.2010.         2096 pogleda
Kako bi predstavnicima Vlade bilo da dobiju samo 26 % plaće

Mato Mlinarić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka, apelirao je na nadležno Ministarstvo poljoprivrede da se što prije sastane s poljoprivrednicima kako bi spasili početak sjetve koja je upitna. Na prvi zahtjev za sastanak ministarstvo se oglušilo, kaže, a krajnje je vrijeme za rješavanje gorućih pitanja u poljoprivredi.

Sjemenarski lobi

- Ljudi nemaju novca, štete još nisu isplaćene, a kada novac i stigne, poljoprivrednici će dobiti samo 26 posto cjelokupnog iznosa. Da dobiju novac i u punom iznosu, poljoprivrednici koji su ostali bez ičega i kojima je šteta 100 posto opet bi bili na gubitku, a kamoli sada - ističe Mlinarić, koji slikovito kaže da bi volio predstavnike vlade vidjeti kada bi im sljedeća plaća bila uplaćena u iznosu od 26 posto ukupnog iznosa. Upozorava i na visoke cijene sjemena s deklaracijom, koje pravilnici poljoprivrednike obvezuju na sijanje, ako žele potporu. Takvo sjeme, 7-8 puta skuplje od običnog, poskupljuje troškove proizvodnje za oko 30 posto, teret koji poljoprivrednici ove godine ne mogu podnijeti.

- Mislimo da je tu uključen sjemenarski lobi potpomognut s nekim državnim tajnicima u ministarstvu poljoprivrede, a koji mora oslabiti. Smatramo da se farmersko sjeme mora uvesti u Hrvatskoj, po uzoru na EU, gdje poljoprivrednici koriste vlastito sjeme za sjetvu i za njega dobivaju poticaje. Nužno je mijenjati postojeće pravilnike koji bi ubuduće osigurali da to, farmersko sjeme, bude također kvalitetno, odnosno njegovana i kvalitetno uzgojena pšenica, a ne obična "tavanuša" - rekao je Mlinarić.

To nema smisla

Uz visoke cijene sjemenske pšenice, poljoprivrednike muči i viša cijena goriva.

- Gorivo je poskupjelo oko 100 kuna po metru. Poticaji su podijeljeni na 60 posto u novcu, a 40 posto u vaučerima i nikada nam nije bilo teže. Prema posljednjim spoznajama, novac od štete, na koji svi čekamo,  trebao bi biti isplaćen tek za novu godinu, a to nema nikakvog smisla - ocjenjuje poljoprivrednik Josip Brođanac.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

donat
31.10.2010. 12:35
Ma daj molim te ,kad se negdje djeli zemlja za obrađivat svi se otimate ko će je dobit te poslije nebude nemali broj svađa da kako je neko dobio više a neko manje ,a ti bi je sad samo tako dao neozbiljno od tebe ...
mile1960
29.10.2010. 22:18
donat- dam ti ja moju zenlju , pa se obogati!
donat
29.10.2010. 19:27
KAKO nekupih neku zemlju .....posadim -prodam urod ,,i još mi država plati što sam radio....pa vi gledajte ...
anakonda
29.10.2010. 17:11
ova vlada brine samo o vojci i policiji. vojska čuva hravtsku od susjednih zemalj a policija od vlastitog naroda. barem su seljaci to na svojoj koži osjetili??????
ivan2
29.10.2010. 16:16
Mato je naivan kad misli da bi trebala o poljoprivredi brinuti vlada , ona to nije nikad radila i neće. Mi smo daleko od civiliziranog svijeta i to je to!
guru3977
29.10.2010. 12:51
Kako bi predstavnicima Vlade bilo da dobiju samo 26 % plaće

pa što bi desilo, ništa!
ako se za NO ine za 4 sjednice dobije 250 000 kuna i kada se zbroji 10-tak NO dobije se cifra od 2,5 mil. kuna godišnje.
još kada dodamo razne privilegije, to je ogromna lova.
mogli raditi i bez plaće?????


Još iz kategorije Poljoprivreda