Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Dossier Babić

"Kajem se! Na nalazu dr. Babića promijenio sam datum"

  Nataša Škaričić/Slobodna Dalmacija           02.02.2014.         3904 pogleda
"Kajem se! Na nalazu dr. Babića promijenio sam datum"

Uhićenju šefa Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) Ivice Babića prethodio je pokušaj javnog priznanja liječnika specijalista koji je osobno napisao medicinski nalaz s kojim je Babić stekao status ratnog invalida, a koje je zbog nepoznatih razloga cenzurirala jedna velika medijska kuća. Naime, novinari su u rujnu zatražili od liječnika izjavu o liječničkom štrajku i on je tada, navodno godinama opterećen prijevarom u kojoj je, kako tvrdi, nesvjesno sudjelovao, samoinicijativno kazao da je sastavio lažni nalaz o ozljedi oka u vrijeme rata. Novinari su, međutim, taj dio izjave izbacili u montaži, smatrajući valjda da je podatak nevažan za temu štrajka, no liječnik se tada javio DORH-u i sve ispričao.

Prema izvorima bliskim istrazi, Babić je zamolio kolegu da mu antidatira nalaz za Croatia osiguranje, tvrdeći da se nesreća u ratu doista dogodila, a prešutio je da će se s nalazom obratiti Komisiji za stjecanje statusa ratnog vojnog invalida. Smatrajući da će time samo napraviti uslugu svojem kolegi, liječnik je tada doista antidatirao nalaz, a u istrazi je izjavio da se osjetio prevarenim čim je doznao da je njegova pomoć imala sasvim drukčiju svrhu.
Istraga je, međutim, pokazala da nesreće i ozljede uopće nije bilo, ali i da je iznimno velik broj liječnika iz istog saniteta dobilo status ratnog invalida, odnosno da se isto sanitetsko vozilo neobično često prevrtalo, sudaralo, itd., i da su mnogi liječnici na taj način stradali i postali ratni invalidi.

Prvu prijavu protiv Babića bivši je SDP-ov ministar branitelja Ivica Pančić 2003. proslijedio tadašnjem ministru zdravstva Andri Vlahušiću, koji se, budući da se kod šefa HLS-a radilo o ozljedi oka, konzultirao s tadašnjim predsjednikom UV HZZO-a i oftalmologom Nikicom Gabrićem.

Gabrić je utvrdio da je nalaz sumnjiv.

- Vidio sam da je Babiću priznata 40-postotna invalidnost s 90-postotnim oštećenjem vida na jednom oku, dok se tada moglo dobiti 33 posto invaliditeta za potpunu sljepoću na jednom oku. Sumnjiv mi je bio i daljnji tijek liječenja, a zatim i to što je Babić 1996. prijavio neke trnce u rukama kao posljedicu pada iz vozila 1992. godine - tvrdi Gabrić.
Gabrić kaže da Babićevo uhićenje sigurno nije posljedica toga što šef HLS-a smeta Vladi kao pokretač liječničkog štrajka, jer je svjedok koji je pisao nalaze aktivni inicijator istrage.

Ovo potvrđuju i izvori bliski istrazi.

Prvi čovjek liječničkog sindikata uhićen je u četvrtak u Virovitici zbog sumnji da je lažirao uvjete za stjecanje statusa ratnog invalida, a osumnjičen je za ratno profiterstvo i prijevaru.

Ratno profiterstvo stavlja mu se na teret jer je samo djelo prijevare palo u zastaru, dok kaznena djela počinjena za vrijeme rata ne zastarijevaju.

Cijeli članak na portalu Slobodne Dalmacije

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

bać joza
2.2.2014. 23:06
Do kada će se stručni i pošteni liječnici držati po strani ?! Luda li svita, lude li države.....

To je ključno pitanje! I u politici, i u svemu!
Lynx
2.2.2014. 22:39
Sve se to plaća od našeg poreza!
Probudite se ljudi!
siniša prpić
2.2.2014. 20:50
Ako već mi ne znamo tko se kaje, nadležne institucije bi to trebale znati.
Ne ulazeći u konačni rasplet ovog slučaja, doista mi nije jasno kako to da Hrvatski liječnički sindikat ne predstavlja osoba s nešto manjim primanjima od sadašnjeg čelnika.
Do kada će se stručni i pošteni liječnici držati po strani ?! Luda li svita, lude li države.....
bazinga
2.2.2014. 20:02
E da, došlo do gustog, pa se sada malo kajemo. Zanimljivo bi bilo kada bi se provela istraga koliko je liječnika pokupilo pare ispod pulta za lažiranje nalaza. U našoj je bolnici toga bilo jako puno. Ako me sjećanje služi, svojevremeno su neki liječnici bili i pod istragom. Za 100 maraka..sve je bilo moguće..
josip
2.2.2014. 19:17
Koja je to bratija sve... Nema ih Sicilija! Majkemi!


Još iz kategorije Dossier Babić