Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Mojom stranom ulice

Kada bi 224 milijuna kuna koliko ulažemo u kule Babilonske uložili u vrhunske stručnjake stvorili bi 748 radnih mjesta

  Ivan Žada / foto domovina.net           04.04.2018.         4491 pogleda
Kada bi 224 milijuna kuna koliko ulažemo u kule Babilonske uložili u vrhunske stručnjake stvorili bi 748 radnih mjesta

Kada slušamo izjave lokalnih političara u Virovitičko- podravskoj županiji kojom HDZ suvereno vlada od ustroja županija godine 1993., uz iznimku od 2001. do 2005. mogli bi pomisliti da se radi o nekoj razvijenoj regiji Njemačke ili Skandinavije. Nažalost stvarnost je potpuno suprotna.

Prema posljednjoj analizi BDP-a, Virovitičko-podravska županija predstavlja crnu rupu jer je bruto domaći proizvod iz 2015. godine bio za petinu niži nego 2008. godine! U tom sumornom ozračju društvo joj pravi Ličko-senjska (17,4 posto) zaostatka te Vukovarsko-srijemska županija, gdje je negativna razlika 13 posto. Nezaposlenih je u ožujku ove godine bilo 6 472. Tom brojkom se županija zakucala na sam vrh po nezaposlenosti u Hrvatskoj.

Vlast se hvali projektima i radom razvojne agencije VIDRA koju stalno ističu kao primjer uspješno odrađenih projekata i svijetlim primjerom kako se povlači novac iz fondova EU. No i to je tek djelomično točno, a posebno je važno razlučiti o kakvim se projektima radi i koliko ti projekti mogu promijeniti sumornu i katastrofalnu sliku s početka ove priče.

Od dvanaest dovršenih projekata i osam u provedbi samo se četiri odnose na projekte proširenja proizvodnih hala ili štala što u konačnici dovelo do zapošljavanja par desetaka ljudi. U to su iz fondova EU ukupno povukli nešto manje od osam milijuna kuna. Dodamo li tome i izgradnju tri Poduzetnička inkubatora vrijedna 28 milijuna kuna koja će zaposliti čak 47 građana ove županije od 6 472 nezaposlena.  Kada sve to zbrojimo do sada su u „gospodarstvo“ uložili kroz fondove i projekte 36 milijuna kuna. Panonski drvni centar kompetencija  koštao je 44 milijuna kuna koji nije generirao nikakvo značajno zapošljavanje, a spremaju se u izgradnju Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica vrijednog nešto više od 17 i pol  milijuna kuna koji će zaposliti svega nekoliko ljudi.  Na sve skupa tu je otišlo malo više od sto milijuna kuna bez većeg efekta na zapošljavanje.

S druge strane u obnove dvoraca, parkova, izgradnju biciklističkih staza, kojekakvih info punktova koje najčešće nitko ne koristi uložili su ili trenutačno ulažu 224 i pol milijuna kuna, a ostvarit će još mizernije brojke novozaposlenih. Takve je projekte naravno lakše napisati i realizirati, a u malograđanskom mentalitetu je najvažnije da se vidi. A što se bolje vidi od dvoraca, posebno kada se zbog vidljivosti oko dvoraca posijeku parkovi i šume ili ako se izgradi fontana vrijedna oko tri i pol milijuna. Moći će se na toj virovitičkoj fontani gledati filmovi, no neće se moći kupati kao što se moglo na gradskom bazenu, također srušenom zbog vidljivosti dvorca. Novi, iako obećan nije sagrađen, niti će skoro biti.

Veli župan Igor Andrović u intervjuu samome sebi, odnosno službenoj internetskoj stranici Virovitičko podravske županije da je ovogodišnji proračun najveći do sada i u kojem je niz značajnih projekata koji će donijeti nova radna mjesta i zapošljavanje. Pokrili su kaže sve sektore, od poljoprivrede, gospodarstva, turističkih projekata, obrazovanja, zdravstva i sve što je trebalo. No daleko je to od svega što treba, a ponovno je raspoređeno kako ne treba. Za poljoprivredu, poticanje gospodarstva i najbolju poduzetničku ideju izdvojit će oko dva od 468 milijuna kuna proračuna. Mizerno. U navodnjavanje će investirati dvadeset milijuna, no ni to neće dovesti do izravnog zapošljavanja. I do sada izgrađena mreža se gotovo ne koristi. Da ne bi bilo zabune, ne pišem samo o sredstvima županijskog proračuna, već i pojedinih gradova i općina, te novcu iz fondova. No jedno s drugim je vezano jer manipuliraju podacima pa se tako i Županija i Virovitica hvale najvećim proračunima do sada, no u županijskom proračunu je skoro osamdeset milijuna kuna za dvorce i turističku infrastrukturu, a veći je za ukupno 128 milijuna. Virovitički ovogodišnji gradski proračun veći je za 50 posto, upravo koliko košta uređenje dvorca Pejačević i parka oko njega. Za gospodarstvo samo mrvice.

Sva ta ulaganja u dvorce sam zbrojio i došao do 224 i pol milijuna kuna. Prema procjeni Europske komisije stvaranje jednog radnog mjesta u segmentu istraživanja i inovacija košta oko 40 tisuća eura ili 300 000 kuna. Kada bi ovih 224 i pol milijuna kuna uložili u vrhunske stručnjake stvorili bi 748 takvih radnih mjesta, a to bi generiralo ne milijune već milijarde od kojih bi se onda i bez fondova moglo ulagati u dvorce, kružne tokove, parkove i poučne staze. Kada bi te iste milijune pretvorili u poticaje za svako novootvoreno radno mjesto prema Zakonu o poticanju ulaganja usklađenom s direktivama EU iz ožujka ove godine u kojem stoji da se jedno radno mjesto potiče s 37 500 kuna, mogli bi zaposliti  5 986 nezaposlenih od njih 6 472 koliko ih trenutačno ima. Zaposlili bi gotovo sve.

Ne kažem da ne treba urediti dvorce i gradove, izgraditi turističku infrastrukturu, no temelj je gospodarstvo koje će samo po sebi kroz poreze i ostala davanja puniti proračun, a samim tim bit će novca i za turističke projekte. No i tu ne rade planski i kreću od kraja, jer grade se i uređuju turistički sadržaji, a Virovitica nema nikakav hotel. U cijeloj županiji tek dva, tri manja, nižih kategorija i niti u jedan ne stane ljudi za jedan turistički autobus.

Većina onoga što rade političari u ovoj HDZ-ovoj utvrdi, kako sami sebi tepaju, svodi se na manipulaciju brojkama, samopromociju na društvenim mrežama i nerijetko laganje vlastitim građanima gledajući ih u oči. No veli narodna poslovica, ide vrč na vodu dok se ne razbije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Darko Lešković
4.4.2018. 16:53
Ponovno u sridu. Bravo Žada


Još iz kategorije Mojom stranom ulice