Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Jutarnji list otkriva detalje aferi Poreznica: Radeljić: Biljana Borzan će zvati Zagreb da ne rade probleme oko duga

  Jutarnji list           24.06.2015.         2450 pogleda
Jutarnji list otkriva detalje aferi Poreznica: Radeljić: Biljana Borzan će zvati Zagreb da ne rade probleme oko duga

Snimke USKOK-a otkrivaju da su savjetnik predsjednice za unutarnju politiku Mate Radeljić i Biljana Borzan bili aktivno uključeni u odgodu porezne ovrhe tvrtke OLT - piše Jutarnji list.
 Ružica Kovačević
je rekla da je odobren novi reprogram do 13. 8. 2012. Nešto sitno će trebati platiti, a ona je pronašla model kako će to riješiti. Biljana Borzan će zvati u Zagreb da Kovačevićki iz Zagreba ne prave probleme. Rekao sam Biljani ono na šta ona pada, da će država na taj način riješiti problem jer će se platiti porezni dug, a i 200 ljudi neće otići na ulicu”, rekao je u srpnju 2012. tadašnji direktor Biloševe Osječke TV, Mate Radeljić telefonom objašnjavajući osječkom poduzetniku Željku Bilošu način na koji će se pokušati riješiti njegov porezni dug.

Radeljić, koji sada obnaša dužnost savjetnika predsjednice za unutarnju politiku, vjarojatno tada nije slutio kako je Bilošev mobitel pod tajnim nadzorom USKOK-a te da se svi njegovi pozivi po nalogu istražnoga suca snimaju. Danas, pune tri godine nakon što je taj razgovor vođen, njegova snimka je jedan od dokaza kojima će USKOK pokušati dokazati da je bivša ravnateljica Porezne uprave, a sada saborska zastupnica SDP-a, Nada Čavlović Smiljanec, u srpnju 2012. spriječila ovrhu Porezne uprave nad Biloševom tvrtkom OLT, koja je u to vrijeme imala 27,2 milijuna kuna poreznoga duga, te novac koji je u međuvremenu sjedao na račune OLT-a nije bio ovršen. OLT je u svibnju 2013. pokrenuo predstečajnu nagodbu, a prema optužbama USKOK-a, državni proračun je stopiranjem ovrhe oštećen za 9,498.176 kuna.

Angažirani mnogi

Osim Čavlović Smiljanec, USKOK je optužio bivšu šeficu osječkoga područnog ureda Porezne uprave Ružicu Kovačević, koju tereti da je operativno spriječila ovrhu nad Bilošem, ali i samoga Biloša kojega optužuju da je poticao bivše poreznice da mu pomognu izbjeći ovrhu.

 Jedan od glavnih dokaza USKOK-a kojim će pokušati potkrijepiti svoje optužbe protiv troje optuženika predstavljaju i njihovi tajno snimljeni razgovori. Međutim, zanimljivo je da je navedene Biloševe razgovore USKOK u srpnju 2012. snimio u sklopu istrage koja je protiv slavonskoga “kralja željeza” vođena zbog posve drugog kaznenog djela. Naime, Biloš je tada sa skupinom poduzetnika iz naselja Čepin bio tajno praćen zbog sumnji na gospodarski kriminal vezan uz izgradnju trgovačkoga centra “Portanova”, a akcija nikada nije dovršena zato jer su Biloš i ostali otkrili da ih se tajno prati. Probijanje te tajne akcije, koja je imalo kodno ime “Raid”, predmet je inkriminacija koje se Bilošu i drugima stavljaju na teret jednom drugom optužnicom, onom u kojoj je zbog kupovanja informacija iz tajnih PNUSKOK-ovih istraga optužen zajedno s kumom nedavno ubijenoga Vinka Žuljevića Klice, Vladom Rajićem, bivšim članom uprave Ine Josipom Petrovićem, te nizom policajaca iz elitnog PNUSKOK-a predvođenih Markom Svalinom, Vjekoslavom Drnićem, Selmom Abadžić i drugima. Premda su ove mjere snimljene u drugom slučaju, izmjene zakona koje su donesene krajem 2013. godine dozvolile su da ih USKOK upotrijebi kao dokaz u ovome novom postupku protiv Biloša, ali i Čavlović Smiljanec zbog poreznog “pogodovanja”. Također, sadržaj snimljenih razgovora zanimljiv je jer se u njemu spominje niz osoba iz hrvatskog političkog života, uključujući sadašnjeg aktualnog ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, zatim savjetnika predsjednice Republike Matu Radeljića, te SDP-ovu europarlamentarku Biljanu Borzan. Svi oni su bez obzira na stranački dres, po svemu sudeći bili upoznati sa slučajem poreznoga duga Biloševog OLT-a, a ako je suditi po sadržajima razgovora i prilično angažirani po tom pitanju.
 

Radeljić, koji je tada obnašao dužnost direktora Osječke TV u BIloševom vlasništvu, osoba je čije su razgovore s Bilošem istražitelji često evidentirali. Radeljić je po svemu sudeći bio neka vrsta posrednika između Biloša i Biljane Borzan, čije, pak, razgovore USKOK nije snimao upravo zato jer jedina od navedenih nije direktno komunicirala s Bilošem koji je bio pod mjerama.

Međutim, u nizu razgovora koje je Biloš gotovo svakodnevno vidio s Radeljićem u tom razdoblju, Radeljić se poziva upravo na Borzan kao posrednika koja će pomoći Bilošu da izbjegne ovrhu. “Javila mi se Biljana i kaže da joj se javila nova šefica Porezne u Osijeku, Ružica Kovačević, te da je rekla Biljani da joj ona stoji na raspolaganju za sve što joj treba.” U drugom razgovoru Radeljić obavještava Biloša da je razgovarao s Ružicom Kovačević i da je odobren novi reprogram te da će nešto morati platiti, i da je pronašla model kako će to riješiti. Također dodaje da će Borzan zvati u Zagreb kako iz centrale ne bi gnjavili Ružicu Kovačević. Krajem srpnja Radeljić naziva Biloša te kaže kako mu je Biljana rekla da je “sve ono otišlo za Zagreb i da će biti riješeno”.

Biljana zvala Ružicu

Tjedan dana kasnije Radeljić Bilošu u razgovoru govori da je 10 puta zvala i da joj je neugodno zbog Mate što nije sve riješeno. Kaže da će ići na ručak s Biljanom i tražiti da pred njim zove ovu u Zagreb. Međutim, isti dan u OLT dolazi rješenje o ovrhi 27 milijuna kuna, nakon čega Biloš zove Radeljića. Radeljić mu odgovara da je razgovarao s Biljanom i da je ona zvala Kovačevićku koja štiti sebe i kaže da nema te ovlasti te da je očekivala da će ovi gore to riješiti.

“Biljana je razgovarala s Nadom Čavlović Smiljanec koja joj je rekla da je rok bio do prošlog petka i da OLT to nije ispoštovao. Biljana je rekla da će zvati Linića da on intervenira”, rekao je Radeljić. Dva dana kasnije Radeljić kaže da je čitavu dokumentaciju dao Biljani koja je otišla kod Ružice Kovačević i da Ružica kaže da su rješenje o ovrhi poslali iz ispostave bez njezinoga znanja, i da su sva tri primjerka rješenja u Poreznoj te da se Kovačevićka drži dogovora i da rješenja neće još mjesec dana poslati u Finu tako da se OLT neće blokirati.

USKOK je, također, 5. rujna snimio i razgovor između Biloša i sadašnjeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, koji je tada bio ministar prostornog uređenja.

Biloš je u razgovoru tražio da Vrdoljak odgodi ovrhu tako da nazove šeficu Porezne i da joj kaže kako Biloš rješava taj kredit i da ća ga riješiti do kraja mjeseca. Isti dan Vrdoljak naziva Biloša i kaže mu da nema problema kod Nade. “Razgovarao sam s njom i rekla mi je da će reći pročelniku neka pričeka”, rekao je Vrdoljak.

SVE DETALJE O AFERI POREZNICA ČITAJTE U SRIJEDU U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Kako je probijena akcija Raid

Tko su i što znamo o glavnim akterima afere Poreznica

ANALIZA IVANKE TOME: Afera je počela kao sukob u vrhu Vlade, a završit će na sudu

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti