Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Crna kronika

JUTARNJI LIST Apsurdna presuda u Virovitici: sud joj vraća ilegalnu pušku s prigušivačem

  Dušan Miljuš/Jutarnji list           01.04.2021.         1243 pogleda
JUTARNJI LIST Apsurdna presuda u Virovitici: sud joj vraća ilegalnu pušku s prigušivačem

Jednom odlukom Prekršajnog suda u Virovitici policija našla se u nezavidnoj situaciji. Nakon što su u četvrtak 7. siječnja krim policajci PU virovitičko-podravske po naredbi Općinskog suda u Virovitici kod vlasnice jedne kuće našli pušku s užlijebljenom cijevi call 223 Interarms, nekoliko metaka, prigušivač za pušku i više od 400 komada streljiva, sada to sve, po odluci tamošnjeg Prekršajnog suda, vlasnici koja je sve to posjedovala bez dozvole moraju i vratiti - pod egidom Bizatno piše Dušan Miljuš u Jutarnjelm listu.

Vlasnica oružje nije niti mogla legalizirati jer je riječ o ručno rađenom prigušivaču, nikad nije na legalan način nabavila oružje, a ni za njega ni za streljivo nema nikakve "papire" kojim bi dokazala njegovo porijeklo.

Kad joj je policija oduzela oružje i streljivo i podnijela prijavu sudu za prekršaje, sud ju je novčano kaznio iznosom od 8700 kuna. Žena kod koje je oružje nađeno platila je dvije trećine kazne i na taj način se smatralo da je platila za navedeni prekršaj.

Ali, prijedlog policije da joj se oduzme i oružje i streljivo koje je nezakonito posjedovala virovitički je Prekršajni sud otklonio jer bi to, kako su napisali u obrazloženju svoje odluke, bilo "nerazmjerno i predstavljalo bi prekomjeran teret za okrivljenicu". Međutim, oružje joj još nije vraćeno.

Zanimljivo je u cijeloj priči da je jedan njezin sin policajac, a drugi je nekoliko dana dolazio u tamošnju policijsku postaju i inzistirao da se njegovoj majci vrati oružje i streljivo, ali ono je i dalje pod nadzorom policije. A zašto je sud odlučio da ženi koja ni na koji način ne može dokazati porijeklo oružja, koje je nelegalno držala u kući, oružje ne treba uzeti?

"Sud može oduzeti predmete i sredstva za počinjenje prekršaja ili su nastali njegovim počinjenjem ako postoji opasnost da će se ponovno uporabiti za počinjenje prekršaja te da sud može oduzeti predmete i sredstva kada je njihovo oduzimanje potrebno radi zaštite opće sigurnosti, javnog poretka, zaštite zdravlja ljudi ili iz moralnih razloga", ali očito nijedan od tih razloga nije egzistirao u prekršaju dotične gospođe.

Zaključeno je to iako je cijeli postupak proveden skraćeno i nije provedeno njezino ispitivanje. Sudska savjetnica koja je pripremila ovu odluku pritom se pozvala i na praksu Europskog suda za ljudska prava, i to na Konvenciju o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda koja se odnosi na povredu prava vlasništva.

Policija će još pokušati zahtjevom za zaštitu zakonitosti izbjeći situaciju da mora vratiti oružje koje su oduzeli i da se ubuduće ne dovedu u slične situacije, jer ocjenjuju da bi ovakva odluka virovitičkog Prekršajnog suda mogla postati opasan presedan.

I dok s jedne strane policija apelira na sve građane koji nelegalno posjeduju oružje da ga prijave i predaju, sud je odlučio da je pravo na vlasništvo nepovredivo i da ženi koja je ilegalno posjedovala pušku, za koju ni s čim nije dokazala da je njezina vlasnica, treba vratiti.

I dok su jedni na strani vlasnice i misle da je sud postupio ispravno, neki u Virovitici, koji znaju za ovu sudsku odluku, vuku paralelu pa pitaju: možemo li uskoro očekivati da sud odluči da dileru kod kojeg je policija u kući našla drogu sud bi tu drogu mogao vratiti kako mu ne bi uskratio pravo njezina uživanja i pravo na njezino posjedovanje!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Crna kronikaVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.