Banner
Beroš: Epidemiološka situacija dobra, no okupljanja mogu pogoršati stanje
DHMZ: Pretežno sunčano i vruće, popodne mogući pljuskovi
Više turista nego cijele 2020., iznos fiskaliziranih računa bolji od 2019.
Sudarila se dva teretna vlaka kod Križevaca, ozlijeđen strojovođa
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Komentar

Jutarnja propovijed i večernja molitva

  Davor Suhan/MojaRijeka           29.07.2011.         3053 pogleda
Jutarnja propovijed i večernja molitva

Rijetko kada dijelim pohvalnice velečasnima, poglavito iz zalaganja. Prečesto imam dojam da se uopće ne trude razumjeti Evanđelja, ali ovoga puta moram javno pohvaliti don Živka Kustića koji je za svoju Jutarnju propovijed (J.l. od utorka 26.07. 20011.) zaslužio čistu peticu.

Jučer sam spomenuo - piše don Živko -  kako je apostol Jakov st. bio predložio Isusu da ognjem s neba spali Samarjance, koji ga nisu pustili u svoje selo. Isus to nije učinio, ali mnogi kršćani još uvijek ne shvaćaju da se baš nikakvo nasilje ne smije u Isusovo ime činiti. Je li napokon došao kraj tom krivotvorenju kršćanstva?

 U Norveškoj je navodni kršćanin Anders Behring Breivik javno izvršio strašno krvoproliće, ubivši mnoge ljude, navodno u ime kršćanstva. Je li napokon došao trenutak da se svaka kršćanska zajednica, sasvim određeno i neopozivo, odrekne svakog nasilja u ime vjere? Imamo li, napokon, hrabrosti priznati da su kršćanske zajednice o tome ne samo šutjele nego i, više ili manje, izravno poticale i odobravale nasilja - baš u ime vjere? Isus se nije htio silom braniti ni kad ga je u Getsemaniju apostol Petar pokušao mačem obraniti, protiv onih koji ga dadoše uhititi. Sasvim je jasno, u tom presudnom trenutku, rekao apostolskom prvaku - prvom Papi: "Vrati mač u korice, jer svi koji se mača laćaju, od mača ginu"(Mt.26,52).

 Da su kršćanske zajednice tu Isusovu poruku ozbiljno shvatile, kršćanska bi povijest drugačije izgledala. Ne bi bilo tjelesnog kažnjavanja navodnih ili stvarnih krivovjeraca. I tzv. križarski ratovi sasvim bi drugačije izgledali. Nije li onda trebalo iz Crkve udaljiti i onoga što je bio proglasio "Na ljutu ranu, ljuta trava"?

 Shvatimo li ozbiljno krvoproliće u Norveškoj, posljednji je trenutak da Isusa ozbiljno shvatimo. Kršćanstvo možda može teško stradati, ali propasti neće - nego napokon uskrsno pobijediti kao i Isus. Ali,  za takvo su shvaćanje sposobni samo zaista evanđeoski obraćeni kršćani, a ne tek oni koji se među kršćane broje.

Na prvo čitanje nisam mogao vjerovati to što čitam svojim očima; na drugo čitanje ukazao mi se crno-bijeli lik urednika Glasa Koncila don Ivana Miklenića, a na treće, slike u boji kardinala Josipa Bozanića i hrvatskih biskupa. Svi od reda iznenađeni, zabrinuti, zamišljeni.

A kako i ne bi.

Don Živko Kustić nije udbaški agent, niti mu se ista etiketa može prilijepiti uz njegovo ime, što Crkva redovito čini u sličnim prigodama kada se dirne u njezinu svetost.  Njegova riječ ima drugačiji odjek u glavama vjernika nego kad istu izrijekom potpiše neki običan smrtnik s ulice. Ovoga puta Crkva je napadnuta sa one strane odakle se najteže braniti - iz vlastitih redova. Niti činjenica da je napad izveden na globalnoj razini ne umanjuje osjećaj snažnog udara na vlastitu zajednicu.

Da je u pitanju don Ivan Grubišić ovo zasigurno ne bi bilo tako ubojito jer su njegovi kritičarski ispadi neutralizirani petokrakom zvijezdom koju su mu biskupi prišili na svećeničku odoru još onog dana kada je prema biskupskoj palači u Splitu odapeo prvu strelicu.

Ali ova situacija je daleko složenija. U pitanju je omiljeni velečasni kojemu  katolički puk vjeruje više nego Kaptolu, a izrekao je nešto što bi zasigurno potpisao i drug Kardelj. To je ono što najviše i boli, bez obzira što sa ovim komunisti nemaju nikakve veze.  

I zato će Crkva postupiti mudro. Kao i uvijek u ovakvim prilikama, koje su, mora se to ipak priznati, veoma rijetke, njezina jedina javna reakcija biti će ŠUTNJA. Bilo kakva drugačija odluka samo bi proširila ovu neugodnu vijest što bi moglo među vjernicima razbuditi javnu polemiku na istu temu.

A to za Crkvu ne bi bilo dobro, jer svaka takva polemika podrazumijeva razmjenu mišljenja čime se pastirima duše komplicira pastoralni život. Stado koje samo pase nije isto što i stado koje misli.

U svakom slučaju, i ja ću na ovome mjestu zaustaviti vlastitu misao, ne radi neke solidarnosti sa Kaptolom, nego čisto iz nekog osnovnog bontona. Na prošlom popisu stanovništva upisao sam se kao katolik, pa osjećam da nije pristojno govoriti puno o nečemu što Crkva i sama ne voli da se priča. 

Uostalom, sada je i kasno, mrak je već odavno pao. Dan mi je ionako bio težak i više nemam volje za mislit. Radije se idem pomoliti za don Živka...Njemu ovo neće oprostiti.

Kolumna Priroda društva s portala MojaRijeka

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
31.7.2011. 10:50
CRKVENI SKANDAL
Pozadina megasukoba: Papu i Bozanića pulski je biskup zbog golf-terena prijavio Bajiću

Odluka Pape Benedikta XVI., da smjenom porečko-pulskog biskupa Ivana Milovana i unutarcrkvenim sporazumom riješi dugogodišnji spor koji su talijanski benediktinci pokrenuli pred sudom u Bujama tražeći povrat samostana i druge imovine u župi Dajla, izazvala je do sada neviđeni sukob u crkvenim redovima . ...


zar se išta u ovoj hravtskoj može odraditi sukladno zakonu??????
anakonda
31.7.2011. 8:35
freeman
hočeš reći kao što se neki dogovrili sa slovencima, eu....

pa nas svi samo pljačkaju????? zar se smiju granice mjenjati po ustave bez sabora?????
pa jaca bi to trebala znati. normalno i šeks.
freeman
31.7.2011. 7:47
zašto nam to papa radi??????

zato što se to dogovorio s nekim za vrijeme zadnje posjete, vjerojatno zna se s kim...
anakonda
30.7.2011. 21:21

SKANDALOZNA ODLUKA VATIKANA TJERA ISTARSKU BISKUPIJU U BANKROT

Papa suspendirao biskupa kako bi Talijani dobili zemlju u Istri
Budući da istarski biskup mons. Milovan nije htio potpisati takvu odluku, javlja HTV, papa Benedikt XVI. suspendira ga na jednu minutu (!) i upravljanje daje jednom španjolskom biskupu...

zašto nam to papa radi??????
anakonda
30.7.2011. 15:47
ovo je problem kaptola ali i države rh:

indeks

Papa je narušio suverenitet Hrvatske!"

"OVO SE događa prvi put u povijesti i to je pravni presedan koji ćemo pokušati poništiti sudskim putem. Po ovoj odluci, sve što je nekada bilo u vlasništvu stranaca, može im se na isti način vratiti. Sveti Otac je primijenio kanonsko pravo čime je narušio suverenitet Republike Hrvatske", kazao je za Novi list odvjetnik Bruno Čohilj čije odvjetničko društvo Čerin-Čohilj-Rovis iz Pule u sporu s Vatikanom zastupa biskupiju Porečko-pulsku.
< Skandal od 30 milijuna eura: Papa poništio odluku hrvatskog suda i zemljište na Jadranu dao Talijanima!.............
anakonda
30.7.2011. 15:43
slažem se. kaptol uopće nije reagirao na ovu vijest:
jutarnji list

PRESEDAN
Benedikt XVI. poništio odluku hrvatskog suda: Osigurao Talijanima zemljište i samostan u Novigradu

Samostan Dojla je postao predmetom spora Hrvatske biskupske konferencije i Svete Stolice

Papa Benedikt XVI. poništio je presudu hrvatskog suda i donio odluku kako porečka biskupija mora talijanskim benediktincima vratiti samostan i zemljište pokraj Novigrada. U suprotnom im biskupija mora u sljedećih godinu dana isplatiti 4 milijuna eura, odluka je posebne vatikanske komisije, piše HRT ....
zigi7darko
30.7.2011. 10:35
Da, čitam redovito tekstove koje je napisao Živko Kustić, nalazim u njma samo istinu. No, još više istine je u tekstovima Vinka Grubišića. Kao vjernik koji kritički gleda na stvari, mislim da su obojica trn u oku Kaptola, a dobro je da takvi ljudi postoje. Mislim da nam obojica žele reći, da Isus to sigurno nije tako zamislio, kako nam crkva kroz stoljeća prezentira. Lijepi pozdrav!


Još iz kategorije Komentar