I sindikat visokog obrazovanja traži veće plaće u svom sektoru
Štromar ne isključuje mogućnost prijevremenih izbora, ali vjeruje i u dogovor Vlade i sindikata
Mediji i mentalno zdravlje: Trivijalizacija dovodi do click-baitova na uznemirujuće sadržaje
Sabor: Hrvatska kroz razvojnu pomoć najviše pomagala jugoistočnu Europu i BiH
Sabor: Hrvatska kroz razvojnu pomoć najviše pomagala jugoistočnu Europu i BiH
Sinčić: Hrvatsku očekuje kolaps svih sustava
U osnovnim školama štrajka 89, a u srednjim 85 posto zaposlenih

Jubilarana 10. Mijoljska potkova u Gornjem Predrijevu


  Poljoprivreda           vj           03.10.2019.         273 pogleda
Jubilarana 10. Mijoljska potkova u Gornjem Predrijevu

U organizaciji Konjičke udruge „Mijoljska potkova“ iz Gornjeg Predrijeva, malog sela uz rijeku Dravu u nedjelju 29. rujna 2019. održane su 10. Konjičke utrke. Ovaj izvanredan organizacijski podvig plod je zajedništva i upornosti nekolicine mještana na čelu s Antunom Puškarićem, predsjednikom i Tihomirom Horvatinom, tajnikom udruge.

Prekrasnu jesenski dan sv. Mihaela više od 1000 posjetitelja provelo je na “pedrevačkom“ hipodromu Majda uživajući u programu i gastro-delicijima koje je ponudio organizator. Farmer Jozo Njari iz Sopja poklonio je june od 500 kg kojeg su ispekli senkovački majstori Pintarići, Pepi i sin Bartol, a Vinko Blašković je zgotovio ukusan čobanac. U podjeli hrane uključilo se i 6-ro učenika (konobara i kuhara) IOŠ-a iz Slatine koje je doveo ravnatelj Mladen Graovac.

Kao i svake godine ova manifestacija počinje kirvajskom sv. Misom koju je ove godine predvodio novodošli sopjanski župnik Oliver Kranjčić u prostoru zvonika u središtu sela. Konjari i konjarke, uglavnom iz središnje Slavonije, te Podravine o svom trošku dovode svoje konje i zaprege želeći potvrditi i pokazati svoje zajedništvo i ljubav prema konjima.

Župan VPŽ Igor Andrović otvorio je ove jubilarne 10- te konjičke utrke. U veoma zahtjevnoj galopskoj utrci sudjelovalo je 16 natjecatelja, u kategoriji western jahanja 9 natjecatelja. Sudac je bio iskusni Josip Mikić, a cijelu paradu svojim ugodnim glasom, vješto je vodila radijska spikerica Mihaela Feldi. Medalje i pehare za osvojena prva 3 mjesta u svakoj kategoriji i pehare za najljepšu zapregu podijelio je Berislav Androš, načelnik općine Sopje.

Jozo Šantak, angažirani društveni radnik više od 40 godina, predsjednik udruge sportske rekreacije „Podravac“ iz Sopja organizator je natjecanja starih seoskih sportova (skakanje u vreći, bacanje potkove, trke sa šinama i dr.) za nazočnu djecu. Uz raspjevane Bajine muzikaše iz Virovitice svatko je našao svoj dio zabave i zadovoljstva.

Kako je kirvajski red „pedrevački“ domaćini pozivaju i ugošćuju goste i u svojim domovima. Kao i uvijek posebno je veselo i posjećeno bilo kod Pište Hegediša, koji se doselio u G. Predrijevo prije nekoliko godina.

Kad se radišna srca slože, sve se može, sve se može. I puno više nego što učine mnogobrojnija i novčano bogatija sela, zajednice i organizacije našeg slatinskog zavičaja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije PoljoprivredaOve mrežne stranice koriste kolačiće kako bismo vam pružili bolje korisničko iskustvo. Za više informacija o korištenju kolačića na ovim stranicama, kliknite ovdje. Nastavkom pregleda web stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda kliknite na: