Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Sponzorirano

Josipović na prvom sučeljavanju: »Tragovi korupcije vode prema Vladi«

  Danica Juričić Spasović           22.11.2009.         1477 pogleda
Josipović na prvom sučeljavanju: »Tragovi korupcije vode prema Vladi«

Sudjelujući u prvoj emisiji sučeljavanja predsjedničkih kandidata na HTV-u, Ivo Josipović predstavio je osnovne elemente svog izbornog programa zalažući se za hitno uvođenje europskih standarda u politici, gospodarstvu i kulturi ljudskih prava.

"Hrvatsku vidim kao pravednu zemlju bez nepravednih zakona poput onog o golf-terenima ili zakona o kriznom porezu. Vidim je kao zemlju jednakih šansi za sve, a ponajprije za mlade. Njima treba omogućiti besplatno školovanje do doktorata. Vidim je i kao zemlju socijalne pravde, što znači da pošten rad mora biti pošteno plaćen i da penzioneri ne smiju kopati po kantama za smeće. No sve se to može postići jedino ako se iskorijeni zlo korupcije. To mora biti osnovna zadaća predsjednika Republike. Korupcija je hobotnica koja svojim krakovima obuhvaća same vrhove vlasti. Nema ni jedne korupcijske afere čiji tragovi ne vode prema Vladi. Borba protiv korupcije je zbog svega toga temeljno pitanje naše budućnosti" - rekao je Josipović.

Tijekom sučeljavanja bilo je riječi i o kriminalnoj privatizaciji iz devedesetih. "Posve je nedopustivo da je netko tko je gospodarske kapacitete tih godina dobio na poklon - uništio, radnike bacio na cestu i pritom se još enormno obogatio. Mladim je ljudima time poslana i posve kriva moralna poruka da se kriminal isplati. Zbog toga nakaradno načelo ‘tko je jamio - jamio' treba promijeniti u načelo ‘ili plati - ili vrati' - rekao je SDP-ov kandidat, dodajući da treba gajiti kult rada i poštenja.

Odgovarajući na pitanje kako ocjenjuje arbitražni sporazum sa Slovenijom, Josipović je rekao da je priključenje Europskoj uniji hrvatski prioritet, i to zbog političkih i gospodarskih razloga. "Ipak, glasovao sam u Saboru protiv toga sporazuma ne zato što sam protiv Europe, nego zato što nas je Vlada svojom lošom politikom i lošom diplomacijom stavila pred lažnu dilemu - ili Europa ili teritorij. Danas je Sabor ratifikacijom sporazuma stavio hipoteku na dio državnog teritorija" - zaključio je Josipović.

U emisiji se govorilo i o obrazovanju u Hrvatskoj za koje je predsjednički kandidat SDP-a ustvrdio kako nije dovoljno kvalitetno. "Neki mi je dan jedan student jednog našeg veleučilišta rekao kako njih na tom veleučilištu ne uče ničemu, nego im samo naplate školarinu i izdaju diplome te me pitao hoće li ipak upisati nešto drugo. Rekao sam mu da ako ga zanima samo diploma, bolju školu neće naći, ali ako ga zanima znanje, onda svakako treba upisati neki drugi fakultet. U pravednoj se zemlji diplome ne kupuju i ne dobivaju, nego zaslužuju!"

U završnim riječima založio se za oštru bitku za pravednu državu i za stvaranje mogućnosti za mlade ljude jer ga kao budućeg predsjednika vode nada i optimizam

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Sponzorirano