Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Dossier: Đakić

Josipović: Đakić je politikant koji prešućuje da je gradnju spomenika u Srbu financirala Vlada

  Milorad Bibić/Slobodna Dalmacija           05.08.2010.         5183 pogleda
Josipović: Đakić je politikant koji prešućuje da je gradnju spomenika u Srbu financirala Vlada

Nedavno su na Vas, zbog dolaska u Srb i govora na proslavi, pogotovo zbog izjave "Ustaše i četnici su služili zajedničkom gazdi, a partizani su nosili slobodu i demokraciju", udarili šef Hvidre Josip Đakić i pročetnički nastrojene osobe u Srbiji?!

- To što pročetnički krugovi govore u Srbiji samo je dokaz da sam u pravu kad sam kazao kako su u Drugom svjetskom ratu četnici i ustaše bili zajedno na pogrešnoj strani. Na to se ne obazirem. Ali, što se tiče izjave gospodina Đakića, vrlo je zanimljivo njegovo politikantstvo. On se na mene obrušio jer sam otišao u Srb, a zanemaruje i ne spominje činjenicu da je izgradnju tamošnjeg spomenika financirala Vlada, na čelu s Jadrankom Kosor, a da je pokrovitelj proslave bio Hrvatski sabor, na čelu s Lukom Bebićem. Da nas je sve podjednako kritizirao, rekao bih mu da se ne slažem s njim, ali da je principijelan. Ovakvo selektivno Đakićevo kritiziranje mogu ocijeniti samo politikantstvom. Nikako drugačije...

Mislite li da je Đakić sam krenuo u napade na Vas ili iza toga stoji netko drugi?

- Uopće ne razmišljam o tome. Hrvatska je država koja u Ustavu ima zapisan antifašizam i ja ću taj antifašizam promovirati u svakoj prilici.

Vrhovni ste zapovjednik HV-a, pa je zanimljivo čuti Vaše mišljenje o tome da, "zbog krize i recesije, MORH ukida vojnicima doručak i večeru"!?

 - Moram priznati da ne znam za to, ali znam da je dužnost ministra obrane Branka Vukelića da upozori ako stanje u HV-u nije onakvo kakvo bi trebalo biti. Znam da je u vojsci "napregnut proračun", da se vodi računa o svakoj kuni. S jedne strane, to je normalno u ovakvoj situaciji, jer vojska mora dijeliti sudbinu svoga naroda, ali s druge strane, svi koji smo u politici moramo učiniti sve da potencijal, sposobnost HV-a za obranu suvereniteta RH ne padne ispod minimuma koji je potreban da bi vojska bila jamac očuvanja slobode i neovisnosti.

Ne krijete da premijerki i Vladi dajete potporu...

- Ja podržavam Vladine reforme, uostalom, to su učinili gotovo svi vodeći ekonomisti. Ali, želim da se zaista provede gospodarska reforma, kritiziram kad se provodi presporo, posebno kada mjere koje se provode ne nose mjeru socijalne pravednosti. Vlada treba više pripaziti da građani prepoznaju njezine reformske poteze kao socijalno pravedne, što znači da teret krize više snose oni koji više imaju. Bit će velikoga otpora reformi ako ne bude jasno socijalno profilirana.

Cijeli intervju u Slobodnoj Dalmaciji

Komentari

Za korisnike Facebooka



Za korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
15.8.2010. 16:37
Luka Bebić: Ponosan sam što sam bio član Partije!

VEĆINA biografija naših političara POČINJE tek 1990. ili 1991., a AKO i navode detaljnije svoj profesionalni i akademski put, redom izostavljaju članstvo u Partiji
- Nikada nisam tajio da sam bio u Partiji. Niti to želim. To je moj život - istaknuo je Luka Bebić u velikom biografskom intervjuu za Jutarnji prije dvije godine. Predsjednik Sabora Luka Bebić jedan je od rijetkih članova HDZ-a koji ne kriju članstvo u nekadašnjem Savezu komunista Hrvatske. Bebić je u tom intervjuu objasnio da je ušao u SK na fakultetu, sredinom pedesetih.

“Predložili su me kolege sa studija. Bilo je sasvim očekivano da uđem u Partiju, s obzirom na to da sam bio sin poginulog borca. To nas je i opredjeljivalo. A bila nam je i čast”, rekao je.

Od dvadeset članova Predsjedništva HDZ-a, četvrtina ih je bila u nekadašnjoj Partiji: Bebić, Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Darko Milinović, Branko Vukelić i Marina Matulović-Dropulić. Glas Koncila ovih dana optužio je vladajuću stranku da njome nakon odlaska Sanadera upravljaju komunisti.

zar ljudi bez svoje prošlosti - imaju budućnost?
ivan2
6.8.2010. 16:00
Vlada financira sve od čega nema koristi , stranke , udruge ,javne skupove , neefikasnu i ogromensku držannu upravu , nefikasno vodno gospodarstvo , željeznice , brodogradilišta , tisuće općina , županija , mjesnih odbora i to ne funkcionira dvadesetak godina. Jednim potezom vlade otišle su tvrtke u stečaj koje su proizvodilo pod krinkom privatizacije i takav broj nezaposlenih nikako ne pada i nitko ništa ne poduzima , Nemože se neznanje financirati i dokle tako?
anakonda
6.8.2010. 13:52
#Pravi odgovor je trebao glasiti da je ukidanje doručka i večere vojnicima sramotno i da se štednja treba početi na valovima s kojih se za bagatelu šopa banda lopovske na Markovom trgu."

a što u tom slučaju radi dorh, mup, pravosuđe....?
zar tom izjavom nebi jospiović ponizio državu kojoj je predsjednik???????
anakonda
6.8.2010. 13:49
a gdje je đapić pojeo najvuše janjetine????? U gostima kod pupovca, uzelca, đukića......
pljuska
6.8.2010. 13:44
Odgovor Ive Josipovića na pitanje o ukidanja doručka i večere dokazuje da hrvatski je predsjednik pripadnik političkog etablišmenta koji je sam sebi svrha.

Pravi odgovor je trebao glasiti da je ukidanje doručka i večere vojnicima sramotno i da se štednja treba početi na valovima s kojih se za bagatelu šopa banda lopovske na Markovom trgu.

Siguran sam da bi Josipovićaviše uzbudilo i zabrinulo da se ljetovanje Pahora, Tadića i njihove obitelji naplati po stvarnoj cijeni koštanja, a na ne teret hrvatskih građanki i građana.
karlo01
6.8.2010. 13:40

Sve u svemu Hrvatski Kazahstan
mišo111
6.8.2010. 13:36
Jadna je politika u kojoj "intelektualac" Jopina tipa može polemizirati sa akademskim građanima, ali na našu veliku žalost najjadnija je županija u kojoj Jopa može vladati u stilu gubernatora.
No dobili smo što smo tražili, u svemu smo na zadnjem mjestu , najsiromašniji, najmanje plaće, najizoliraniji prometno, najveća stopa nezaposlenosti, naj kontroliraniji mediji itd
limun
6.8.2010. 8:32
Sukob na intelektualnoj razini!


Još iz kategorije Dossier: Đakić