Banner
Izložba posvećena Milku Kelemenu u Etnografskom muzeju
DHMZ: Pretežno oblačno s kišom, lokalno obilnom
Plenković o zelenim putovnicama: Mislim da bi sve moglo biti gotovo do ljeta
U utorak i srijedu zatvoren željeznički prijelaz u Ulici Svetog Jurja u Podgorju
Milanović: Zlata Đurđević je moja kandidatkinja za Vrhovni sud
UIO: Žene u Hrvatskoj još uvijek ostaju bez posla zbog trudnoće
Jutarnji list: Beroš zarađuje kao vještak, ali ne stigne na sud

  Gospodarstvo

Još tri mjeseca do otvorenja Panonskog drvnog centra kompetencija

  vpž           07.06.2016.         2408 pogleda
Još tri mjeseca do otvorenja Panonskog drvnog centra kompetencija

Pri kraju su radovi na Panonskom drvnom centru kompetencija, zdanju koje je već danas, tri mjeseca prije službenog otvorenja. Panonskog drvnog centra kompetencija u Virovitici, koji će u budućnosti, pružati usluge malim i srednjim poduzetnicima iz drvno prerađivačkog sektora u Hrvatskoj i regiji, u svim fazama razvoja finalnih proizvoda od drva, proizvoda s većom dodanom vrijednošću, s naglaskom na inovacije.

Centar je većim dijelom već opremljen modernim strojevima, a u PDCK-u su posebno ponosni na najmoderniji CNC stroj, kakvog nema nigdje u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe. Radi se o 5-osnom CNC obradnom centru. CNC obradni centar pušten je probni rad u Panonskom drvnom centru kompetencija, a od svih mogućnosti bitno je za izdvojiti da se radi o 5–osnom agregatu za glodanje, za izradu savršenih krivulja i vrhunsku mirnoću obrade koji kreativnost pretvara u vrhunske proizvode. Obradni centar ima mogućnosti glodanja, bušenja s iznimno kratkim obradnim taktovima i mogućnošću izbora velikog broja varijanti obrade, rezanja, mogućnost optimiranja alata integrirano u programski paket, a time samostalno omogućava izračun optimalnih procesa radnih ciklusa. Bitne odlike su automatizacija , velika fleksibilnost, preciznost i sigurnost u radu, pomoću visokokvalitetnih komponenti. Obradni centar navedenih karakteristika prvi je takav stroj instaliran u RH u Panonskom drvnom centru kompetencija te i za samog proizvođača predstavlja veliki tehnološki uspjeh i mogućnost koje sam nudi. Dobavljač je tvrtka Schachermayer d.o.o., Zagreb, a sam proizvođač stroja je tvrtka HOLZ-HER GmbH, renomirana njemačka tvrtka koja se bavi proizvodnjom strojeva za drvnu industriju.

Osim same podrške poduzetnicima u izradi uzoraka i nultih serija, Centar će omogućiti i dodatne edukacije i osposobljavanja za rad na pojedinim strojevima i tehnologijama u vrhunski opremljenoj inovacijskoj tvornici prema najvišim standardima.

Osim toga, očekuje se i skorašnji dolazak 3D skenera, po čemu će Panonski drvni centar kompetencija biti poseban u Hrvatskoj i središnjoj Europi.

Podsjetimo, Centar se gradi u sklopu EU projekta vrijednog 45 milijuna kuna, od čega 99 posto sredstava daje Europska unija, a 1 posto Virovitičko-podravska županija. Projekt Panonski drvni centar kompetencija je prvi i najveći projekt u Republici Hrvatskoj realiziran iz Strukturnih fondova EU u okviru Poziva za dostavu projektnih prijava “Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu” iz Operativnog programa Regionalna konkurentnost 2007.-2013.

Panonski drvni centar kompetencija zamišljen je kao poveznica znanstvenika, lokalne zajednice i industrije u svrhu razvoja inovativnih proizvoda od drva te pružanja usluga poduzetnicima iz drvno-prerađivačkog sektora pa su od samog početka i razvoja ideje u njenoj razradi uz Virovitičko-podravsku županiju kao inicijatora i začetnika ideje bili uključeni partneri VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković, a u konzultacijama su sudjelovali i drvo-prerađivači s područja naše županije.

Nositelj projekta kroz koji je realiziran Panonski drvni centar kompetencija je Virovitičko-podravska županija, a partneri projekta su VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, zagrebački Šumarski fakultet i Institut Ruđer Bošković. I nakon provedbe projekta navedeni dionici ostaju u partnerskom odnosu.

Panonski drvni centar kompetencija usko će surađivati s poduzetnicima iz drvo-prerađivačkog sektora s područja Virovitičko-podravske županije, ali i cijele Hrvatske, ovog dijela Europe, te drvnim klasterom Viridis. Centar će biti otvoren za partnerstvo sa svim zainteresiranim dionicima iz sektora šumarstva, tehnologije, poduzetništva, a sve u svrhu unaprjeđenja poslovanja i postizanja što boljih rezultata te unaprjeđenja gospodarske situacije Virovitičko-podravske županije, cijele Hrvatske, ali i šire regije.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije GospodarstvoVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.