Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Gradski muzej

Još samo do Uskrsa u Gradskom muzeju možete vidjeti izložbu Voli me/ne voli me

  Goran Gazdek           26.03.2024.         829 pogleda
Još samo do Uskrsa u Gradskom muzeju možete vidjeti izložbu Voli me/ne voli me

Još samo do 31. ožujka u velikoj izložbenoj dvorani Gradskog muzeja Virovitica publika može pogledati grupnu međunarodna izložbu ilustracija Voli me / Ne voli me, otvorenu na Valentinovo. Ako još niste, bila bi šteta propustiti priliku vidjeti je jer je izloženo je 87 sjajanih ilustracija 85 umjetnika iz Bosne i Hercegovine, Turske, Njemačke, Austrije, Cipra, Sjeverne Makedonije, Danske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Slovenije, Srbije i Nizozemske. U organizaciji neprofitne udruge pisaca i ilustratora "Kreativna mreža" izložba je nakon Zagreba, Sarajeva, Istanbula, Beča, Skopja, Kopenhagena, Maribora, Pafosa, Dubaia, Beograda i Amsterdama stigla do Virovitice, a odavde će dalje po hrvatskim gradovima i do Španjolske – u grad Villoldo.

Ravnateljica Gradskog muzeja Mihaela Kulej napomenula je da je izložba odabrana putem javnog natječaja jer se istaknula kao kvalitetan projekt značajnog međunarodnog karaktera. „Ljubav možemo shvatiti kao subjektivnu okolnost i emociju koju svatko interpretira na svoj način što izložbu čini posebno zanimljivom“, naglasila je Mihaela.

Kustosica Sonja Švec Španjol predstavila je izložbu kazavši kako živimo u užurbanom suvremenom svijetu preopterećeni privatnim i poslovnim obavezama te bombardirani informacijama sa svih strana, „Izložba nas vraća na osnovne postavke – na pojam ljubavi“, rekla je Sonja.

Inicijatorica i autorica projekta Ana Đokić objasnila je kako su ilustratori bili pozvani da slobodno interpretiraju temu “voli me” i “ne voli me” u mediju ilustracije, inspirirani dječjom igrom s laticama. „Književnica sam, pišem o ljubavi. U jednom sam se trenu zapitala kako ju izraziti, a da to ne bude riječima“, objasnila je Ana.

Kako poznaje puno likovnih umjetnika u Hrvatskoj još je 2012. pozvala njih 14 i zamolila da volonterski naprave ilustraciju igrom „voli me/ne voli me“. S lijeve strane što za njih ljubav jest, a s desne što ljubav nije. Svi su se odazvali. Radovi su prvi put izloženi u Zagrebu nakon čega je ideja spontano zaživjela i nastavila putovati svijetom obišavši 11 zemalja. „Na svakoj postaji, opus je obogaćen ilustracijama lokalnih autora, a danas, projekt predstavlja otvoreni work in progress s preko stotinu interpretacija univerzalne teme ljubavi“, naglasila je Sonja Švec Španjol zahvalivši se osoblju virovitičkog muzeja, kao prve postaje na proputovanju ove izložbe u Hrvatskoj.
"Ovdje smo uvijek dobrodošli i često ističemo gostopristvo Virovitice, ali i izuzetan profesionalni rad djelatnika muzeja", zaključila je kustosica.

Te večeri publika je uz pomoć domaćina i gostiju kuhala ljubavni gulaš. Na jednom papiriću trebali smo napisati nekome ljubavnu poruku i ubacite je lonac ukrašem srcima. Na odlasku bi iz lonca izvukli papirić i poruku sačuvali za uspomenu na otvaranje izložbe. Kuriozitet ovog kuhanja: poruku koju je napisao gradonačelnik Ivica Kirin izvukla je njegova supruga Sanja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Gradski muzej