Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Novinarstvo i mediji

Još jedan otkaz na Radio Orahovici: Novinar Vladimir Grabovac izvanredno otpušten bez prava na otpremninu i otkazni rok

  Graran Gazdek           23.03.2023.         10794 pogleda
Još jedan otkaz na Radio Orahovici: Novinar Vladimir Grabovac izvanredno otpušten bez prava na otpremninu i otkazni rok

Novinar Radio Orahovice Vladimir Grabovac koji još obavlja poslove tehničara i spikera dobio je izvanredni otkaz bez prava na otpremninu i otkazni rok zbog „osobito teške povrede obaveza iz radnog odnosa“. Odluka bez žiga i potpisa uručena mu je 10. ožujka između 13 i 14 sati. Četiri dana kasnije potpisan i ovjeren dokument stigao je poštom, a informaciju o odjavi s mirovinskog 16. ožujka, čime je nakon više od 16 godina radnog staža na radiju i službeno prestao biti djelatnikom tog poduzeća.

„U obrazloženju su navedene gnjusne laži koje ću opovrgnuti na sudu i dokazati da nisam učinio ništa protuzakonito osim što sam se usudio pitati odgovorne osobe kako da živimo od plaće koja je manja od minimalne“, izjavio nam je otpušteni novinar.

Za komentar smo zamolili direktora Radio Orahovice Predraga Rudića, ali ništa nije želio govoriti.

„Nemam ništa s tim“, rako nam je kratko i pokušao nas se riješiti.

„Kako nemate, vi ste direktor. Potpisali ste odluku. Želimo provjeriti i čuti što se dogodilo ...“, uporni smo.

„Dok traje pravni proces ne smijem ništa govoriti“, uporan je i on.

Šteta što direktor jednog medija ne želi i ne zna razgovarati nemušto se pravdajući da se nešto ne smije čime će javnost biti uskraćena za cjelovitu informaciju. Na pozive nije odgovarao ni predsjednik Skupštine radija i gradonačelnik Orahovce Saša Rister pa objavljujemo samo jednu stranu, ono što nam je ispričao kolega Vladimir.

„Nakon što je račun Radio Orahovice blokira zbog pravomoćne sudske presude u korist nekadašnjeg radnika Tonina Rađenovića koji je 2015. godine nezakonito otpušten, održana je Skupština radija s koje nas je direktor Predrag Rudić upoznao o financijskim "rezovima" na uštrb radnika. Konkretno, iznio zaključak Skupštine o ukidanju neoporezivih dodataka na plaću, oko 110 eura mjesečno, te najavio smanjenje radnog vremena na 6 ili manje sati, što bi u konačnici rezultiralo dodatnim smanjenjem plaće“, uvodi nas Grabovac u slučaj.

Ponukani činjenicom da je egzistencija radnika ugrožena, radnici su zatražili hitan sastanak s predsjednikom Skupštine, gradonačelnikom Risterom) i direktorom Rudićem.

„Sastanak je održan 8. ožujka u prostorijama Radija u večernjim satima, a na njemu su, osim Ristera i Rudića, nazočni bili i djelatnici Toni Patkoš i Vladimir Grabovac. Direktor je uvodno govorio o financijskim poteškoćama i razlozima smanjenja plaća i radnog vremena, a potom je Rister ustvrdio da je situacija teška, ne samo na Radiju već i u svim gradskim poduzećima, te da smo svi u istim problemima. Na to sam ga pitao zašto onda svi zajedno ne podnosimo jednako teret te krize, već se to uvijek prelama preko leđa djelatnika Radio Orahovice koji su u periodu od 2012. do 2017. godine već bili na minimalnoj plaći. Pitao sam ga hoće li i djelatnici Gradske uprave i ostalih gradskih poduzeća biti obuhvaćeni mjerama štednje, na što je odgovorio da neće. Pitao sam ga i hoće li biti sankcionirane odgovorne osobe koje su, dokazano nezakonitim otkazima, prouzročile veliku materijalnu štetu i dovele do situacije u kojoj se Radio danas nalazi, na što je odgovorio da je to bilo davno i da ga to ne zanima. Tijekom mog iznošenja podataka, Rister se neprestano podsmjehivao, prekidao me i upadao u riječ. Nakon što sam ga više puta zamolio da mi ne upada u riječ i ne prekida, jer sam i ja njega saslušao do kraja, uvrijeđeni je rekao: 'Ne želim razgovarati na ovakav način, ovaj sastanak je završen' i uvrijeđeno napustio prostoriju“, prepričava naš sugovornik.

Slijedeći dan u jutarnjim satima, prvo je direktor Rudić, a malo kasnije i Patkoš, telefonski pozvani na obavijesne razgovore u Policijsku postaju Orahovica.

„Direktor Rudić me izvijestio da je Rister protiv mene podnio kaznenu prijavu DORH-u. Što u toj prijavi stoji, odnosno što mi se stavlja na teret ne znam, jer me do današnjeg dana nitko nije kontaktirao i tražio iskaz. Svoje radne obaveze uredno sam izvršavao i u četvrtak i petak, 9. i 10. ožujka, kada me je između 13 i 14 sati dir. Rudić izvijestio o izvanrednom otkazu“, ističe otpušteni novinar.

U manje od dvije godine Grabovac je druga osoba koja je na ovaj način morala napustiti lokalni radio što dovoljno govori kako se lokalna vlast u Orahovici odnosi prema slobodi javne riječi, novinarima i lokalnim medijima.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji