Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Virovitica

Jedno razmišljanje o 'Omladincu'

  Neven Petrović           01.12.2015.         1891 pogleda
Jedno razmišljanje o 'Omladincu'

Osnovna ideja je stvoriti filmski centar u Gradu, kao dio kulturne ponude koju ocrtavaju Gradsko kazalište, Gradski muzej, Rodoljub, Gradska knjižnica i čitaonica, Nezavisna kontra scena mladih....
Povijesno, Grad ima tradiciju kina; dugo vremena postojale su dvije neovisne kino dvorane sa stalnim, svakodnevnim, projekcijama. Posjećenost kina na otvorenom, u Parku, takođe pokazuje zaintertesiranost i pozitivan odnos prema kino filmu.
Tehnološki napredak i opće promijene u društvu, kod nas i globalno, promijenile su kino. Digitalizacija stvara tehnički sve kvalitetnije filmove, koji zahtjevaju i odgovarajuću, složenu i skupu, opremu; takva oprema istovremeno pruža i vrhunski doživljaj gledanja filma. Dodatni aspekt digitalizacije je i puno veća produkcija filmova. Društveno okruženje obilježeno je internetom, odnosno velikom i gotovo trenutnom dostupnošću svih filmova.
Doživljaj kino predstave iz preddigitalnog vremena, kada smo išli 'gledati film' zamijenio je odlazak u multipleks, kino centar s većim brojem dvorana i puno filmova. Multipleksi posluju na profitnoj osnovi i time nužno prikazuju komercijane filmove, većinom holivudske hitove. Svi ostali filmovi, evropski, dokumentarni, animirani, art, filmovi malih kinematografija jednostavno nisu dostupni ni vidljivi. Ukratko, hiperprodukcija tehnički savršenih filmova, uglavnom plitkih i praznih, koji domminiraju, te veliki broj kvalitetnih filmova koji se jako rijetko ili nikako mogu negdje gledati.
.......
Budući Filmski centar u Gradu ne može konkurirati multipleksima, niti bi trebao. Njegov cilj bi trebao biti prikazivanje kvalitetnih filmova; stvaranje prostora gdje se mogu i druge stvari, vezane uz film, realizirati; osmišljavanje projekata koje u sebi uključuju film, kreativnost i mlade; projekata koji istražuju, propituju, povezuju, i zajednicu i ljude.
........
Tehnički dio obuhvaća pitanje prostora i pitanje odgovarajuće opreme za prikazivanje.
Za prostor je izvrsna dvorana 'Omladinca', trenutno neiskorištenu i zapostavljenu. Dvorana je dovoljno velika za projekcije, nalazi se na dobroj lokaciji i definitivno ima 'ono nešto', posebna za starije generacije.
Opremu za prikazivanje bi, barem na početku, najjednostavnije bilo unajmiti
......
Financiranje projekta ostvarilo bi se kao i drugi kulturni projekti, donacijama i sponzorstvima. Grad i Županija mogu u ovakvim projektima prepoznati svoj interes, kako u promicanju kvalitetnih lokalnih kulturnih događaja ( koji su u interesu građana), tako i u povezivanju, prvenstveno kulturnom, pa onda i gospodarskom, sa zemljom koju predstavljamo. Potporu je potrebno tražiti i na državnoj razini, u Ministarstvu kulture, zato što projekt promiče filmsku kulturu. Iz EU takođe treba tražiti odgovarajuću potporu; ovakvi projekti povezuju ljude različitih kultura i pridonose koheziji unutar zajednice.
Gospodarstvo bi takođe trebalo naći svoj interes u podržavanju kulturnih događanja, kao dio svoje promocije kroz kvalitetan, kreativsn i moderan odnos prema zajednici.
(neven, radna verzija, srpanj 2014.)

Izvor Zavičajno društvo Virovitičana u Zagrebu

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Virovitica