Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekologija

Jedini hrvatski geopark pod lupom europskog izaslanstva

  D. Šantoši/Večernji list/Foto:M. Šantoši/Pixsell           28.06.2011.         2672 pogleda
Jedini hrvatski geopark pod lupom europskog izaslanstva

 

Ugledni stručnjaci Ilias Vailakos (Grčka) i Stephane Legal (Francuska), članovi izaslanstva Mreže  Europskih geoparkova, koja okuplja 43 geoparka, danas i sutra borave u Geoparku Papuk, u istoimenom Parku prirode Papuk, koji je od 2007. godine jedini hrvatski ravnopravni član ove ugledne svjetske asocijacije geoparkova.

- Biti u jednoj takvoj obitelji je ponos, prestiž, ali i obveza, jer smo jedini Geopark izvan granica Europske unije.  Reizbor članstva u asocijaciji Europskih geoparkova održava se svake četiri godine, pa će i tijekom ovog monitoringa članovi izaslanstva ocijeniti koliko smo napredovali i u kolikoj mjeri provodimo vrlo stroge i zahtjevne kriterije. U ovom drugom mandatu otvaraju nam se velike mogućnosti za korištenje europskih fondova koji financiraju ovakve geološke projekte, kaže dr. sc. Ivica Samarđić, ravnatelj Parka prirode Papuk. 

Ugledni gosti su danas u pratnji predstavnika: Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu prirode, Državnog zavoda za  zaštitu prirode, Geološkog fakulteta, Geološkog instituta, Hrvatskog geološkog društva i predstavnika lokalne samouprave i Parka prirode Papuk posjetili: Veliku, Jankovac, budući Geoinfo centar u Voćinu, Geološki spomenik prirode Rupnicu na Papuku, te Trešnjevicu, Vrhovce i Eko imanje Mavrović. Sutra će posjetiti Orahovicu, Petrov vrh, Kutjevačku rijeku transect, te vinske ceste na požeškom području. U Javnoj ustanovi Park prirode Papuk, u okviru kojega djeluje jedini hrvatski Geopark Papuk, očekuju da će u rujnu ove godine dobiti 'zeleno' svjetlo za opstanak u mreži Europskih geoparkova jer su u proteklom vremenu ostvarili iznimne rezultate u otkrivanju i očuvanju geoloških vrijednosti na ovim prostorima.

 

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija