Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Promet

Jedan autobus dnevno za Osijek, za Brod, Orahovicu i Našice - nijedan

  Slobodan Kadić/Glas Slavonije           04.04.2012.         5284 pogleda
Jedan autobus dnevno za Osijek, za Brod, Orahovicu i Našice - nijedan

Sve je više putnika koji izražavaju nezadovoljstvo zbog prometne izoliranosti Virovitice kada je riječ o autobusnim vezama prema Osijeku, Donjem Miholjcu, Orahovici, Našicama, Požegi... Virovitica je sada i studentski grad i sve je više studenata iz cijele Slavonije koji ovdje žive i uče.
- Studiram u Osijeku i kući uglavnom putujem vlakom,nije mi jasno zašto se ne uvede više autobusnih linija s prihvatljivim cijenama za studente (kako je to uveo Panturist) i prema Virovitici. Ovako nam je jedina alternativa vlak, iako bi se autobusom brže stiglo - kaže Virovitičanin Marko, koji u Osijeku studira na Ekonomskom fakultetu.
Jedan jedini autobus vozi sve dane osim nedjelje, upitno je hoće li voziti za Uskrs, a iz Virovitice za slavonsku metropolu kreće u 8.05 sati. Riječ je o Čazmatransovom autobusu, cijena karte je 97 kuna u jednom smjeru ili 144,10 kuna za povratnu kartu i putuje preko Donjeg Miholjca. Doduše, postoji još jedan autobus za Donji Miholjac u 14.35 pa onda lokalnim linijama prema Osijeku ili Vukovaru, a autobusne veze prema Orahovici i Našicama ne postoje. Kada je riječ o polascima prema Zagrebu, tu je raspored nešto bolji. Ima čak osam linija dnevno uz povratnu kartu od približno 150 kuna. Ako, pak, studenti studiraju u Slavonskom Brodu, doći do tamo prava je ekspedicija za pustolovne duhove.
- Putujem svakako, vlakom do Našica, pa me onda prijatelji povezu automobilom do Slavonskog Broda. Inače bih trebao autobusom do Osijeka ili vlakom pa onda za Slavonski Brod. Linije su katastrofalne i ne mogu vjerovati da smo u 21. stoljeću toliko nepovezani. Zašto npr. ne postoji autobus do Našica ili direktan do Broda koji bi usput kupio putnike iz svih ovih mjesta gdje autobusi uopće ne voze, a postoje autobusna stajališta. Žalosno je da i do Orahovice, kao mjesta u našoj županiji, nema autobusa. Nije ni čudo što više gravitiraju našičkom području - ističe Virovitičanin Deni Špiranec, koji studira na Strojarskom fakultetu u Slavonskom Brodu.
Na autobusnom kolodvoru u Virovitici kažu da baš nema putnika prema Osijeku, ali interes raste. Poduzeće Čazmatrans-Nova d.o.o. iz Čazme u Virovitici ima licencirani najam jer je kolodvor u privatnom vlasništvu. Godine 2003. vodila se žestoka polemika virovitičkih političara s gradonačelnikom Kirinom oko toga da je kolodvor trebao postati gradsko vlasništvo nakon stečaja Čazmatransa.
- Stvar je jednostavna. Nema putnika. Rukovodili smo se ekonomskom logikom, ukinuli linije i uspjeli zadržati tu jednu Zagreb - Bjelovar - Virovitica - Donji Miholjac - Osijek - Vukovar - Ilok. Panturist je također ukinuo linije, ali nadam se da će se situacija uskoro promijeniti - kaže Berislav Saraja, komercijalni direktor Čazmatrans-Nove.

I učenici bi putovali autobusima

"Ako se pokaže interes i ako država preuzme financiranje srednjoškolaca, toplo se nadamo da će se od jeseni sve te ukinute linije opet pustiti u pogon. Tim bi autobusima putovali i učenici, a ne bi išli vlakom ili autostopirali jer se djeca snalaze svakako. Istina je, karte su skupe i razumijem roditelje, ali da se država postavi drukčije prema nama prijevoznicima (kao što se postavila prema željeznici), cijena bi možda bila i do 50 posto niža, bilo bi više linija i svi bi bili zadovoljni", zaključio je Saraja.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Promet