Banner
Reformist Čačić: Sramotno dovoditi u vezu zločinačku NDH s Domovinskim ratom
SABA: Raos izjednačio ustašku NDH s današnjom suverenom i demokratskom Hrvatskom
Oboljeli od rijetke bolesti srca i dalje čekaju dostupnost lijeka u Hrvatskoj
Plenković: Svi dijelimo vrijednosti jednakosti i poštivanja manjina
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Milošević: Raosova izjava o NDH je sramotna
Jutarnji list: Postroženi uvjeti za gotovinske kredite

  Kultura

Je li Tuđman krao orahe?

  Davor Špišić/Civilka           30.05.2013.         3488 pogleda
Je li Tuđman krao orahe?

U jednoj od genijalnih avantura grupe TNT (epizoda “Daj! Daj! Daj!”) družina se bacila na raskrinkavanje lažnih humanih motiva tajanstvene klinike “Uđeš slomljen, izađeš zdrav”. Elem, tajni agent Alan Ford na kauču se hrabro odupire zlom psihiću koji ga maltretira, tražeći da prizna grijehe prošlosti. Dobri švejkovski Alan, na svako pitanje torture stoički odgovara da je “krao orahe”, sve dok shrink ne podivlja i izgubi kontrolu.

Hrvatska (i ostale zemlje raspadajuće Jugoslavije) početkom devedesetih doživjele su grotesknu strip inverziju. Ulazio si zdrav, a izlazio slomljen. Doslovce. U orgijastičkom građanskom ratu vodeći zli momci preuzimaju ulogu Alana Forda a pokoren narod uporno im vjeruje da je njihov jedini krimen nestašna “krađa oraha”. Forma je i dalje zadržala stripovski karakter, ali posljedice su bile sve samo ne zabavne. Recimo, u autokratskom carstvu Franje Tuđmana (još od njegova performansa na Cvjetnicu 1990. uoči prvih višestranačkih izbora, kada si je, ni manje ni više, dodijelio ulogu Mesije) isključivo je vladala žanrovska mješavina stripa, operete i groteske. Feudalni grenadiri, Vrhovnik-Gromovnik u bijelim puranskim uniformama, gusle i ognjišta s ugrađenim žaruljama vječne vatre, mitologije hrvatskog Camelota, vojne parade s maketama nadnaravnih balističkih raketa interkontinentalnih dometa… sve to kao da je ispadalo iz Marvelovih strip-kvadrata. Ali malo je razloga bilo za razbibrigu. Razbijale su se glave, otvarali priručni logori, suzbijala građanska prava svim sredstvima.

Iza Tuđmanovog parahistorijskog lažiranog epa neuvijeno se krila megalomanska osvajačka želja, nikad skrivenih šovinističkih i rasističkih pobuda. Pod izmišljenim lentama banana-Generalita bilo je dovoljno mjesta za gomilu ubojica i pljačkaša s kojima je mogao zaigrati koncept Velike Hrvatske. Dok je britanskim diplomatima trtljao gomilu gluposti o nebeskom porijeklu Heruvata, Sarmata ili kako li se već ono zvaše Franjine legije iz bunila, na salvetama je crtao vrlo ozbiljne kartografije dijeljenja ratnog teritorijalnog plijena. Zapravo, dijeljenja jada. Svoga i drugih naroda. Jasno je ko dan: Tuđman i njegova banda nisu krali orahe nego su gadno okrvavili ruke (naredbodavno ili pukim izvršenjima) u udruženim monster-pohodima etničkog čišćenja. Najnovija haška presuda samo je posljednji u nizu dokaza za ono što je počelo kao strip a završilo kao krvava bajka.

Zato u banana-državi kipovi Franje Tuđmana u posljednje vrijeme niču kao atomske gljive poslije kiše. Ova zemlja naprosto obožava klanjati se teroru. Svaki novi kumir sve je groteskniji u odnosu na onog prethodnog. Najnoviji osječki nagrdio je vizure lijepog Trga Slobode. Nalikuje na deliričnu slitinu Iron Mana, Halloween bundeve i namćorastog palanačkog ćate. Kao da je netko bio na cracku dok ga je radio. O onima koji će ga svečano ustoličiti da i ne govorimo. Udruženi zločinački neukus.

Izvor: Blog Civilka Davora Špišića

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

Mikeš09
2.6.2013. 19:54
U ovome bolesnom pamfletu simptomatično je to da sveznajući spominje britanske diplomate kao vrle i poštene službenike koji su toliko puno pomagali Hrvatskoj držeći cijelo vrijeme stranu Srbima i Jugoslaviji za koju su bili sentimentalno ali i materijalno vezani zbog Krađorđevića i njihovih zlatnih poluga i druge ostavštine te kao dokaz dvadeset godina dokazivati da je postojala neka salveta koju nikad nitko nije vidio niti sačuvao...s tim ovaj pamflet neodoljivo podsjeća na sir Olivera i njegovim smicalicama i lažima...
I pučkoškolac zna da tu teoriju o Hrvatima nije rekao F. Tuđman nego je to univerzalna vjekovna srpska teorija o njihovom porijeklu...ali to ova ptica, kukavna i jadna, podmeće pod tuđa jaja...
Mikeš09
2.6.2013. 19:41
Nazivati prve višestranačke izbore u kojima je sudjelovalo nikad više građana i takvu volju nazivati performansom može samo zloban čovjek čiji um je manji od oraha...
Mikeš09
2.6.2013. 19:37
Čudi me kako je ovakav veleum preživio taj teror iz devedesetih...ili se je negdje skrivao...ili nije ni bio u Hrvatskoj...a ako je i bio izgleda da mu je taj ``prosvjetiteljski glas`` dvadesetak godina bio u hibernaciji...
I nakon prve presude Gotovini i Markaču ovce su blejele na sve strane ali poslije su se poklopile ušima...hoće li biti tako i s ovim autorom...
Osvrni se čovječe malo oko sebe i pogledaj u kojemu svijetu živimo...ako ti se spomenik ne sviđa prebaci se u kipare...
crni
31.5.2013. 17:49

Prema za sada dostupnim informacijama, noćas će kraj Zemlje proletjeti asteroid promjera 2,7 kilometara a o prolasku istog očitovali su se neki od naših političara.

Zoran Milanović je izjavio:
- Stara latinska izreka kaže "Astrodorium sumus est vala" odnosno u prijevodu, "Ne znam što pričam", no u slučaju udara istog, ne može nam biti gore nego što nam je sad, odnosno može nam biti samo bolje.

Slavko Linić je izjavio:
- Neka se usudi prići! Samo neka se usudi! Nakon što ga oporezujemo, ima od njega da ostanu svemirske čestice! Što vi mislite zašto kiša pada već 2 tjedna? Pa čulo Sunce da ću da ga oporezujem pa se sakrilo iz oblaka! Kud Slave prođe, trava ne raste! Nego, kad će ovo biti u novinama?

Karamarko je izjavio:
- Prema informacijama kojima ja raspolažem a došle su iz središnjice stranke, pri prolazu asteroida isti će iza sebe ostaviti trag tako da će biti ispisano "HDZ" što mene iznimno veseli i ovom prilikom se zahvaljujem rukovodstvu asteroida koje upravlja njima i ispušta takav trag. Ako baš mora pasti, nek padne na Milanovića.

Vesna Pusić je izjavila:
- Mi smo već u proceduri otvaranja hrvatskog veleposlanstva na asteroidu a uskoro očekujemo i prvu bilateralnu suradnju. HNS je stranka koja se ozbiljno ulovi svakog posla.

Ministar gospodarstva Vrdoljak:
- Ovo je još jedna prilika da hrvatski radnik nađe posao negdje vani, u ovom konkretnom slučaju eto u Svemiru gdje po mojim informacijama plaće i nisu tako male. Evo, ko želi otvoriti nešto privatno na asteroidu, neka se javi u ministarstvo, dajemo poticaje.
crni
31.5.2013. 14:37
Na bajer s njim!!!
UooH
31.5.2013. 9:27
Pa šta je tu čudno da i završi na Partizanskom dijelu groblja pa i bio je partizan , partizanima je tamo i mijesto.
Ljubo R. Weiss
31.5.2013. 8:57
Taj virovitički spomenik će prije završiti na Gradskom groblju,(možda baš na Partizanskom dijelu!??) nego Borac iz Gradskog parka!
kišni
31.5.2013. 7:06
svaka čast odličan tekst, ako netko misli da opet netko ruši hrvatsku upitajte se zašto tri persone i njihove obitelji iz Tuđmanove porodice žive u Beogradu i voze auto trke mislim da je neki bio i bankar (Kaptol banka), a da ne govorim o 200 obitelji u hrvatskoj koji su bogatiji od arapskih šeika, odakle im toliki novac ako je po mantri naših političara tolika kriza pa naši političari imaju bolje službene automobile i osiguranja nego Obama i Pentagon, danas sam baš zločest, čudite se koliko su godina dobili takozvane vođe iz herceg bosne, zašto vam ne objave kolike bogataške imperije imaju i odakle im, baš ste naivci.
Fabijan
30.5.2013. 22:43
Vidi kako su se uši načuljile. Mora da je Šekiju kip progovorio...Uhititi, transferirati. Ali je prije toga jednoj ZNAnoj špijunčini došapnuo... Locirati!


Još iz kategorije Kultura