Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Aktualnosti

Je, gospodo čelnici, i vi ćete ostarjeti

  G.B.           12.03.2015.         1411 pogleda
Je, gospodo čelnici, i vi ćete ostarjeti

Jeste li se ikada zapitali što ćete u stare dane? Još ste pokretni, donekle vas služi zdravlje, ali iz raznih razloga ostanete sami. Djeca okupirana vlastitim problemima, zaposlena, nemaju vremena za vas. Neki prijatelji se porazboljevali, neki umrli... Osjećate se nekako napušteno i osamljeno. Znam, nitko ne voli otići iz svoga doma ako nije nužno. Takvi smo. Otići u kakav starački dom i tamo čekati smrt. Koješta.

No, gledam TV emisiju u sklopu koje je prikazan neki dom za ljude treće dobi. Interijer predivno uređen, prostrano, čisto, prepuno svjetla. Aktivnosti je nebrojeno. Reporterka razgovara sa korisnicima. Bakica od 93 godine kaže da ni jedan dan ne propušta gimnastiku. Slijedeći kadar - sijede glave za računalima, fejsaju, surfaju. Nadalje, ima tu i muzičara koji svojom svirkom i pjesmom uveseljavaju ostale korisnike. Dva djeda imaju radionicu, izrađuju predmete od drveta, rezbare. Jedna gospođa kaže da je toliko zauzeta raznim aktivnostima i da ne stiže napraviti sve što bi željela.

E, to je već nešto. To nije dom za umiranje, ili kakav mali privatni dom za smještaj nepokretnih, bolesnih. Čini mi se da tu počinje novi život, drugačiji, primjeren dobi, ali opet je nekako vedar i sa smislom. 
Zašto ovo pišem? Pitam se zašto mi u županiji nemamo ovakav dom ili bar sličan? Potreba je sve više. Zašto ljudi treće dobi moraju ići u druge županije ako žele adekvatan smještaj i skrb? Zašto takvu ustanovu mogu imati Zagreb, Varaždin, Bjelovar..., a mi ne ?

Pri tome ne mislim na male domove, kojih u gradu i okolici ima. Ne želim nikoga obezvrijediti, korisnici su u toplom, dobiju hranu, medicinsku njegu. No glavna aktivnost je gledanje televizije. Premali su da bi mogli osigurati animatora, radnog terapeuta, fizioterapeuta ili pak liječnika.

Istina, svakih par godina krene priča o izgradnji, no kako krene, tako i stane. Prije nekoliko godina lokalni čelnici su se čak i slikali na polaganju kamena temeljca. Došli, slikali se, održali govor, najeli se i napili i već sljedeći dan pala priča u zaborav.

Je, gospodo čelnici, i vi ćete ostarjeti. Pokrenite se još dok je vremena.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Aktualnosti