Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zdravstvo

Javnozdravstvenom akcijom i ove je godine obilježen Svjetski dan zdravlja

        09.04.2015.         1103 pogleda
Javnozdravstvenom akcijom i ove je godine obilježen Svjetski dan zdravlja

Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije i ove je godine obilježio Svjetski dan zdravlja (koji se uvijek obilježava 7. travnja) javnozdravstvenom akcijom. Ove je godine akcija ustvari nastavak prošle godine započete uspješne kampanje u Virovitičko-podravskoj županiji pod motom „U zdravom tijelu zdrav duh – udahni život punim plućima“ koja je ove godine postala dijelom nacionalne akcije koja se pod nazivom „Dani preventive 2015.“ provodi od 7. travnja do 31. svibnja 2015. godine.

Podsjetimo, prošle je godine ispred glavnog ulaza u zgradu Zavoda za javno zdravstvo u Virovitici povodom Svjetskoga dana zdravlja svim građanima stavljen na javno raspolaganje jedan sobni bicikl.

Ove se godine središnja akcija provodila u Orahovici, i to u suradnji Zavoda za javno zdravstvo, Povjerenstva za suzbijanje bolesti ovisnosti Virovitičko-podravske županije i Medicinskog fakulteta iz Osijeka s kojega su studenti također sudjelovali u ovoj akciji.

U utorak, 7.travnja u Orahovici je bio postavljen štand na kojemu su djelatnici Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja i Djelatnosti javnog zdravstva Zavoda za javno zdravstvo zainteresiranim građanima posebnim uređajem mjerili razinu ugljičnog monoksida u izdahu. Podatak o ugljičnom monoksidu govori kolika je sposobnost krvi da opslužuje tijelo kisikom, presudno važnim činiteljem za zdravlje i život. Pokazalo se da pušači imaju smanjenu sposobnost da njihova krv opslužuje tijelo kisikom i stoga su u većemu riziku po zdravlje jer ne mogu disati punim plućima. Svim zainteresiranim građanima podijeljeni su prigodni edukativni leci i motivacijski pokloni kako bi ustrajali u brizi za svoje zdravlje.

Smisao je ove akcije ukazati na važnost brige o vlastitom zdravlju, kako tjelesnom tako i mentalnom, te osvijestiti potrebu aktivnog pristupa očuvanju zdravlja.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zdravstvo