Banner
Hrvatski saboru u srijedu o konačnom prijedlogu Zakona o turizmu
Lalovac (SDP): Osobni podaci 313.000 građana našli su se na crnom tržištu
Mađerić: Zakonom se sprječava zlouporaba prikupljenih sredstava humanitarne pomoći
Pripuz pisao Milanoviću zbog Jakuševca: Zamjera mu selektivni pristup
PISA testovi: Hrvatski učenici u prosjeku, osim u matematici
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana
Zavod za javno zdravstvo: Nema ugroze zdravlja građana

  Novinarstvo i mediji

Javnost ima pravo znati!

        01.07.2003.         1041 pogleda
Javnost ima pravo znati!

U Zagrebu je u ponedjeljak održan seminar nazvan Javnost ima pravo znati, na kojemu je inicijativa sedamnaest nevladinih organizacija za donošenje Zakona o pravu na pristup informacijama, naišla na jednodušnu podršku predstavnika ministarstava pravosuđa, kulture i eurointegracija, te Vijeća Europe.
U skladu s međunarodnim standardima, prijedlog što su ga udruge izradile svim građanima jamči pravo na potpunu, točnu i pravodobnu informaciju i vlast se obvezuje da svakome bez diskriminacije mora odmah odgovoriti ili najkasnije u roku od 8, odnosno 15 dana, dok bi tajnost podataka bila samo izuzetak. U slučaju neopravdane šutnje administracije, predviđene su i kazne - od 5000 do 50.000 kuna za tijelo vlasti i od 1000 do 10.000 kuna za odgovornu osobu.
Virovitica.net se već izjasnila da podržava ovakvu inicijativu, a pisali smo o tome, sigurno se sjećate, u kontekstu priče o novom županijskom automobilu za čiju su kupnju donatori osigurali 200.000 kuna. Smatrali smo, a smatramo i danas, da donatori ne mogu ostati anonimni. No, unatoč županovom obećanju da će predstaviti donatore to se do današnjega dana nije dogodilo.
Ne znamo hoće li Ivan Begović u trenutku kada ovakav zakon bude izglasan još uvijek biti na mjestu virovitičko-podravskog župana. Bude li, morat će ozbiljno razmisliti i - ako ništa drugo - a ono barem ispuniti javno dana obećanja!

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Novinarstvo i mediji