Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Kultura

Javni natječaj za vizualni identitet Hrvatskog sabora kulture

        11.05.2013.         1198 pogleda
Javni natječaj za vizualni identitet Hrvatskog sabora kulture

Hrvatski sabor kulture poziva sve zainteresirane (autore i grupe autora) iz RH da ponude svoja rješenja za vizualni identitet Hrvatskog sabora kulture. Rok za predaju radova je 14. lipnja 2013. Nagrađenom radu će biti ponuđena suradnja na daljnjoj projektnoj realizaciji!

Hrvatski sabor kulture utemeljen je na stoljetnoj tradiciji i kontinuitetu kulturno-umjetničkog amaterizma čiji počeci sežu u sredinu 19 stoljeća. Potreba za udruživanjem amaterskih kulturno-umjetničkih organizacija zbog međusobne suradnje i koordinacije iskazana je već 1875. godine kada je desetak tadašnjih zborova osnovalo Hrvatski pjevački savez. Ulogu tog saveza, proširenu na sve amaterske kulturno umjetničke djelatnosti, preuzet će nakon Drugog svjetskog rata Savez kulturno-prosvjetnih društava Hrvatske  osnovan 1948. godine. On će djelovati do 1955. godine  kada će nastaviti s radom pod nazivom Prosvjetni sabor Hrvatske sve do 1983. Od te godine do 1991. djeluje kao Kulturno-prosvjetni sabor Hrvatske, a od 1991. do danas kao Hrvatski sabor kulture.

Današnji Hrvatski sabor kulture je krovna udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj. Čini ga kulturna mreža županijskih i gradskih zajednica amaterskih kulturno-umjetničkih društava i udruga i kulturno-umjetnička društva i udruge iz županija u kojima zajednice još nisu osnovane. Sveukupno Hrvatski sabor kulture u svoje okrilje okupio je 925 udruga koje imaju 1484 sekcije s oko 80000 članova. U okviru Hrvatskog sabora kulture djeluju folklorni, plesni i kazališni ansambli, pjevački zborovi i mali vokalni sastavi, puhački i tamburaški orkestri te likovne i književne sekcije. Većina društava i sekcija sudjeluje stalno ili povremeno u djelatnostima Hrvatskog sabora kulture - u seminarima i drugim obrazovnim oblicima te na festivalima, susretima i ostalim manifestacijama - a dio njih koristi i bogati fundus glazbenih, dramskih i folklornih djela koja je Hrvatski sabor kulture putem stimuliranja glazbenoga, folklornog i književnog stvaralaštva prikupio tijekom dugogodišnjeg djelovanja.

   Vizija Hrvatskog sabora kulture je organizacijska mreža od dvadeset i jedne podružnice u kulturi za amaterske djelatnosti s ciljem ravnomjernog razvoja i očuvanja hrvatskog kulturno umjetničkog stvaralaštva te hrvatskog nacionalnog kulturnog identiteta.

   Misija Hrvatskog sabora kulture je sustavni ravnomjerni razvoj i očuvanje kulturno umjetničkog amaterizma Republike Hrvatske. Ciljana skupina su sve kulturne umjetničke udruge na cjelokupnom prostoru Republike Hrvatske kao i hrvatske udruge izvan Hrvatske te njihovi voditelji u smislu cjeloživotnog obrazovanja.

   Svrha Natječaja je dobivanje kvalitetnog, komunikativnog i stručno projektiranog vizualnog identiteta Hrvatskog sabora kulture koji može biti jednostavno primjenjiv u raznorodnim aplikacijama. Ocjenjivački sud će odabrati najbolji rad na temelju sljedećih kriterija:

 • stupanj promišljenosti natječajnog rada;
 • stupanj kreativnosti;
 • tehnološka izvedivost;
 • estetika - u kojoj mjeri vizualna komponenta natječajnog rada doprinosi samoj ideji Hrvatskog sabora kulture;

Osim prezentacije osnovnih elemenata vizualnog identiteta natječajni radovi moraju prezentirati minimalno 5 praktičnih primjena među kojima mogu biti:

 • promotivni materijali Hrvatskog sabora kulture (plakati, programska knjižica ili letak);
 • pečat, natpisna ploča Hrvatskog sabora kulture, memorandum;
 • zlatna, srebrna i brončana diploma, zahvalnica te povelja Hrvatskog sabora kulture;
 • aplikacija na web stranicu.

Sudionici Natječaja dužni su dostaviti:

 • kratko obrazloženje autorskog pristupa-koncepta natječajnog rada;
 • prezentaciju natječajnog rada u elektroničkom formatu (.pdf formatu) na CD-u;
 • ispis prezentacije natječajnog rada na A3 formatu.

Natječaj je anoniman. Natjecatelji uz rad prilažu popunjenu i potpisanu prijavnicu u nepotpisanoj i neoznačenoj zatvorenoj omotnici. Prijavnica je dio natječajne dokumentacije. Svakom natječajnom radu i pripadajućoj omotnici dodjeljuje se šifra pod kojom se rad vodi tijekom rada Ocjenjivačkog suda. Nepotpune prijave neće biti razmatrane.

Od radova pristiglih na Natječaj Ocjenjivački sud će odabrati jedan rad koji će biti nagrađen, pri čemu zadržava pravo:

 • ne razmatrati radove koji ne zadovolje formalne uvjete Natječaja;
 • ne dodijeliti nagradu u slučaju nedovoljne kvalitete pristiglih radova;
 • u slučaju pristizanja većeg broja kvalitetnih radova, dodatno dodijeliti pohvale Ocjenjivačkog suda, koje ne nose novčane nagrade.

Nagrađenom radu će biti ponuđena suradnja na daljnjoj projektnoj realizaciji, a odnos Autora i Naručitelja će biti reguliran ugovorom. Naručitelj zadržava pravo pregovaranja o načinima i uvjetima projektne realizacije i odustajanja od realizacije u slučaju složenosti tehničke izvedbe ili previsoke cijene.
Ocjenjivački sud se sastoji od 3 člana:

1. Vesna Papac (članica Skupštine i Upravnog odbora Hrvatskog sabora kulture),

2. Mirko Kovačević (stručni suradnik za kazališnu, književnu i likovnu kulturu Hrvatskog sabora kulture) i

3. Zlatka Salopek (grafička dizajnerica).

U slučaju spriječenosti ili odustajanja nekog od članova Ocjenjivačkog suda, bit će imenovan zamjenski član.

Rok
Svi natječajni radovi moraju biti primljeni do 14. lipnja 2013. Sudionici Natječaja svoje radove trebaju poštom dostaviti na sljedeću adresu: Hrvatski sabor kulture, Ulica kralja Zvonimira 17, 10 000 Zagreb, s naznakom „Prijava na Natječaj za vizualni identitet Hrvatskog sabora kulture"

Sudionici
Natječaj je otvoren svim autorima i grupama autora iz RH. Svaki autor/grupa autora može prijaviti do 3 rješenja. Natječaj je anoniman i u radu Ocjenjivačkog suda svi radovi sudjeluju isključivo pod šifrom.

Nagrade
Ocjenjivački sud dodijelit će jednu novčanu nagradu u iznosu od 6.000,00 kn bruto

Osim navedenih nagrada Ocjenjivački sud može dodijeliti i pohvale žirija koje ne nose novčanu nagradu.

Postavljanje pitanja
Pitanja vezana uz propozicije Natječaja mogu se postavljati isključivo putem e-adrese tajnik@hrsk.hr do 24.5.2013.

Objava rezultata Natječaja
Objava rezultata Natječaja bit će najkasnije do 28.6.2013. na web stranici www.hrsk.hr .Natječaj provodi Hrvatski sabor kulture.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Kultura