Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Ekologija

Javna kampanja protiv izmjenama propisa o upotrebi i korištenju GMO-a

  vn/gg           24.08.2015.         2490 pogleda
Javna kampanja protiv izmjenama propisa o upotrebi i korištenju GMO-a

U utorak, 25.kolovovoza 2015. od 11 do 15,30 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici održat će se promocija knjige „Genetički modificirani usjevi kao bioetički problem“, autora dr.sc. Ivice Kelama, predavanje „Štete i zablude o Transansatlantskom trgovinskom sporazumu (TTIP) između SAD-a i EU-a , reakcije javnosti i nezavisnog stručnog, političkog i civilnog sektora u EU na TTIP“ , okrugli stol o hrvatskom zakonu o GMO-u, njegovoj primjeni, te štetama u poljoprivredi kao posljedicama primjene GMO-a i o posljedicama primjene TTIP-a u Hrvatskoj i potpisivanje peticije za hrvatski Sabor sa ciljem lobiranja protiv potpisivanja tog ugovora.

Suradnici u kampanji su Grad Virovitica, Lokalna akcijska grupa ,Virovitički prsten (LAG VIP), Razvojna agencija VTA, Savjetodavna služba, podružnica Virovitičko- podravske županije i Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku.

Press centar za okoliš Hrvatske, u suradnji sa Znanstvenim centrom izvrsnosti za integrativnu bioetiku a uz potporu njemačke Grassroots foundation provodi javnu kampanju protiv potpisivanja TTIP (Transatlantski ugovor između SAD i EU o trgovini, ulaganju i partnerstvu) i uporabi GMO, odnosno izmjenama propisa o upotrebi i korištenju GMO-a pod pritiskom spomenutog TTIP.

Kroz predavanja, okrugle stolove i javne tribine, promociju knjige o bioetičkim aspektima sjetve GM usjeva te potpisivanjem peticije namjeravamo animirati što veći broj građana i građanki, poljoprivrednika, lokalnih vlasti, zastupnika i zastupnica u Hrvatskom saboru, predstavnika nevladinih organizacija te široku javnost da aktivno sudjeluju u donošenju odluke hoće li Hrvatska potpisati ili odbiti TTIP.

Hrvatska kao članica EU obavezna je iskazati svoje stajalište o tom sporazumu, a trenutno hrvatska vlada daje podršku TTIP, tvrdeći da će realizacija sporazuma biti veliki poticaj gospodarskom rastu, olakšati će poslovanje malim i srednjim poduzetnicima, ojačati investicijsku i poduzetničku klimu te omogućiti otvaranje više radnih mjesta.

Ali, to nije točno!

O TTIP-sporazumu od srpnja 2013. uglavnom tajno pregovaraju SAD i EU kako bi stvorili najveću svjetsku zonu slobodne trgovine, ujednačili propisa u SAD-u i EU, ali na štetu visokih standarda u EU i njenim državama članicama.

Iako se EU, time i Hrvatska, do sada trudila i ulagala značajna financijska sredstva u održivu proizvodnju zdrave hrane, u opasnosti je više od dvadeset vrsta poljoprivredne proizvodnje u mesno prerađivačkoj i mliječnoj industriji te u proizvodnji žitarica i prerađevina od žitarica.

Najveću lobističku moć u pregovorima o TTIP-u imaju američki trgovinski predstavnici (USTR) koji vrlo jasno i nedvosmisleno lobiraju kako bi se sporazum oblikovao u skladu s njihovim financijskim i drugim interesima. Predstavnici biotehnoloških korporacija žele izbaciti iz ugovora sve propise koji koče njihov profit. Izbacivanje tih propisa znači nepopravljivo nanošenje štete sigurnosti hrane, poljoprivrednom sektoru, potrošačima i dobrobiti životinja.

Američki poljoprivredni i biotehnološki lobiji kroz sporazum TTIP žele oslabiti europske sigurnosne standarde za GM hranu, koji su na snazi od 2004. godine, a radi visoke zaštite okoliša i građana. Na EU se vrši sve jači pritisak da oslabi europske i nacionalne GMO standarde, a opasnost prijeti i uvođenju označavanja mesa, jaja i mliječnih proizvoda od životinja hranjenih GM hranom. To znači da će se u EU prodavati hrana i sjeme kontaminirani neoznačenim i neodobrenim GMO-ima.

Istina koju tvorci TTIP-a, ali i hrvatska vlada i hrvatski EU parlamentarci, skrivaju od javnosti je da će ovaj sporazum prouzrokovati gubitke milijuna radnih mjesta unutar EU, ugroziti ljudska, radnička i socijalna prava, kulturne slobode, pravo na privatnost i slobodu izražavanja (ACTA), umanjivati ili poništavati nacionalne zakone i propise, privatizirati komunalne javno zdravstvene usluge. Kroz arbitražni sustav Investitor State Dispute Settlement (ISDS) strani investitori dobivaju pravo tužiti suverene države za naknadu štete, ako smatraju da su na gubitku profita zbog zakona unutar EU ili unutar pojedinih država članica EU-a. Dakle, koristeći sustav ISDS kroz sudske procese i odštete američke i europske korporacije i njihove „sestrinske“ tvrtke uništavat će naše male i srednje poduzetnike, ali i velike gospodarske sektore u Hrvatskoj, ukoliko budu smatrali da su "ugroženi" konkurencijom ili zakinuti na polju "slobodne trgovine"! TTIP daje za pravo globalnim korporacijama za uništavanje ekosustava, potrošača i prirodnih resursa država članica EU.

Kampanja protiv TTIP i GMO u Hrvatskoj provodi se u četiri slavonske županije , Virovitičko-podravskoj, Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Vukovarsko –srijemskoj, a predavanja, javne tribine i skupovi organiziraju se u Osijeku, Đakovu, Vukovaru, Slavonskom Brodu, Virovitici, te u Zagrebu.

Ne želimo budućnost u kojoj će TTIP uništiti najveće građanske vrijednosti-socijalno ekološke standarde.

Zato sudjelujte u našoj kampanji , informirajte se na našim predavanjima, ostvarite svoje pravo na sudjelovanje i odlučivanje u donošenju odluka ključnih za budućnost EU i Hrvatske, potpišite peticiju.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Ekologija