Banner
Prosvjednici protiv protuepidemijskih mjera - Dosta je!
Na Festivalu slobode bačena plastična boca na vozilo hitne pomoći
HLK upozorila: Onemogućavanje pružanja liječničke pomoći je kazneno djelo
Beroš: Poštujem slobodu, no ne mogu podržati neznanstveni pristup Covidu
Milanović: Prosvjed je demokracija; odlazak pred domove umirovljenika je idiokracija
Komora medicinskih sestara osuđuje napad prosvjednika na tim Hitne pomoći
Selak Raspudić: U Saboru ćemo otvoriti raspravu o zakonu o diskonekciji

  Zdravlje

Javna akcija Udruge SOS povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

  vn           26.11.2019.         1148 pogleda
Javna akcija Udruge SOS povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Dana 25.studenoga 2019.godine u vremenu od 10 do 12 sati ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica, članice udruge S.O.S. Virovitica te članovi/ce Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije i Županijskog međuresornog tima za sprječavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji obilježili su Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj dan obilježava se od 25. studenog 1960. godine u znak sjećanja na nasilnu smrt tri sestre Mirabal u Dominikanskoj Republici. Odlukom Ujedinjenih naroda, 17. prosinca 1999. godine prihvaćen je kao službeni nadnevak međunarodne borbe protiv nasilja nad ženama, femicida  te svake vrste kršenja ljudskih prava žena.

Cilj javne akcije bilo je senzibiliziranje i informiranje javnosti o problematici obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama. Tijekom akcije građani/ke mogli/e su dobiti informacije o načinu prijave svakog oblika nasilja, gdje i kome se žrtve mogu obratiti za pomoć i podršku, te su podijeljeni informativni i promotivni materijali.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik kršenja temeljnih ljudskih prava (pravo na život, privatnost, dostojanstvo, slobodu izbora i dr.), događa se u raznim aspektima od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. U Hrvatskoj je svakih 15 minuta fizički zlostavljana jedna žena pri čemu nasilnici često ostanu neprijavljeni, a nasilje neregistrirano kao takvo. Nasilje se najčešće ponavlja, a velik je broj slučajeva u kojima ne staje samo na verbalnom ili fizičkom napadu, već završava smrtnim ishodom. Zabrinjavajuć je podatak da femicid, odnosno ubojstva žena u Hrvatskoj čini 25-30% svih ubojstava. Od 2014. pa do 2018. godine u Hrvatskoj je ubijeno 78 osoba ženskog spola, u većini slučajeva od strane bliske osobe ili partnera. Svi ti podaci dovoljno govore koliko je problem ozbiljan te je vrlo važno djelovati na prevenciji i potpunom istrjebljenju svakoga oblika nasilja te stvaranju tolerantnoga i nenasilnoga društva.

U cilju borbe protiv protiv nasilja nad ženama značajan doprinos svakako predstavlja i ratifikacija Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) koja nasilje nad ženama definira kao grubo kršenje ljudskih prava i oblik diskriminacije žena.

Nasilje nad ženama javnozdravstveni je problem i potrebna je uključenost svih segmenata društva u njegovo rješavanje. Pozivamo sve građane/ke da ne okreću glavu, već da se uključe i pomognu. Samo zajedničkim snagama možemo doći korak bliže rješavanju problema nasilja nad ženama.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije ZdravljeVirovitica.net koristi kolačiće kako bi Vama omogućili najbolje korisničko iskustvo, za analizu prometa i korištenje društvenih mreža. Za više informacija o korištenju kolačića na portalu Virovitica.net kliknite ovdje.