Primorac: U 2023. zaplijenjeno 70 tona duhana i 1100 kilograma droge
Uskoro bi moglo početi punjenje dijela Trakošćanskog jezera
Počeli radovi na gradnji vukovarske obilaznice
Šesnaest hrvatskih LGBTIQ+ organizacija ogradilo se od objave Zagreb Pridea
Bjelovarsko kazalište dobiva profesionalnu predstavu Čaruga
U veljači izdano 3,8 posto manje građevinskih dozvola nego lani
Dječja bolnica u Klaićevoj dobila novi MR uređaj, vrijedan gotovo dva milijuna eura

  Zanimljivosti

Jato labudova naselilo jezero Javoricu + Fotogalerija

  Petar Žarković/ Glasslavonije.hr Foto: DAMIR JUKIĆ           05.01.2017.         1830 pogleda
Jato labudova naselilo jezero Javoricu + Fotogalerija

Jato velikih i teških bijelih ptica neočekivano je otkrilo akumulacijsko jezero Javoricu i vjerojatno samo privremeno ostalo na toj vodi. Riječ je o lijepim i gracioznim labudovima, koji se najviše zadržavaju na velikim ribnjacima i na velikim močvarnim područjima, tako da su na pedesetak lokacija u Hrvatskoj svakodnevno prisutni. Međutim, pri njihovu spomenu javljaju se različite asocijacije.
Prva je odnos (nekih) ljudi prema tim pticama, jer su zabilježena neodgovorna ponašanja pojedinaca. Navodno je netko u blagdanskom raspoloženju bacao pirotehnička sredstva u blizini gostujućeg jata pa su se ptice uznemirene bukom razletjele, ali ubrzo su se vratile na jezero. Nešto slično dogodilo se na Božić 2014. godine na virovitičkim ribnjacima. Tamo je „raspoloženi“ građanin ispalio dva zabranjena pirotehnička sredstva u smjeru nastanjenog jata labudova, uplašene ptice odletjele su s ribnjaka, a čovjek je uhićen. 

Četiri crvenokljuna labuda s područja općine Pitomača prije točno godinu dana oporavljala su se kod jedne obitelji u Čemernici, a potom su djelatnici Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode i ekološkom mrežom Virovitičko-podravske županije, u suradnji s Prirodoslovnim društvom Drava, obavili prstenovanje i vratili ptice u njihovo prirodno okruženje. Budući da je provođenjem prekograničnog projekta Mađarska – Hrvatska „Tri rijeke = jedan cilj“ Javna ustanova, uz ostalo, nabavila opremu za promatranje ptica, tijekom vraćanja labudova u prirodu obavljeno je i testiranje toga dijela opreme.

Podsjećaju, međutim, labudovi i na 2005. godinu, kad se u Hrvatskoj po prvi puta pojavila ptičja gripa. Na ribnjaku Poljoprivrednog poduzeća Orahovica "Grudnjak" u Zdencima čuvari su 19. listopada pronašli 12 uginulih labudova, a u Centru za peradarstvo Veterinarskog instituta dva dana kasnije utvrđena je prisutnost virusa H5N1 na šest uzoraka uginulih labudova. Otkriće pojave ptičje gripe prouzročilo je veliku uznemirenost, izvanredno je zasjedala i hrvatska Vlada, a formiran je i Krizni stožer. Ubrzo su otkriveni novi slučajevi bolesti na ribnjacima u Našicama i provedene su opsežne mjere neškodljivog uklanjanja peradi.
Početkom studenoga prošle godine uginulo je desetak labudova u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a koncem prosinca 2016. godine po prvi puta se u Hrvatskoj dogodilo uginuće domaće peradi od posljedica zaraze ptičjom gripom soja H5N8. Provedenim propisanim mjerama eutanazije peradi, dezinfekcije i dekontaminacije na 29 poljoprivrednih gospodarstava u mjestu Križnica u Virovitičko-podravskoj županiji eutanizirano je ukupno oko 990 komada peradi, a 40 uzoraka uzeto je za daljnje analize.
Unatoč svemu, čovjek ne može opstati bez prirode, jer o njoj ovisi u svakom pogledu. Zato je naša budućnost u harmonijskom suživotu sa svime što nas okružuje, pa i s bijelim pernatim ljepotanima.

Fotogalerija Glasslavonije.hr

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Zanimljivosti