Banner
Obilna kiša poplavila županjske ulice i prodrla u pojedine obiteljske kuće
Nevrijeme poharalo poljoprivredne kuture na istoku Vukovarsko-srijemske županije
Pripadnica Oružanih snaga RH smrtno stradala izvan službe
Horvat: Fond bi trebao biti generator paljenja motora bagera
Prijatelji životinja: Pripazite gdje ostavljate životinje na čuvanje
Još dvije braniteljske udruge osudile istup Vučemilovića i podržale Medveda
Plenković ponovno pozvao građane na cijepljenje

  Komentar

Jandrokoviću, daj šuti. Da nije Ive, ti bi bio bez gaća. Zapravo, ne bi ni postojao...

  Ante Tomić/Jutarnji list           16.10.2010.         1966 pogleda
Jandrokoviću, daj šuti. Da nije Ive, ti bi bio bez gaća. Zapravo, ne bi ni postojao...

Pred početak saborske sjednice na vrhu stepenica u neobaveznom čavrljanju zaustavili su se premijerka Jadranka Kosor, ministar zdravstva Darko Milinović, potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks i šef diplomacije Gordan Jandroković. "... A onda se zalije jušnim temeljcem i ostavi još dvadesetak minuta na laganoj vatri", govorila je premijerka, kada se Šeksu lice iznenada ukočilo. "Jadranka, ne okreći se", upozorio je on tiho.
"Šta je bilo?" šapnula je Kosor prestravljeno.
" Sanader", protisnuo je Šeks krajem usana.

Četvero njih iz vrha Hrvatske demokratske zajednice iznenada je i neprirodno utihlo, skamenjeno zureći preda se, dok je bivši predsjednik stranke s crnom aktovkom u ruci prolazio pokraj njih.

"Dobro jutro", rekao je Ivo Sanader, no nitko mu nije odgovorio. Tek je Jandoković nešto živčano promrsio, nešto sasvim besmisleno što je zvučalo po prilici kao:

"Brlrp brlrp".

Sanader je zatim iščezao u jednom od saborskih hodnika, a Kosor, Milinović, Jandroković i Šeks još su nekoliko trenutaka stajali u velikoj nelagodi.

"Ma, jesi vidio pokvarenjaka", kazao je napokon Šeks.

"Molim te, šta je ono rekao", upitao je Milinović.

"Dobro jutro", rekla je predsjednica Vlade vrteći glavom, u nevjerici kolika je drskost nekih ljudi.

"Nemreš bilivit", prosvjedovao je Jandroković ogorčeno.

"Pa što hoćeš, i ti si njega pozdravio", prigovorio je ministru vanjskih poslova ministar zdravstva.

"Ja?!" zapanjio se Jandroković. "Ja ga pozdravio?"

"Meni je tako zvučalo."

"Jesi normalan, ja da bih pozdravio toga kretena", otklonio je šef diplomacije zgađeno i onda, tko zna zašto, frajerski dodao: "Rekao sam mu: ‘Gubi se, budalo'".

"Nisi mu rekao: ‘Gubi se, budalo'", zgranuo se Šeks.

"Majke mi. Baš tako sam mu rekao", kimnuo je Jandroković odlučno, premda je u sebi već zažalio zbog svoje nesmotrene hvalisavosti.

"Je, je, rekao je. Ja sam čula", potvrdila je tada Kosor, kako ona već ima običaj sve živo potvrđivati, i kratko se, veselo nasmijala izmišljenoj psini, a potpredsjednik Sabora je pogledao bezobraznika kao da ga prvi put vidi i zadivljeno kazao:

"Tko bi rekao da si ti takav mangup".

"Oprosti, Gordane, ali nisi mu rekao: ‘Gubi se, budalo'", pokušao je Milinović još jednom trezveno.

"Je, čovječe, i ja sam čuo. Točno tim riječima mu je rekao", potvrdio je tada i Šeks, a ministar vanjskih poslova je ispravio ramena i nadmoćno se nasmiješio.

I tako je to krenulo.

Nešto kasnije priča se već proširila po čitavoj zgradi Sabora. Prolazeći između klupa neočekivani junak mogao je čuti kako se zastupnici povjerljivo naginju i jedan drugome šapću: "Jesi čuo što je mali Jandroković malo prije na hodniku rekao Sanaderu?" Netko se u dvorani bučno zakikotao zadovoljno se lupajući po butini. Šef diplomacije osjetio je da svi bulje u njega i, da sakrije treperavu radost što ga je obuzela, uzeo slagati nekakve papire ispred sebe, kada mu je prišao ministar financija Ivan Šuker.

"Stari, ne mogu vjerovati", upitao ga je tiho, "stvarno si Sanaderu rekao: "Jedi govna, idiote?'"

"Pa, dobro, možda ne baš..." počeo je Jandroković oprezno.

"Svaka čast! Daj pet!" prekinuo ga je Šuker pružajući mu dlan. S drugog kraja ministarske klupe saveznički mu je kimnula Marina Matulović-Dropulić. Božidar Kalmeta mu se nasmiješio i ohrabrujuće podigao palac. Gordan Jandroković osjećao se sjajno zbog njihove jednodušne podrške i kada je priča o njegovu sukobu s nekadašnjim premijerom naposljetku, neizbježno, došla do novinara, značajno se nakašljao pred kamerama i mikrofonima i Ivu Sanadera prezirno nazvao "patetičnim lažljivcem".

Dobro, nije možda baš sve ovako bilo, ali sasvim lijepo mogao bih zamisliti ovakvu nekakvu priču, o nenadano okuraženom hadezeovskom ministru, koji ustravljeno, koračić po koračić, prilazi truplu bivšeg državnog i stranačkog božanstva i dugo motri hoće li se ovaj možda ipak pomaknuti, a onda hitro pritrčava, šutne ga nogom i panično pobjegne. Srce mu neobuzdano lupa od navale adrenalina.

Bez i truna želje da branim Sanadera, ovaj običaj otprije nekoliko dana, da svaka hadezeovska šuša, koja je do prije samo koju godinu ljubila tlo kojim on hoda, otvoreno udara po njemu, zaista je rijetko viđena moralna odvratnost. Njihov se nekadašnji voljeni vođa ipak brani, inače je teško i zamisliti kako bi oni mogli biti pomamni. Poznajući njihovu čestitost, da je Sanader ostao miran, jedan bi mu vjerojatno ukrao vjenčani prsten i sat, drugi bi mu skinuo sako, a treći razvezao kravatu. Sve bi mu uzeli isti oni koji upravo njemu imaju zahvaliti politički položaj, društveni ugled i imetak.

Ministar vanjskih slučajeva i europskih integracija osobit je primjer ovoga jer bez bivšeg šefa države i stranke vjerojatno ne bi ni postojao. Ivo Sanader dao mu je i gaće na dupetu, lično mu je izmislio karijeru u trenutku kada je Zoran Milanović postao šef Socijaldemokratske partije. Jandroković je bio "mladi i perspektivni" odgovor "mladom i perspektivnom" esdepeovskom čelniku. Sve njegove kvalifikacije za mjesto šefa diplomacije bile su zapravo u glupoj biološkoj činjenici relativne mladosti, jer mu se u perspektivnost do dana današnjeg nismo uvjerili. Kao ministra ga pamtimo samo po smiješnom i sramotnom gafu da u Bruxellesu nije znao kazati koja dva poglavlja Hrvatska treba zatvoriti u pregovorima s Europskom Unijom. Čak i tada, kada je uhvaćen u nepoznavanju elementarnih činjenica svoje struke, Sanader je stao na njegovu stranu.

Ivo Sanader zbog svega što je učinio zaslužuje možda i dvije stotine godina zatvora, ali zaista nije zaslužio da ga taj i takav Gordan Jandroković, meso njegova mesa, naziva patetičnim lažljivcem. Jednom će mu zacijelo morati objasniti tu podlost.

"Je li, Gordane, šta ono pričaju da si ti meni rekao", upitat će on Jandrokovića, a Jandroković će se vjerojatno srušiti na tlo i napraviti da je umro. Tek kada Sanader malo odmakne, ministar vanjskih poslova oprezno će otvoriti jedno oko.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

tomislav
20.10.2010. 9:45
Da istina, veliki horvati, krupni zub, elita i elite, koje na žalost ne znaju voditi zajednicu, gospodarstvo itd. rekli bi ne znaju voditi državu (jer država je tako omiljen pojam u rvata da je to pomalo besmisleno).
Sanader je rekao dobro da je INA mogla kupovati druge ali to nitko ne zna kako činiti, nema, jadna nacija, stanje jadno da nemože biti jadnije.
općinaSlatina
19.10.2010. 16:44
* "dok su ludi hrvati uništili s privatizacijom sve što su mogli."
- nisu baš hrvati uništavali već Veliki Hrvati bar po njima veći od ostalih (mi veliki a vi stoka sitnog zuba)
tomislav
19.10.2010. 13:56
Kaže se za tog tipa da je građevinar, završio politologiju i školu za ambasadore hr provenijencije.
Gdje mu je crvena marama i plava kapica s značkom s Titom naprije, ne zna se.
Šta taj glumi u toj europskih hr zahvata namjerama pitanje je sad.
Vijest dana je ipak da Kina nije privatizirala gram svoje ekonomije a vodeća je svjetska ekonomska sila, sa Komunistočkom partijom i srpom i čekićem na čelu dok su ludi hrvati uništili s privatizacijom sve što su mogli.
Pa nek priča i Predsjednik da je država loš gospodar, i Kregar s njim i pok. Županov. Jedina je riječ u tome da smo sjebani do kraja jer smo glupi, do kraja. Hajde sad da čujemo - Četniiciiiiiiiiiiiii gdje ste, V,i krivi za sve hr budalaštine!!!!!!!!!!!!
mastermind
19.10.2010. 0:01
"Bez i truna želje da branim Sanadera, ovaj običaj otprije nekoliko dana, da svaka hadezeovska šuša, koja je do prije samo koju godinu ljubila tlo kojim on hoda, otvoreno udara po njemu, zaista je rijetko viđena moralna odvratnost." Upravo tako, moralna odvratnost u punom sjaju!
ernest
18.10.2010. 10:46
Dobar dio HDZ-ovaca sada blati svog vođu i bivšeg lidera Sanadera. To vam sve govori kakav je to u biti soj ljudi. HDZ-ovci nemaju nikakvo pravo čak ni blatiti druga Tita i Partiju iz razloga što oni i sami pate od kompleksa "ideala" i "vođe" pa se samim tim ne razlikuju od KPJ a protiv toga smo se i borili. Najveći je otrov Šeki (Šeks) koji svojim primjerom i ponašenjem govori kuda sve to ide. Banda lopovska je kod privatizacije mnoge firme i poduzeća uništila a sada to radi kroz ovakav naćin. Uvjeren sam da na kraju svega ima pravde i da će narod reći svoje.
bečarina002
16.10.2010. 22:18
prije bi se popišo u gaće nego da kaže takvo što..
mišo111
16.10.2010. 20:33
Ne bojte se ne može se taj zacrveniti, to je đon obraz kakav se još nije rodio na političkoj sceni. Spreman je i preko mrtvih gaziti samo da bi se svidio trenutačnom šefu ili šefici.
To su ljudi bez stava, a nažalost i bez karaktera.
anakonda
16.10.2010. 19:19
tko se tuče taj se voli.
sjetimo se da si srpski mediji pisali da su jandroković i sanader ljubavnici???????


Još iz kategorije Komentar