Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Poljoprivreda

Jakovina: Želimo zaštititi tržište

  Media Servis /eZd           31.08.2012.         1963 pogleda
Jakovina: Želimo zaštititi tržište

Kako bi ublažilo posljedice suše Ministarstvo poljoprivrede namjerava sniziti carine na uvoz hrane te uvesti izvozne carine na pšenicu, kukuruz i rezanac šećerne repe. Seljaci su skeptični: to nam neće pomoći, zaradit će samo oni koji imaju novca.

Nakon višemjesečne suše posljedice na terenu su zabrinjavajuće, upozorava Stanko Zdravčević iz Udurge seljaka Slavonije i Baranje. "Sve je izgorilo. Kukuruz recimo, nema ploda, odnosno neki imaju ploda, ali nemaju zrna", kaže Zdravčević.

Ministarstvo poljoprivrede nudi rješenje: uvesti izvozne carine na pšenicu, kukuruz i rezanac šećerne repe, te sniziti carine na uvoz sirovina. "Želimo zaštiti tržište i stočni fond", poručio je resorni ministar Tihomir Jakovina.

"Mislim da će to prije svega koristiti građanima zato što na taj način radimo uređenje tržišta. Ove mjere će na neki način bublažiti negativna kretanja cijena hrane na našem tržištu. Trebamo napraviti sve da ne bude tih drastičnih skokova i udara na standard građana jer nam je već svima platežna sposobnost, platećna moć dosta niska", rekao je Jakovina.

Drastično skače cijena hrane na svjetskom tržištu, za 10 posto u samo mjesec dana - rezultati su Svjetske banke. Kukuruz i pšenica skuplji su za 25 %, a soja za 17. Iako analitičari već preporučuju uvođenje socijalnih programa, naše preventivne mjere, kaže Jakovina, još mora blagosloviti Europska unija. "Mi smo uputili taj prijedlog njima na očekivanje. Nismo dobili negativan odgovor, dobili smo jedan prilično diplomatski odgovor i mislim da neće biti problema s Unijom", pojašnjava Jakovina.

Problema ima sa seljacima. Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore upozorava da bi ove mjere mogle tek nakratko stabilizirati cijene ali dugoročno, stočarima i poljoprivrednicima- neće pomoći. "Odmoći će ratarima, neće pomoći stočarima, a u konačnici će zaraditi samo oni koji imaju novaca, koji će to kupiti i čuvati određeni broj mjeseci, a kasnije gurati na tržište i uzeti silne novce", smatra Brlošić.

Da je država trebala drugačije reagirati smatra i Zdravčević. "Trebala je pustiti iz robnih rezervi količine žitarica i to bi ublažilo cijene što će druge države u Europi učiniti. To bi stabiliziralo tržište. Nažalost, mi nemamo pa ćemo na kraju morati platiti", rekao je Zdravčević.

Na kritike seljaka Jakovina odgovara kako Vlada radi za dobrobit građana. Tako će, najavio je, država sufinancirati otkup i skladištenje 30 tisuća tona jabuka i 60 tisuća tona mandarina za što je proračunom osigurano 87 milijuna kuna.

"Pametnim promišljanjem i dobrim mjerama može se regulirati i ovakvi poremećaji. Ove mjere koje su definirae, govorimo i za otkup jabuke i mandarine, osigurali smo i stabilnost i dobre preduvjete dijelom i sanacije šteta našim voćarima, ali i za dobru pripremu za iduću sezonu", smatra ministar poljoprivrede.

Uz sve predložene mjere Jakovina smiruje građane te ističe kako radikalnijeg poskupljenja kruha, mlijeka i mesa najesen neće biti.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

guru
1.9.2012. 10:39
Nutralni gotovo bih se složio sa tvojom teoriom da kod nas vlada zakon ponude i potražnje ili burza roba. Kad nema toga večinu roba otkuoljuju mašetari i dobro zarađuju. Seljak bez kapitala prinuđen je prodati po bilo kakovoj cijeni.
Mislim da ovim potezom vlade prekupci neče zaraditi koliko su mislili ali će prehrana poskupjeti u svakom slučaju.
neutralan
1.9.2012. 9:29
Na kritike seljaka Jakovina odgovara kako Vlada radi na dobrobit građana .
Postavlja se pitanje , zašto ministar radi na dobrobit građana , a na uštrb seljaka.
Naime zabranom izvoza žitarica i uljarica seljaci neće moći ostvariti tržišne cijene istih , a iste su 25-30 % skuplje vani nego na našem tržištu . Tako da sa znatno manjim prinosima zbog suše seljaci će morati podneti teret i manjih cijena od tržišni , što smatram da je još jedan udar na selo . Logično bi bilo kad država već nema novca za nadoknadu elementarne nepogode suše , da se seljacima omogući tržišne cijene koje bi koliko toliko nadoknadile elementarnu nepogodu. U ovom slučaju seljak plača dva puta !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Bilo bi logično , ako država želi pomoć građanima trebala je da intervenira na tržištu i rastereti finalni proizvod kroz mjere " poremečaj cijena na tržištu poljoprivredni proizvoda "
Interventne mjere u sektoru voćarstva i mandarina. U ovom slučaju država je intervenirala na način kako sam prokomentirao u predhodnom slučaju .
Ima smisla pomoći u sektoru vočarstva , jer su vočari stradali u proljetnim mrazevima , no postavlja se pitanje kako će ova mjera konkretno pomoć vočarima -- nikako -- !!!
Naime intervenciju na tržištu tešku 47 mil. kuna za jabuku dobit će otkupljivači , koji taj novac bi trebali dati vočarima kroz cijenu.
Iako bi vočari za jabuku tu istu cijenu imali i na tržištu jer jabuka nema. 47 mil. kuna iz proračuna bi trbalo smanjiti cijenu jabuka u trgovini. Da li će se to dogoditi ili će neko isti novac glatko staviti u đep , a građani će konzumirati i dalje skupu jabuku ?????????
Kod mandarina nevidim razloga zašto se je opteretio proračun sa 40 mil. kuna .
Mandarine nisu pretrpele elementarnu nepogodu.

Zaključak: Smatram da je ministar napravio loš potez za seljaka , a novac koji je izvadio iz proračuna nisam siguran da će pomoći građanima da jedu jeftiniju hranu , već smatram da će 87 mil. kuna završiti u privatnim đepovima .
Tko ima lobija da u krizno vrijeme povuče tako veliki novac iz proračuna ???? vjerojatno onaj tko kontrolira večinu otkupa jabuka i mandarina u Hrvatskoj , a tko je on netreba pogađati .


Još iz kategorije Poljoprivreda