Banner
Na Bujštini obilježena 77. godišnjica bitke kod Kućibrega
Hrvatski inovatori osvojili zlatne, srebrne i brončane medalje u Njemačkoj
DP: Covid potvrde za ulazak u Sabor zadiru u ljudske i političke slobode
Arhiv HRT-a do 1990: Kulturno dobro vrijedno milijarde kuna izlazi iz bunkera
Umrla Jelena Brajša, dugogodišnja ravnateljica Caritasa
Božo Petrov pozitivan na koronavirus
Večernji list: Probijen zadnji tunel na pristupnim cestama Pelješkom mostu

  Komentar

Jadranka Kosor u dobitaškoj školici Banskih dvora

  Mijodrag Šajatović/Lider           20.02.2011.         1465 pogleda
Jadranka Kosor u dobitaškoj školici Banskih dvora

Obnovljena prijetnja hrvatske Vlade bankarima da će im, ne budu li kooperativni, biti uveden dodatni porez na dobit, bez obzira na to ostvari li se ili ne, samo je nastavak 'dobitaške škole' Banskih dvora.
Lani su na odstrelu bili telekomi kojima je uveden porez od šest posto na ukupan prihod u mobilnoj telefoniji. A istom logikom osiguravateljima je 'maznuto' 200-tinjak milijuna kuna (polovica dobiti te industrije) tako što je ministar zdravstva Milinović izdvajanje osiguravatelja HZZO-u dignuo s dva posto premije na sedam posto.

Recept je, dakle, krajnje jednostavan. Pogledaš koja djelatnost još ostvaruje dobit i onda im nametneš dodatni porez ili paraporezni namet. Krajnje jednostavno. Ne treba tu mnogo škole. Od trusta ekonomskih mozgova u Vladi bilo bi najpoštenije da u Program gospodarskog oporavka uvrste dio o prekomjernoj dobiti. Lijepo se napiše kolika je razina dopuštene dobiti, a iznad tog postotka u odnosu prema ukupnom prihodu profit je nemoralan i politički neprihvatljiv, pa u skladu s tim treba završiti u proračunu. Zašto da neki poduzetnici odlučuju kako će se potrošiti taj novac? Pa poznato je da je država u tome mnogo učinkovitija...

Kolika je dobit moralna O prekomjernom profitu na ovim se prostorima već mozgalo. Prije pola stoljeća, sredinom 60-ih, dio tadašnjih jugoslavenskih politekonomista pokušavao je politici prodati ideju o tržišnijem ekonomskom modelu. Zapelo je, među ostalim, na osjetljivosti socijalističkih principa prema onima koji bi ostvarili prevelik profit. Pa su se jadni reformski ekonomisti trudili osmisliti model u kojemu se, pojednostavnjeno, unaprijed odredi što je prihvatljiva razina profitne stope po pojedinim branšama. 'Profitaši', kako su ih nazvali, ipak su izgubili pred ideološkim sudom od konzervativnijih 'dohodaša'. Ali evo prilike da netko u Vladi pogleda njihove radove (ima još i živih 'profitaša' u Zagrebu) i da ih iskoristi kao polaznu osnovu za administrativno određivanje moralne i nemoralne razine dobiti u Hrvatskoj.

Naravno, u izvanrednim okolnostima, kad je zemlja,  recimo, pred bankrotom, moraju se povlačiti i potezi koji se ne povlače u normalnim vremenima. Ali ako Vlada Jadranke Kosor smatra da je nastupilo izvanredno ekonomsko stanje, onda u paketu s, ovom prilikom, bankarskim novim porezom treba donijeti i cijeli paket mjera šok-terapije. Nekoliko stotina milijuna kuna oduzetih bankarima sigurno neće spasiti nacionalno gospodarstvo. Jednako tako ni to hoće li kamate u zemlji biti jedan posto manje nego što su danas ne rješava stvari. Naravno da je niža cijena kredita dobrodošla, ali ona neće pomoći poduzećima na izdisaju, onima kojima bi samo otpis neplaćenog PDV-a, zbog čega je država blokirala poslovanje 30 tisuća malih poduzeća, mogao osigurati opstanak.

Prizemna politička nužda Šibenski graditelj manjih brodova Tomislav Radić predlaže da Vlada hitno otpiše dugove malim tvtkama i odrekne se ovrha. Da, ali tako će biti amnestiran i dio muljatora, odgovorit će iz vlasti. Nije pravedno, dodat će imajući na umu skore izbore. Ali jednako tako nije pravedno uzimati dio profita tvrtkama koje su svojom pameću i radišnošću ostvarile natprosječne profite. Ni tu država ne uzima poslije presude o iskorištavanju monopolskog položaja ovoga ili onoga. Nego razrezuje svima jednaku kaznu. Ako moderni kasnotranzicijski politekonomisti u Hrvatskoj iskreno žele uvesti tržišnu pravdu, a nije im stalo samo do punjenja proračuna, ako već i uvode takozvane distorzivne poreze, neka prikupljeni novac odmah vrate gospodarstvu. A ne da oduzeti profiti završe u bespućima neracionalne državne potrošnje.

E, toga drukčijeg pristupa mogli bismo se, bojim se, načekati. Ne radi se o želji za boljom alkokacijom resursa, nego prizemnoj političkoj nuždi redovite isplate plaća i mirovina do izbora. Kako vrijeme prolazi, Vlada pokazuje sve veću nervozu. Ako je spremna zakvačiti se s vlastitim vjerovnicima, a to strane banke u Hrvatskoj jesu, bez kvalitetnog programa u koji banke mogu ući, nezaštićeniji mali i srednji poduzetnici mogu samo s užasom čekati što je tek njima konfuzno-nervozna vlast spremna učiniti prije izbora. Jedan od savjeta mogao bi glasiti: Iskazujte što manju dobit! Da i vas ne dohvati porez na prekomjerni profit.

Kolumna Ekonomalije, Lider

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

anakonda
23.2.2011. 9:02
Ina u 2010. ostvarila milijardu kuna dobiti
Nakon što je u 2009. ostvarila gubitak od 392 milijuna kuna, Ina je u 2010. poslovala sa dobiti od 958 milijuna kuna i to prvenstveno zbog posljedica veće proizvodnje ugljikovodika u Sjevernom Jadranu i Siriji.

To je novinarima na konferenciji za novinare u utorak kazao Zoltan Aldott, predsjednik uprave Ine, napominjući kako se neto prihod od prodaje povećao za 15,8 posto na godišnjoj razini, na čak na 25,86 milijardi kuna.

Takvom rastu prihoda pogodovao je i rast cijena nafte i plina, te su prihodi povećani unatoč činjenicu da je u količinama pala prodaja nafte na veliko i na malo za pet i devet posto.

ZAŠTO NE TRAŽI I DA INA SMANJI CIJENU GORIVA?????

mastermind
21.2.2011. 0:50
Kakvim jadnim i prozirnim štosevima se služi ta Kosorka, žalosno je samo što ima još imbecila koji to sve puše! Pa šta ona misli da je još uvijek u komunizmu pa će "Centralni komitet" samo tako naredit bankama da smanje kamate na temelju toga što dobro posluju? I HEP je prošlu godinu završio sa 900 milijuna u plusu, šta njih lijepo ne zamoli ili nek im naredi da se narodu smanji cijena električne energije?!


Još iz kategorije Komentar