Banner
U Hrvatskoj 10 slučajeva majmunskih boginja, očekuje se dolazak cjepiva
Hrvatska po stanovniku godišnje baca oko 71 kilogram hrane
Djeci iz Ukrajine darovani bicikli, romobili, role i oprema
Na Makarskom primorju više od 55.000 gostiju
U Međimurju otvoren vidikovac na Mađerkinom bregu s pogledom na četiri države
Njemački predsjednik: Putin vodi rat protiv europskog jedinstva
Neslužbeno: gorivo će pojeftiniti

  Gospodarstvo

Jadna je zemlja u kojoj je proračun najvažniji dokument

  Miodrag Šajatović/Lider           28.11.2013.         1849 pogleda
Jadna je zemlja u kojoj je proračun najvažniji dokument

Rebalans proračuna za 2013. Prijedlog proračuna za 2014. Proračunski deficit. Komu se smanjuju proračunska sredstva? Komu se proračunska sredstva povećavaju? Koliko se mora povećati međustopa PDV-a da se proračun dovoljno napuni? Koliko se treba zadužiti da se popuni proračunska rupa...?

Valjda to dođe s godinama, ali sve mi je duži popis ekonomskih riječi i sintagmi na koje sam alergičan: strana ulaganja, strukturne reforme, geostrateški položaj Hrvatske, PDV, deficiti... Sad je na popis stigao i proračun.
Povod? Prije nekoliko dana slušam vijesti na radiju koje počinju tvrdnjom da je ‘proračun najvažniji politički i ekonomski dokument u Hrvatskoj'.

Logika čopora Ne bi smjelo biti tako. Jadna je zemlja u kojoj je najvažniji proračun. Koliko god netko tvrdio da je popis prihoda i rashoda središnje države važan, to je ipak područje na kojem se otima i preraspodjeljuje. Najvažniji državni dokument morao bi biti stvaralački, onaj koji potiče stvaranje dodane vrijednosti i zdravih radnih mjesta u gospodarstvu. Umjesto toga središnje je u glavama postalo razmišljanje kako od sve manje proračunske pogače za sebe ugrabiti najviše što se može. Počinjemo sličiti čoporu koji se međusobno grize za ostatke davno ulovljenog plijena.
Dovoljno je uzeti list papira i iscrtati dvije kolone. Na lijevu stranu upisati ‘stvaranje', a na desnu ‘preraspodjela'. Uzeti naramak novina i svrstavati vijesti u jednu od kolona. Ubrzo se pokazuje kako je kolona ‘stvaranje' jedva načeta, a da u koloni ‘preraspodjela' više nema mjesta.
Od stvaralačkih, konstruktivnih stvari može se pronaći HNB-ova namjera da gospodarstvu plasira 3,9 milijardi kuna kredita po povoljnim uvjetima. Tu je i završetak predstečajne nagodbe za Varteks. Zatim najava iz ovog broja Lidera da se osniva poseban fond za tvrtke koje su izašle iz predstečajne nagodbe. Pa onda ulaganje od 30 milijuna eura u nekad posrnulu tvrtku Aluflex.
BICRO je dao 15 milijuna kuna za 50 inovativnih poslovnih projekata. A vlasnik splitskoga škvera Debeljak tvrdi da ima izgleda za velike poslove na gradnji dizalica. I to je uglavnom to.
Istodobno, na strani na kojoj se događa čerupanje zbog novca koji se prikupi porezima i drugim nametima ‘šušur' je neizmjerno veći.
Tko ne plati stare kazne, ne može registrirati auto. Prodaja Poštanske banke pri kraju je kako bi lova sjela u proračun da se namiri zaštićena vrsta - državna administracija. Mijenjaju se pravila prijave poreza na dohodak kako bi se stalo na kraj intelektualnim uslugama. Broje se knjigovođe i čistačice u bolnicama, traju svađe zbog ukidanja drugoga mirovinskog stupa, sindikati napuštaju pregovore zbog izmjena Zakona o radu, Obrtnička komora traži od ministra Marasa da se izbori za smanjenje svih drugih opterećenja obrtnika, a ne samo članarine za HOK. Liječnici i resorni ministar još se svađaju zbog plaćanja prekovremenih...

Milanovićev i Vujčićev paket Gdje je rješenje? Dugoročno u kvalitetnoj industrijskoj i izvoznoj strategiji, koja mora postati prioritet svakom članu Vlade. Da ih se u pola noći probudi, to bi im morala biti mantra. Kratkoročno, u nekom motivacijskom paketu koji bi istodobnim aktiviranjem niza mjera potaknuo poslovnu zajednicu, ali i društvo u cjelini da se umjesto referendumima o braku počne baviti stvaranjem dodane vrijednosti koja bi onda zdravo punila državnu blagajnu pa bi svi živjeli bolje.
Primjera radi, dvije dobre inicijative (osnivanje fonda za tvrtke koje su izašle iz predstečajne nagodne i oslobađanje dijela bankarskih rezervi u HNB-u) provode se kao odvojeni procesi. Pa će se izgubiti u kakofoniji političkih prepucavanja. Umjesto takvih odvojenih nastupa (uključivši potencijal fondova EU ili smanjenje parafiskalnih nameta) u jednom su se trenutku premijer Milanović i guverner Vujčić, uz predsjednika Josipovića, trebali pojaviti pred medijima i objaviti cjelovit paket. U njemu je još mogla biti revolucija u diplomaciji koja bi podrazumijevala smjenu svakog veleposlanika u zemlji u kojoj hrvatski izvoz ne bi rastao planiranim stopama. I to kao dio hrvatske izvozne ofenzive. Pozitivna šok-priča koja će posvađenu javnost usmjeriti prema stvaranju, a ne prema destrukciji.
Kaže ministar financija Linić da će Vlada uvoditi red, makar izgubila izbore. Uvođenje reda jest okej, ali nije dovoljno. Vlada mora probuditi nacionalnu energiju i kombinacijom dignuti zemlju iz beznađa. A ne opet plesati samo jedan mandat.

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

kišni
30.11.2013. 6:42
ne možemo praviti proračun za 2014 godinu kada memamo novaca, a možda i imamo ali odlazi u privatne đepove ili u krive drine mislim da je vrijeme da se hdz i sdp maknu sa političke scene jer su dokazali i jedni i drugi da ne vode zemlju u dobrom smjeru, imamo puno mladih i pametnih ljudi koji nisu zadojeni partizanima ustašama gayevima lezbejkama čirilicom i sl. oni će podići hrvatsku iz pepela gledama neki dan onog jurjevića u saboru pa on izgleda kao jeremija iz alan forda pa nam zato i država izgleda kao alan ford.
bać joza
28.11.2013. 10:00
Poštovani!

Kvalitetan članak koji govori o samo jednom vidu problama u Republici Hrvatskoj. Sigurno da je ekonomija važan čimbenik ljudskoga života i o njemu ovisi materijalna strana čovjekova života. No, očigledno je negdje drugdje srž problema u kojima se Republika Hrvatska nalazi.

Totalna depresija hrvatskog čovjeka i dalje se potiče velikima muljažama, korupcijskim aferama te političkim igrama i spletkarenjima vezanima uz ekonomska pitanja. Sprega politike i njezinih moćnika samo s određenim brojem poduzetnika kojima se omogućavaju unosni poslovi s državom i mogućnošću malverzacija samo pridonosi ovoj depresiji. Nažalost, promatranje ekonomije bez poštenja, odgovornosti, pravičnosti i moralnog ponašanja uzaludan je pokušaj. Nažalost, upravo to je nestalo iz supstance hrvatskoga čovjeka. Naravno, zbog tih razloga cjelokupno hrvatsko društvo trpi i nazaduje.

Kada se promijeni cjelokupna klima društvenih odnosa u Republici Hrvatskoj, kada se vrati međusobno povjerenje, korektno plaćanje izvršenih radova, odgovornost na radnom mjestu sa sviješću da samo svojim radom sebi zarađujem plaću, tek tada će i sama ekonomska situacija doživjeti svoj uzlet. Do tada i dalje ćemo se poput ćopora gladnih vukova boriti oko sve manjeg i manjeg plijena.

Pozdrav!


Još iz kategorije Gospodarstvo