Banner
Uvodi se specijalizacija sudaca za slučajeve nasilja nad ženama
Saborska oporba: Banožić treba vratiti stan i odgovarati
Možemo predlaže usklađivanje mirovina s rastom plaća
Jutarnji list: Nedjeljama 20 posto manje računa nego lani
Večernji list: Rata stambenog kredita ista kao i mjesečni najam
Kampanja Budi mRAK roditelj: Raste broje cijepljenih protiv HPV-a
Situacija s covidom u Hrvatskoj stabilna

  Komentar

Jadna je zemlja koja spas vidi samo u prometnom položaju

  Mijodrag Šajatović/Lider           03.08.2010.         1531 pogleda
Jadna je zemlja koja spas vidi samo u prometnom položaju

U kabinetu predsjednika neke od azijskih zemalja savjetnik brifira svog šefa:
 'Gospodine predsjedniče, za nekoliko dana imate susret s visokim izaslanstvom iz Hrvatske. Upozorio bih vas da će oni u nekom trenutku ponuditi našoj zemlji ulaganje u njihovu najveću luku u gradu Rijeci. Molim vas da pokažete veliko zanimanje. Ne brinite se, nije to zaozbiljno. Ti iz Hrvatske već vam 20 godina, pri svakom vanjskopolitičkom susretu, nude tu svoju riječku luku. Iz nekog razloga jako ih veseli uvjeravati kako je ta riječka luka najbolje mjesto kamo trebamo dovoziti svoje izvozne proizvode koje prodajemo u Europi. Ako ih naše iskazivanje interesa čini sretnima, predsjedniče, predlažem da ih ne razočarate!'

Kineski komunisti u Rijeci?
Kladio bih se da tako nekako otprilike izgleda priprema sastanka stranih državnika kad se trebaju naći s Jadrankom Kosor, Ivom Josipovićem ili Lukom Bebićem. Novinski arhiv pun je članaka u kojima se neizostavno spominje mogućnost ulaganja u Luku Rijeka i nudi Hrvatska kao ulazna luka za tuđe proizvode.  Prije nekoliko dana kod predsjednika Ive Josipovića bilo je izaslanstvo Centralnog komiteta Komunističke partije Narodne Republike Kine. O čemu su, među ostalim, razgovarali? Naravno, o 'mogućnosti kineskih ulaganja u velike infrastrukturne projekte poput luka Rijeka i Ploče'! Opčinjenost političara lukama potvrđuje i Nadan Vidošević u najnovijem razgovoru s novinarom Novog lista. Prema njemu, 'Hrvatska je jedna od središnjih komunikacijskih točaka u svijetu' jer 'leži u najdubljem morskom ulazu u europski kontinent s njegove južne strane'. Zato, prema Vidoševiću, treba stvoriti prometnu infrastrukturu koja će u Rusiji, Kini, Japanu, Južnoj Koreji, arapskom svijetu, Brazilu te SAD-u 'biti prepoznata kao komunikacijska točka za prostor Srednje i Jugoistočne Europe'.

Naravno da bi bilo glupo ne iskoristiti prirodni položaj koji su nam u vrijeme seobe Slavena priuštili naši preci. Ali ono zbog čega sam alergičan pri stotom spominjanju mogućnosti da tuđa roba bude iskrcavana u 'našoj Rijeci' i vožena 'našom prugom' jest činjenica da je to krunski primjer ovdašnje ekonomske neambicioznosti i rentijerskog mentaliteta. Bilo bi korektno da svi ti vjernici u mogućnosti riječke luke dadu izračun kolika bi bila zarada za nacionalnu ekonomiju od prijevozništva. Ako stranci ulože u naš transport nekoliko milijardi, naivno bi bilo vjerovati da neće nastojati prvo sebi nadoknaditi ulaganje. Od takvih partnerstava zemlji domaćinu ostaju tek mrvice. E sad, zašto to iznajmljivanje riječke luke i prometnog položaja u hrvatskoj javnosti ne izaziva otpor? Zato što je na djelu linija manjeg otpora. Jednostavnije je angažirati građevinare da srede obalu i željeznicu iz vremena Austro-Ugarske nego pokušati svladati znanja potrebna za uključivanje u svjetsko tržište proizvoda temeljenih na nanotehnologiji ili sličnim čudima znanstvenog napretka.

Izvozna luka, što je to?
 U ovom broju Lidera imamo veliku temu o tome kako je jedina preostala mogućnost za zaustavljanje recesije, zbog gomile katastrofalnih pogrešaka vlasti, poticanje investicija u infrastrukturu. To je loše, ali bez njih bit će još lošije. U tom smislu možda bi i investiranje u riječku luku, nizinsku željeznicu i slična čuda odgodilo ekonomski slom zemlje za koju godinu. Ali graditi dugoročnu budućnost zemlje na prirodnom položaju najbolji je put u katastrofu. Dividenda položaja može biti 'šlag na torti' neke uspješne nacionalne ekonomije. Ali ne može biti njezin temelj.

Cijeli tekst na Lider.hr

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.

terzo
22.8.2010. 9:45
Glavni argumenti......
Visoka provizija.... kineska mafija....
Ko sljivi domacu proizvodnju ili plodove Slavonije
(u trgovackim centrima kupujemo cesnjak, grah, etc. iz Kine) E pa ...uzdravlje.
zzzz
18.8.2010. 20:09
Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor danas je u luci Ploče otvorila prvu fazu novog kontejnerskog terminala, a u tu je prvu fazu uloženo 33,6 milijuna eura, od čega je Vlada uložila gotovo 12 milijuna eura
Terminal, čija je gradnja počela u siječnju 2008. godine, prostire se na gotovo četiri hektara, a u prvoj fazi kapacitet će mu biti 60.000 kontejnerskih jedinica.

Dosada je u projekt uloženo 44,2 milijuna eura od čega proračunska sredstva iznose 15 milijuna eura.

Koncesijskim ugovorom između Lučke uprave Ploče i tvrtke Luka Ploče predviđena je druga i treća faza izgradnje nakon čega će se terminal prostirati na 23 hektara, s godišnjim kapacitetom od pola milijuna kontejnerskih jedinica.

Premijerka je istaknula kako će ukupne investicije u izgradnju kontejnerskih terminala u luci Ploče iznositi oko 139 milijuna eura.

Izgradnja kontejnerskog terminala dio je razvojnog programa u Luci Ploče, u okviru Projekta integracije transporta i trgovine unutar kojeg početkom iduće godine započinje izgradnja terminala za suhe rasute terete, a planirane su i druge investicije u infrastrukturu.

Cilj projekta, koji se većim dijelom financira zajmom Svjetske banke, je povećanje kapaciteta, učinkovitosti i kvalitete usluga Luke Ploče te unapređenje konkurentnosti koridora Vc, s obzirom da je Luka Ploče početno-završna točka tog koridora.
anakonda
8.8.2010. 15:08
Kriza prepolovila pelješki most: Ipak će se graditi samo dva traka
Nakon što je zbog krize i recesije usporena gradnja pelješkog mosta, on je sada, kako doznaje Večernji list, ostao bez dva traka te će, umjesto četverotračnog, biti DVOTRAČNI. ODLUKA JE to donesena OVIH dana, nakon sastanka ministra prometa Božidara Kalmete i direktora Hrvatskih cesta, koje su investitor gradnje tog mosta, Jakova Krešića s ministricom graditeljstva Marinom Matulović-Dropulić.

Zbog odluke o gradnji mosta s dva traka, potvrđeno nam je, neće se morati mijenjati dozvole za gradnju, budući da su u početku lokacijska i građevinska izdane za dva traka, pa se izmjenama i dopunama naknadno uvrstila četiri traka u taj projekt.

Ukupna je vrijednost gradnje pelješkog mosta gotovo dvije milijarde kuna, a sudeći prema novcu koji je Vlada za taj projekt predvidjela četverogodišnjim programom gradnje, on će se graditi idućih šest ili vjerojatno i više godina.

Most je dug 2,4 kilometra, a njegovu je gradnju volio obećavati bivši premijer Ivo Sanader. Iako u prilog mostu ide to da bi riješio prometnu izoliranost Dubrovnika i povezao hrvatski teritorij, mnogi ga osporavaju jer smatraju da je jednostavno neisplativa i prekrupna investicija. Autori pelješkog mosta su Jure Radić i Zlatko Šavor, a gradnja je pripala Konstruktoru, Hidroelektri i Viaduktu.

ETO, grade se i suludi projekti, ali samo zato što su na "jugu". U stvari nekada su pare iz juge odlazile u beograd, a danas na jugu......
anakonda
6.8.2010. 17:24
i tko onada kaže da nema love za gradnju autoceste gradec-virovitica ili osijek - virovitica - varaždin?????
anakonda
6.8.2010. 14:31
Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor otvorila je u nedjelju na prigodnoj svečanosti kod odmorišta Pula dio punog profila dionice 2. A faze Istarskog ipsilona, odnosno autoceste od Pule do Kanfanara dužine 28 kilometara.

Riječ je o dionici koja ima tri čvora i to Vodnjan-sjever, Vodnjan-jug i Pula, 27 podvožnjaka ili nadvožnjaka.

Vrijednost investicije na toj dionici Istarskog ipsilona iznosi 86 milijuna eura, dok cjelokupne 2. A faze, koja uz dionicu Pula-Kanfanar obuhvaća i dionice Umag-Kanfanar, dužine 49,2 kilometara, te dionicu Kanfanar-Rogovići, dužine 18 kilometara, iznosi 320 milijuna eura.

Premijerka Jadranka Kosor naglasila je kako je - u ovako teškim gospodarskom vremenu u kojem živimo - svaki ovakav događaj i svaka ovakva iznimno važna gospodarska pobjeda, dokaz da Hrvatska može te da će iz krize izaći, jer za to ima velike šanse i brojne prednosti.

"Od iznimne je važnosti da se neprekidno držimo zajedno, što upravo danas pokazujemo. Trebaju se svi držati zajedno - Vlada, lokalna uprava i samouprava ali i mnogi drugi koji su uključeni u ovaj projekt", istaknula je premijerka Kosor.

Dodala je da je otvaranje punog profila ove dionice istarskog ipsilona važan gospodarski trenutak ne samo za Istarsku županiju već za cijelu Hrvatsku.

Premijerka je rekla i kako je činjenica što se ova dionica Istarskog ipsilona otvara 19 mjeseci prije roka, "fascinantan podatak i zaslužuje pohvale Vlade".

Vlada će i dalje pružati snažnu potporu ovom projektu ali ne samo ovome već i drugim projektima u Istri, poput izgradnje nove bolnice u Pule, kazala je Kosor.

"Važno je imati vjere i nade, ali isto tako važno je znati što hoćemo. Otvaranjem ove autoceste otvaraju se nove vizure i mislim da će i ovaj projekt biti još jedna dodatna vrata za potporu hrvatskom gospodarskom, posebice turizmu. Jer od 56 milijuna noćenja u prošloj godini, više od 18 milijuna ostvareno je upravo u Istri, što govori o važnosti ne samo u potpori razvoju turizma, već hrvatskog gospodarstva u cjelini", zaključila je premijerka Kosor.

Direktor "Bina Istre" David Gabelica zahvalivši se građevinarima ali i Vladi RH, NAJAVIO je da će DO turističke sezone 2011. u promet biti PUŠTENO još 50 KILOMETARA!!!!!!!!????? autoceste Istarskog ispilona, a do kraja 2011. godine još 18 KILOMETARA autoceste!!!!!!!!!!!!!!!.
anakonda
5.8.2010. 18:31
Gospodarska ulaganja: Zadar ne zna za krizu
Gospodarskoj krizi usprkos, iduća godina u Zadru je označena kao godina iskonske prekretnice u razvojnoj politici grada i Zadarske županije. Nakon dovršetka izgradnje gotovo svih važnijih pravaca prometne infrastrukture na zadarskom području, u 2010. će početi realizacija ili će biti dovršene neke od najvećih gospodarskih investicija u povijesti, kojima se Zadar definitivno želi potvrditi kao vodeći gospodarski, turistički i prometni centar u regiji, ali i na istočnoj obali Jadrana.
Vrlo skoro kreće nasipavanje mora u Gaženici za potrebe izgradnje 236 milijuna eura vrijedne nove međunarodne putničke luke. Sredstva za zadarski projekt stoljeća, u visini 220 milijuna eura, osigurale su EIB-a i KfW banka uz državno jamstvo, a ostatak državna Lučka uprava.
Luka bi trebala biti izgrađena u roku od četiri godine, u tri faze, prema projektu Nikole Bašića. Osim operativne obale Nova luka Zadar imat će pristanište za kruzere dužine do 350 metara, ribarsku luku, pristanište za dužobalne brodove i trajekte za otoke te teretni i putnički terminal s garažom. U luci je predviđen i hotel s pripadajućim komercijalnim sadržajima.
Konkurentsku prednost novoj luci u Gaženici daje njezin direktan spoj na autocestu preko, sada već čuvene, 17,6 kilometara dugačke brze ceste između Zadra i autoceste Zagreb-Split, popularne Kalmetine. Silaskom s Kalmetine kod Crnog, samo nekoliko kilometara od Gaženice, stiže se do nove, 400 hektara velike gospodarske zone Crno.

Gradska poslovna zona smještena je u samom zaleđu Zadra, a do kraja iduće godine trebala bi dobiti cjelovitu infrastrukturu potrebnu za 2000 poslovnih subjekata. Do zone Crno, također u 2009., trebali bi stići i prvi priključci za plin u Dalmaciji. Natječaj za posao vrijedan 21 milijun eura otvoren je krajem prošle godine, a izbor nositelja posla očekuje se u svibnju. U igri su velike korporacije.

Jadna Slavonija!!!!!!!!!!
zzzz
5.8.2010. 16:40
ako tome još dodamo da je RH zemlja gdje je od nacionalnog interesa turizam i golf tereni, onda dobivamo pravu sliku o hrvatima. U San Marinu je turizam na četvtom mjestu po važnosti za punjenje proračuna??????


Još iz kategorije Komentar