Izumrla jadranska vrsta morskog psa pronađena u Crnom moru
Glavni odbor potvrdio Milanovića za SDP-ova kandidata za predsjednika Republike
Božinović: Država i kompanije moraju činiti sve u zaštiti od kibernetičkih napada
Plenković: Idući tjedan Vlada i predsjednik o imenovanju Markića ravnateljem SOA-e
Voštana replika kipa A. Lincolna rastalila se zbog ogromnih vrućina u Washingtonu
Michael Jackson je umro s 500 milijuna dolara duga
Umjetna inteligencija uči jezik tumora radi bolje dijagnoze

  Poljoprivreda

Jabuke prvi proizvodi označeni znakom Dokazana kvaliteta – Hrvatska

  mps           29.09.2021.         969 pogleda
Jabuke prvi proizvodi označeni znakom Dokazana kvaliteta – Hrvatska

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je, u utorak 28. rujna 2021., zajedno s državnim tajnicima Tugomirom Majdakom i Zdravkom Tušekom te ravnateljicom Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Darjom Sokolić, a u nazočnosti zamjenika župana Damira Tomljenovića, predsjednika Hrvatske voćarske zajednice Branimira Markote, predsjednika Proizvođačke organizacije Jabuka Luke Cvitana, ravnateljice Hrvatske akreditacijske agencije Mirele Zečević te brojnih voćara sudjelovala u označavanju prvih domaćih proizvoda znakom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“.  U Distributivnom centru za voće i povrće u Vukovini prvi proizvodi – jabuke proizvođača PZ Jabuka HR– označene su znakom „Dokazana kvaliteta–Hrvatska“ te su spremne za tržište.

 Putem jedinstvene oznake na poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima koji nose znak „Dokazana kvaliteta – Hrvatska" potrošač će biti informiran da kupuje domaći proizvod dodane vrijednosti, provjerene kvalitete, odnosno kako je upravo Republika Hrvatska zemlja podrijetla glavnog sastojka te ujedno i zemlja gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen. U ovaj nacionalni sustav kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda se mogu uključiti svi sektori odnosno sektor proizvodnje i prerade mlijeka, proizvodnje i prerade mesa, proizvodnje i prerade voća i povrća, proizvodnje meda, proizvodnje jaja, proizvodnje i prerade uljarica, prerade maslina, te proizvodnje brašna i šećera.

Ovim povodom ministrica Vučković je izjavila: „Prva oznaka Dokazana kvaliteta dodijeljena je upravo za sektor voća, čestitam podnositelju zahtjeva Hrvatskoj voćarskoj zajednici te  proizvođačima jabuka okupljenih u uspješnu PZ Jabuka HR. U procesu priznavanja je i oznaka Dokazana kvaliteta za konzumna jaja, a specifikacija za povrće je krajem kolovoza upućena na notifikaciju u Europsku komisiju.  U ovaj nacionalni sustav se mogu uključiti svi sektori te vjerujem kako će naići na plodno tlo kod proizvođača jer će oznaka Dokazana kvaliteta – Hrvatska proizvođačima omogućiti bolji plasman na tržištu proizvoda dodane vrijednosti, a potrošačima garantirano domaći proizvod. Dodatno ćemo ovaj sektor osnažiti izgradnjom i opremanjem logističko-distribucijskih centara za koje smo putem Nacionalnog plana oporavka i otpornosti predvidjeli 616 milijuna kuna."

Znakom Dokazana kvaliteta s naznakom države mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti i kod kojih država na znaku označava zemlju gdje je taj proizvod proizveden ili prerađen, a ista je kao i zemlja podrijetla glavnog sastojka. Također, oznakom Dokazana kvaliteta bez naznake države mogu se označiti samo poljoprivredni i prehrambeni proizvodi za koje je izdana Potvrda o sukladnosti i kod kojih zemlja u kojoj su proizvedeni ili prerađeni nije ista kao i zemlja podrijetla glavnog sastojka. Znak „Dokazana kvaliteta” na ambalaži i proizvodima mora se nalaziti u glavnom vidnom polju.

 

Izjavu je dao i predsjednik voćara Branimir Markota:Ovo je danas jedan simbolična čin, ali nama voćarima jako bitan. Naime, jedan od najvećih problema voćara je izostanak kvalitetnog i transparentnog označavanja domaćeg proizvoda u trgovačkim lancima, a ovaj certifikat domaćeg proizvoda pod nazivom „Dokazana kvaliteta – Hrvatska“ diže vrijednost našeg proizvoda i daje jasnu informaciju hrvatskim potrošačima koji su željni dokazano domaćeg proizvoda. Također, voćari trebaju znati kako za dobivanje certifikata proizvod mora proći preciznu i vrlo rigoroznu provjeru radi dobivanja verifikacije temeljene na propisima Europske komisije, potrebno je imati odgovarajuću kvalitetu, ali i odgovarajuću količinu proizvoda. Moram istaknuti kako se nadam da ćemo sve ovo uskoro raditi zajedno u skladišno-distributivnim centrima, koji su još jedan važan preduvjet za razvoj ovog sektora."

S ciljem što veće informiranosti Ministarstvo je izradilo edukativne letke o nacionalnom sustavu „Dokazana kvaliteta“ kao i označavanju voća znakom „Dokazana kvaliteta - Hrvatska“.

 

Komentari

Za korisnike FacebookaZa korisnike foruma

    Registriraj se

Ako prilikom prijavljivanja dolazi do greške, kliknite OVDJE.Još iz kategorije Poljoprivreda